Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει σμίκρυνση του πέους

Σε περίπτωση που χρειαζόσουν έναν ακόμη λόγο για να δώσεις προσοχή στην κλιματική αλλαγή, μάλλον στον βρήκαμε.
Έχουμε διαβάσει κατά καιρούς αρκετές περίεργες μελέτες και έρευνες επιστημόνων, αλλά μία πρόσφατη που δημοσίευσε στο βιβλίο της με τίτλο Count Down, η Δόκτωρ Shanna Swan, μας άγχωσε ιδιαίτερα. Κι αυτό γιατί όπως υποστηρίζει η κορυφαία επιδημιολόγος και περιβαλλοντική επιστήμονας, η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας, μείωση της γονιμότητας και αυξανόμενο αριθμό μωρών που γεννιούνται με μικρά γεννητικά όργανα.

Μπορεί η έρευνα να προκαλεί γέλιο σε πρώτη ανάγνωση, ωστόσο αυτό που περιγράφει είναι αρκετά ανησυχητικό γενικότερα για την αναπαραγωγική διαδικασία και το μέλλον του ανθρώπινου είδους. Σύμφωνα με την Swan, «σε ορισμένα μέρη του κόσμου, τα άτομα που βρίσκονται γύρω στα 25 χρόνια, είναι κατά μέσο όρο λιγότερο γόνιμα, απ’ ότι ήταν η γιαγιά τους στην ηλικία των 35 ετών».

Για την συγγραφέα του βιβλίου έχουμε να κάνουμε πλέον με μια παγκόσμια υπαρξιακή κρίση. «Οι χημικές ουσίες στο περιβάλλον και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής στον σύγχρονο κόσμο διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία μας», υποστηρίζει.

Σύμφωνα πάλι με το βιβλίο, για αυτή την «αναπαραγωγική καταστροφή» ευθύνονται οι φθαλικοί εστέρες, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πλαστικών, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο παραγωγής της ενδοκρινικής ορμόνης. Μπορούν να βρεθούν σε παιχνίδια, συσκευασίες τροφίμων, απορρυπαντικά, καλλυντικά και πολλά άλλα προϊόντα.

«Τα μωρά που έρχονται τώρα στον κόσμο έχουν ήδη μολυνθεί με χημικές ουσίες που απορροφούν στη μήτρα», τονίζει η συγγραφέας. Μεγάλο μέρος της πρόσφατης έρευνας της Δρ. Swan επικεντρώθηκε στις επιδράσεις των φθαλικών ενώσεων, αρχικά εξετάζοντας το σύνδρομο φθαλικού άλατος σε αρουραίους. Το 2000, ωστόσο, υπήρξε μια σημαντική ανακάλυψη στο πεδίο και κατέστη δυνατή η μέτρηση χαμηλών δόσεων φθαλικών ενώσεων και στον άνθρωπο.

Από τότε η Δρ. Swan έχει κάνει αρκετές μελέτες σχετικά με το πώς αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να περάσουν από τους γονείς στους απογόνους τους, τον αντίκτυπο που έχουν στη σεξουαλική επιθυμία και πιο πρόσφατα στη «σμίκρυνση του πέους».

Παράλληλα, σε μία από τις πιο διάσημες μελέτες της το 2017, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της ποσότητας σπέρματος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, βγάζοντας συμπεράσματα για τη γονιμότητα των ανδρών τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Στην έρευνά της συμμετείχαν περίπου 45.000 άνδρες, με την ερευνητική ομάδα της να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες στις δυτικές χώρες είχε μειωθεί κατά 59% μεταξύ 1973 και 2011.

Μήπως πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία στην κλιματική αλλαγή και στην ατμοσφαιρική ρύπανση;

Exit mobile version