Christian Moller / Unsplash
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πώς η Δανία αποφάσισε να ζήσει σαν να μην υπάρχει πια ο κορονοϊός

Παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας. Πολλοί ηλικιωμένοι θεωρούν πως το κράτος τους έχει αφήσει στο έλεος του ιού. Την ίδια ώρα οι νέοι θεωρούν πως ο κορονοϊός είναι πια μέρος της καθημερινότητας.
Σχεδόν δυο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, στη Δανία συμπεριφέρονται λες και δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα. 5,8 εκατ. άνθρωποι κυκλοφορούν και μπαίνουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους κλειστούς χώρους διασκέδασης χωρίς μάσκα ή επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Την ίδια ώρα, το 1% του πληθυσμού της χώρας βρέθηκε θετικό στον ιό μόλις την περασμένη εβδομάδα. Κανείς, όμως, δεν φαίνεται να ανησυχεί γι’ αυτό. Κυρίως, η κυβέρνηση της χώρας.

Οι New York Times βρέθηκαν στη Δανία και προσπάθησαν να καταγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στη εκεί, εν μέσω πανδημίας. Μπαίνοντας, λοιπόν, σ’ ένα φέρι μποτ που συνδέει την Κοπεγχάγη με το Άαρχους, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ο δημοσιογράφος που κάλυψε το ρεπορτάζ παρατήρησε πως υπήρχε μόνος ένας επιβάτης ηλικίας 70 ετών που φορούσε μάσκα κατά τη διάρκεια του δρομολογίου.

«Το γεγονός και μόνο της χρήσης μάσκας κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Και εμείς στη Δανία θέλουμε να ελπίζουμε πως επιστρέφουμε στην κανονικότητα» δήλωσε και έβγαλε και εκείνος τη μάσκα. Παρά την πεποίθηση των πολιτών της χώρας πως ο ιός έχει εξαφανιστεί, η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει στη Δανία, η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως με τα περισσότερα νέα κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Η Δανία κλείνει τα μάτια στην Όμικρον


Unsplash

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε την 1η Φεβρουαρίου πως αποσύρει όλα τα μέτρα προστασίας από τον ιό, μεταξύ των οποίων η χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κλειστούς χώρους διασκέδασης. Ο λόγος: ο κορονοϊός δεν θεωρείται πια μια «κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια» για τον πληθυσμό της χώρας. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδίδουν αυτή τη χαλάρωση των μέτρων στο γεγονός πως, παρόλο που τα νέα κρούσματα ανεβαίνουν με γεωμετρική πρόοδο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και με τις νοσηλείες στα νοσοκομεία που, σύμφωνα με τους ίδιους, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Magnus Heunicke, δήλωσε ότι η χώρα δεν αψηφάει την πανδημία, αλλά θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να επωφεληθεί από την ηπιότητα της παράλλαξης Όμικρον και το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της Δανίας -υπολογίζεται πως το 81% του πληθυσμού έχει κάνει ήδη δύο δόσεις του εμβολίου ενώ το 62% έχει προβεί και στην αναμνηστική δόση.

«Υποσχεθήκαμε στον κόσμο ότι θα ανοίξουμε το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε σε συνέντευξή του. «Αλλά εάν υπάρξει μια νέα παραλλαγή ή εάν μάθουμε ότι τα εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Αυτό είναι δεδομένο» κατέληξε. Την ίδια στάση φαίνεται να ακολουθούν και τα υπόλοιπα σκανδιναβικά κράτη, με τη Σουηδία και τη Νορβηγία να καταργούν την τηλεργασία και να επιτρέπουν τους ερασιτεχνικούς αγώνες με παρουσία θεατών.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν νέα κύματα λοιμώξεων από κορονοϊό το επόμενο φθινόπωρο ή τον χειμώνα», δήλωσε ο Espen Nakstad, υποδιευθυντής της Εθνικού Οργανισμού Υγείας της Νορβηγίας. «Αλλά δεν βοηθάει να ανησυχείς προκαταβολικά για αυτά».

Τα γεμάτα κέντρα διασκέδασης και οι νέοι που δεν φοβούνται να κολλήσουν κορονοϊό

Το περασμένο Σάββατο, λοιπόν, το πρώτο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, τα κλαμπ της Δανίας γέμισαν από χιλιάδες νέους που βρήκαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν μετά από δύο μήνες λουκέτου στα νυχτερινά μαγαζιά. Σ’ ένα από αυτά, ο αριθμός των θαμώνων έφτασαν τις επτά χιλιάδες. Όπως δήλωσαν μερικοί από αυτούς που βρέθηκαν εκεί, δεν αγχώνονταν για την πανδημία καθώς είχαν κολλήσει κορονοϊό τα περασμένα Χριστούγεννα.

Κάποιοι, μάλιστα, είχαν νοσήσει βαριά, καθώς ανέβασαν υψηλό πυρετό ενώ αντιμετώπισαν προβλήματα ακόμη και με την αναπνοή τους. Όπως πρόσθεσε, ένας από αυτούς: «Το να έχεις covid-19, ακόμη και με βαριά συμπτώματα, είναι μέρος αυτού που θεωρούμε φυσιολογικό πλέον δυστυχώς».

Τον εφησυχασμό αυτόν, όμως, δεν δείχνουν να ενστερνίζονται αρκετοί πολίτες της χώρας και κυρίως οι ηλικιωμένοι που θεωρούν πως η κυβέρνηση έχει αφήσει όλους τους πολίτες να κολλήσουν. Κάποιοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη στρατηγική επικίνδυνη. Ο Stephen Griffin, αναπληρωτής καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leeds στην Αγγλία, δήλωσε ότι παρόλο που στη Δανία μια νέα λοίμωξη δεν σημαίνει απαραίτητα και σοβαρή νόσηση, ο αριθμός των θανάτων και χωρητικότητας στις ΜΕΘ δεν πρέπει να είναι οι μόνοι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη υγειονομικών μέτρων προστασίας.

«Ακόμη κι αν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια διαθέσιμα για ασθενείς, ο στόχος μας εξαρχής δεν θα έπρεπε να είναι να σταματήσουν να υπάρχουν άρρωστοι συνάνθρωποί μας;» αναρωτήθηκε ο ίδιος. Ο Δρ. Jens Lundgren, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, είναι ακόμη πιο απαισιόδοξος καθώς θεωρεί πως για να ελέγξει την τρέχουσα αύξηση των λοιμώξεων, η Δανία θα πρέπει να επιβάλει τεράστιους περιορισμούς στο άμεσο μέλλον. «Αυτό που κάναμε ουσιαστικά ήταν να αφήσουμε την Όμικρον να εξαπλωθεί στην κοινότητα».

Exit mobile version