Πώς η εισβολή στην Ουκρανία έχει κάνει άνω-κάτω την αγορά των κρυπτονομισμάτων
- 24 ΦΕΒ 2022
Το Bitcoin δεν είναι, όμως, το μοναδικό κρυπτονόμισμα η τιμή του οποίου έχει φτάσει στα τάρταρα, με το Ethereum να υποχωρεί κατά 7%, μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα. Και τα μεγάλα ερωτήματα είναι δύο: πότε θα σταματήσει αυτή η ακραία πτώση των τιμών τους και μήπως τελικά βρισκόμαστε, εν μέσω του πολέμου στην ανατολική Ευρώπη, μπροστά στο τέλος της ξέφρενης ανοδικής τάσης των κρυπτονομισμάτων;
Η πρωτοφανής βουτιά στην τιμή του Bitcoin
“Crypto-winter”. Έτσι αποκαλούν αρκετοί οικονομικοί αναλυτές τη μακρά περίοδο πτώσης των τιμών των κρυπτονομισμάτων που συμβαίνει ήδη από το τέλος του προηγούμενου χρόνου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, μεγέθυνε το πρόβλημα. Χαρακτηριστικό της ραγδαίας πτώσης των τιμών τους είναι πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Coinmarketcap, περισσότερα από 150 δισ. δολάρια έχουν εξανεμιστεί σε ολόκληρη την αγορά τις τελευταίες 24 ώρες, ποσό ρεκόρ στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων.
Όπως εξήγησε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς της Oanda Corporation, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες στις ΗΠΑ, αρκετοί επενδυτές έχουν καταρρακωθεί από τις συνεχείς και απανωτές μειώσεις της τιμής τόσο του Bitcoin όσο και των υπόλοιπων ισχυρών κρυπτονομισμάτων και δεν είναι έτοιμοι να επενδύσουν ξανά και να αυξήσουν την τιμή του. «Διστάζουν να το κάνουν εξαιτίας της τεράστιας αβεβαιότητας που επικρατεί στον κόσμο το τελευταίο διάστημα» εξηγεί, σημειώνοντας πως εάν οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν σταματήσουν, θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι το Bitcoin να ξεπεράσει ξανά την τιμή των 40 χιλιάδων δολαρίων.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει άνω-κάτω τις παγκόσμιες αγορές
Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι, όμως, τα μοναδικά προϊόντα που βιώνουν ραγδαίες αλλαγές στην τιμή τους εξαιτίας των συρράξεων στην ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα εκατό δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, ενώ εκείνη του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 30-40% στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
Tην ίδια ώρα, όλοι σχεδόν οι δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων στον κόσμο σημείωσαν πτώση, με τις αναταράξεις να φτάνουν ως την Άπω Ανατολή. Χαρακτηριστικό είναι πως ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο εμφάνισε πτώση 1,9%, η Σεούλ 2,3%, το Χονγκ Κονγκ 2,82% και το Σίδνεϊ 3%. Μεγάλες αναταράξεις σημειώνονται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επίσης, με τις απώλειες του να φτάνουν το 4,57%.