AP Photo/Themba Hadebe, File
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πώς η κλιματική κρίση κάνει τις ημέρες μεγαλύτερες

Και αυτό μπορεί να διαταράξει δυνητικά το διαδίκτυο, τις οικονομικές συναλλαγές και την πλοήγηση μέσω GPS.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όλοι -ή σχεδόν όλοι- ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κρατήσει το αγαπημένο μας θερινό ωράριο, αυτό που έρχεται την άνοιξη, όταν αλλάζει η ώρα. Σας έχουμε όμως μερικά ευχάριστα νέα. Εντάξει, όχι και τόσο. Αλλά σημασία έχει πως οι μέρες γίνονται μεγαλύτερες. Αυτό δεν θέλατε; Ναι, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο.

Η κλιματική κρίση έχει ως αποτέλεσμα η διάρκεια της κάθε ημέρας να μεγαλώνει, σύμφωνα με αναλύσεις, καθώς το μαζικό λιώσιμο των πολικών πάγων αναδιαμορφώνει τον πλανήτη.

Το φαινόμενο αποτελεί μια εντυπωσιακή απόδειξη του τρόπου με τον οποίο οι ενέργειες της ανθρωπότητας μεταμορφώνουν τη Γη, δήλωσαν οι επιστήμονες, συναγωνιζόμενοι τις φυσικές διαδικασίες που υπάρχουν εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.

Η αλλαγή στη διάρκεια της ημέρας είναι στην κλίμακα των χιλιοστών του δευτερολέπτου, αλλά αυτό είναι αρκετό για να διαταράξει δυνητικά την κυκλοφορία του διαδικτύου (δεν το θέλουμε αυτό), τις οικονομικές συναλλαγές και την πλοήγηση μέσω GPS, τα οποία βασίζονται στην ακριβή μέτρηση του χρόνου.

Η διάρκεια της ημέρας στη Γη αυξάνεται σταθερά κατά τη διάρκεια του γεωλογικού χρόνου λόγω της βαρυτικής έλξης της σελήνης στους ωκεανούς και τη στεριά του πλανήτη, διαβάζουμε στον Guardian.

Ωστόσο, το λιώσιμο των παγετώνων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής λόγω της ανθρωπογενούς θέρμανσης του πλανήτη, έχει αναδιανείμει το νερό που είναι αποθηκευμένο σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη στους ωκεανούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερο νερό στις θάλασσες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αλλάζει τη Γη και επιβραδύνει την περιστροφή της με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν και οι μέρες. Όλα αυτά, ενώ πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της ανθρωπότητας συρρικνώνουν τη στρατόσφαιρα.

«Μπορούμε να δούμε τον αντίκτυπό μας ως άνθρωποι σε ολόκληρο το γήινο σύστημα, όχι μόνο τοπικά, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά πραγματικά θεμελιωδώς, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο περιστρέφεται η Γη», δήλωσε ο καθηγητής Benedikt Soja του ETH Zurich στην Ελβετία. «Λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το έχουμε κάνει αυτό μέσα σε μόλις 100 ή 200 χρόνια. Ενώ προηγουμένως οι διεργασίες που τον διέπουν συνέβαιναν επί δισεκατομμύρια χρόνια, και αυτό είναι εντυπωσιακό».

Η ανθρώπινη χρονομέτρηση βασίζεται σε ατομικά ρολόγια, τα οποία είναι εξαιρετικά ακριβή. Ωστόσο, ο ακριβής χρόνος μιας ημέρας -μια περιστροφή της Γης- ποικίλλει λόγω των σεληνιακών παλιρροιών, των κλιματικών επιπτώσεων και ορισμένων άλλων παραγόντων, όπως η αργή ανάκαμψη του φλοιού της Γης μετά την υποχώρηση των παγετώνων που σχηματίστηκαν κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Αυτές οι διαφορές πρέπει να ληφθούν υπόψη, δήλωσε ο Soja: «Όλα τα κέντρα δεδομένων που διαχειρίζονται το διαδίκτυο, τις επικοινωνίες και τις οικονομικές συναλλαγές, βασίζονται σε ακριβή χρονισμό. Χρειαζόμαστε επίσης ακριβή γνώση του χρόνου για την πλοήγηση, και ιδιαίτερα για τους δορυφόρους και τα διαστημόπλοια».

Τις μεγαλύτερες μέρες θα τις αντέξουμε -θέλουμε δε θέλουμε-, ένα προβληματικό και πιο αργό ίντερνετ, όμως;