Πώς η μεσογειακή διατροφή θα εκτοξεύσει τη σεξουαλική σου ζωή
Ελληνική έρευνα εξηγεί γιατί οι άντρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας πρέπει να ξεκινήσουν χθες να τρέφονται σωστά. Συγκεκριμένα, με βάση τις αρχές της μεσογειακής διατροφής.
- 8 ΣΕΠ 2021
Στην Ελλάδα ζούμε και το γνωρίζουμε πολύ καλά, ασχέτως που τις περισσότερες φορές βγαίνουμε εκτός προγράμματος: η μεσογειακή διατροφή είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος. Ένας υγιεινός, ισορροπημένος και θρεπτικός τρόπος διατροφής με πολλαπλά οφέλη, καθώς έχει συνδεθεί μεταξύ άλλων με την απώλεια βάρους, την ευεξία, τη χαμηλότερη νοσηρότητα, την ελάττωση της κακής χοληστερίνης LDL και τη μικρότερη συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων, υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τώρα, μία έρευνα με ελληνική υπογραφή έρχεται να συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή με τις δυνατές στύσεις.
Παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, λιπαρών ψαριών και ελαιολάδου, η μικρή ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων και ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος έχουν θετική επίδραση στη στυτική δυσλειτουργία, σεξουαλική διαταραχή από την οποία πάσχουν περίπου 4 στους 10 άντρες, ηλικίας 50 ετών και άνω, όταν δηλαδή τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό αρχίζουν να φθίνουν.
Οι αιτίες του κακού για την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άντρες με υπέρταση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις στύσεις τους και κατ’ επέκταση με τη σεξουαλική τους ζωή συγκριτικά με εκείνους που έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση.
Αυτό συμβαίνει γιατί η στυτική δυσλειτουργία είναι διαταραχή των μικρότερων αρτηριών, οι οποίες χάνουν την ικανότητά τους να διαστέλλονται και να αυξάνουν τη ροή του αίματος στο πέος.
Η διατήρηση μίας καλή φυσικής κατάστασης παίζει καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσει τους πάσχοντες από υπέρταση να ζήσουν περισσότερο.
Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι, όπως προαναφέρθηκε, ένας ακόμα παράγοντας που συμβάλλει στην αποδυνάμωση των στύσεων κατά τη μέση ηλικία.
Η μεσογειακή διατροφή στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, οι ερευνητές εξέτασαν 250 άντρες με υψηλή αρτηριακή πίεση και στυτική δυσλειτουργία, με μέσο όρο ηλικίας τα 56 χρόνια, βάσει της φυσικής τους κατάστασης, των επιπέδων τεστοστερόνης, της ροής του αίματος, της αρτηριακής δυσκαμψίας και της στυτικής τους απόδοσης.
Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια, βαθμολόγησαν το κατά πόσον ο κάθε συμμετέχων ακολουθούσε πιστά τη μεσογειακή διατροφή σε κλίμακα από το 0 έως το 55.
Όπως διαπίστωσαν, εκείνοι που σκόραραν πάνω από 29 στην κλίμακα, είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, λιγότερη αρτηριακή δυσκαμψία και ως εκ τούτου, καλύτερη στυτική απόδοση.
«Στη μελέτη μας, η μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε με καλύτερη ικανότητα άσκησης, υγιέστερες αρτηρίες και ροή αίματος, υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και καλύτερη στυτική απόδοση. Αν και δεν εξετάσαμε τους μηχανισμούς, φαίνεται πιθανό ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την φυσική κατάσταση και την στυτική απόδοση, ενισχύοντας την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και περιορίζοντας την πτώση της τεστοστερόνης που συμβαίνει στην μέση ηλικία», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Αθανάσιος Αγγελής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.