© NurPhoto / Contributor / Getty Images
ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πώς η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ποιο είναι το προφίλ της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου σε Συρία και Λιβύη; Τι σχέσεις διατηρεί με το ρωσικό κράτος;

Πριν λίγες ώρες, μία είδηση που σήμανε συναγερμό κυκλοφόρησε στα διεθνή Μέσα: σύμφωνα με αναφορές των μυστικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουκρανίας η Ρωσία αναμένεται να στείλει στον πόλεμο περισσότερους από 1.000 μισθοφόρους προκειμένου να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της γύρω από τις ουκρανικές πόλεις.

Όπως σημείωσε το Υπουργείο Εξωτερικών του βρετανικού κράτους πρόκειται για μέλη της πρώην ομάδας Wagner η οποία είχε δράσει παλιότερα στον πόλεμο της Συρίας και της Λιβύης;

Οι συγκεκριμένοι μισθοφόροι έχουν ένα προφίλ ιδιαίτερα «λερωμένο», καθώς κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου σε όποια χώρα και αν εμφανίστηκαν.

Πώς όμως συνδέονται με το ρωσικό κράτος και τι σημαίνει αυτή η αποστολή 1.000 και πλέον πληρωμένων στρατιωτών στην Ουκρανία για την εξέλιξη του πολέμου;

Εγκλήματα πολέμου σε Συρία και Αφρική

Οι πληροφορίες που έχουμε για τη συγκεκριμένη μυστική στρατιωτική ομάδα είναι λίγες και προέρχονται κυρίως από τις μυστικές υπηρεσίες των κρατών και τις μαρτυρίες των ανθρώπων που έδρασαν σε αυτή αλλά αποφάσισαν να απομακρυνθούν. Η πρώτη φορά που η Wagner έκανε αισθητή την παρουσία της ήταν το 2014 στον πόλεμο της Κριμαίας, όταν οι μισθοφόροι της πολεμούσαν στην ανατολική Ουκρανία στο πλάι των φιλορώσων αυτονομιστών.

Δύο χρόνια αργότερα, σύμφωνα με την αποκάλυψη του ανταποκριτή του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού, John Sparks, υπήρξαν άντρες της Wagner που στρατολογήθηκαν για να πολεμήσουν στη Συρία. Αναφορές για τη δράση τους, όμως, υπάρχουν επίσης στη Συρία, τη Λιβύη και σε διάφορες αφρικανικές χώρες που την τελευταία δεκαετία έχουν βιώσει εκτεταμένες συρράξεις.

Ο ακριβής αριθμός των μελών της δεν έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του BBC, υπολογίζεται πως περισσότεροι από 10.000 μισθοφόροι έχουν συνεργαστεί με τη μυστική παραστρατιωτική ομάδα έστω και μία φορά την τελευταία δεκαετία. Η Wagner έχει αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου, όπως δολοφονίες αμάχων πληθυσμών στη Συρία και τη Λιβύη.

Γι’ αυτό το λόγο, μάλιστα, η ηγεσία της έχει αποφασίσει τα τελευταία χρόνια να αλλάξει όνομα -μερικά από τα ονόματα που έχουν γραφτεί είναι Liga ή The Hawks– προκειμένου να απεμπλακεί από τις κατηγορίες.

Ποια είναι, όμως, η σχέση της με το Κρεμλίνο και ποιος είναι ο ρόλος τους στον πόλεμο της Ουκρανίας που συνεχίζει αμείωτος εδώ και περισσότερο από έναν μήνα;

Τι συνδέει τους μισθοφόρους με το ρωσικό κράτος

Ο άνθρωπος ο οποίος θεωρείται πως βρίσκεται πίσω από τη μισθοφορική ομάδα είναι ο Yevgeny Prigozhin, ένας Ρώσος επιχειρηματίας με στενές σχέσεις με τον Vladimir Putin. Αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική σύνδεση των μισθοφόρων της Wagner με το ρωσικό κράτος, καθώς, όπως αποκάλυψε ένας εν ενεργεία μισθοφόρος της ομάδας στο BBC, τα νέα της μέλη στρατολογούνται και τοποθετούνται σε μονάδες πολύ κοντά σε αυτές του επίσημου ρωσικού στρατού, υπό τη διοίκηση αξιωματικών της GRU, της ρωσικής στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας.

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε ότι η πολιτική προσλήψεων έχει αλλάξει και πια προσλαμβάνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πριν ακόμη από την έναρξη του πολέμου, η Wagner απηύθυνε κάλεσμα σε όσους μισθοφόρους επιθυμούν να στρατολογηθούν να κάνουν αίτηση. Με μια σημαντική διαφορά όμως: πια μπορούσαν να στρατολογηθούν κανονικά άντρες ακόμη και αν είχαν λερωμένο το ποινικό τους μητρώο, κάτι που στις προηγούμενες επιχειρήσεις απαγορευόταν. Το αντίτιμο; Περισσότερα από 2.000 δολάρια τον μήνα.

Αυτοί, όμως, δεν είναι οι μοναδικοί μισθοφόροι που φαίνονται να έχουν στρατολογηθεί από το ρωσικό κράτος για τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς την περασμένη Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu δήλωσε ότι 16.000 μαχητές από τη Μέση Ανατολή είχαν προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσουν με τον ρωσικό στρατό.

Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται πως στην Ουκρανία δρουν 400 μισθοφόροι της Ρωσίας. Το ρωσικό κράτος όλο αυτό το διάστημα αρνείται κατηγορηματικά πως χρησιμοποιεί παραστρατιωτικές ομάδες προκειμένου να προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη. Όπως επισημαίνει, όμως, ο Ιάσωνας Μπλαζάκης, ανώτερος ερευνητής του Soufan Centre, ενός think tank ασφαλείας με έδρα τις ΗΠΑ, η χρήση μισθοφόρων αποτελεί ένα «σημάδι απόγνωσης» του Vladimir Putin, προκειμένου να μη χάσει την υποστήριξη του ρωσικού λαού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κρεμλίνου, οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στον πόλεμο της Ουκρανίας φτάνουν τους 1.351. Οι αριθμοί, ωστόσο, ίσως είναι ακόμη μεγαλύτεροι, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για περισσότερα από 10.000 θύματα.

Κατά τον Ιάσωνα Μπλαζάκη, η χρήση μισθοφόρων επιτρέπει στο Κρεμλίνο να κρατήσει χαμηλό τον αριθμό των νεκρών, μιας και οι μισθοφόροι δε συμπεριλαμβάνονται στην επίσημη καταμέτρηση των απωλειών του ρωσικού στρατού.

Exit mobile version