Πώς να αλλάξετε την τροφή του σκύλου ή της γάτας σας
Η μετάβαση σε νέες διατροφικές συνήθειες είναι ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα τόσο για τα κατοικίδια όσο και για τους κηδεμόνες τους.
- 19 ΔΕΚ 2022
Όπως εμείς, έτσι και τα κατοικίδια έχουν συγκεκριμένες ανάγκες να καλύψουν από τη διατροφή τους. Είναι λογικό, λοιπόν, είτε είστε κηδεμόνες σκύλου, είτε γάτας, η διατροφή να είναι σίγουρα ένα από τα πιο μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν στη φροντίδα τους. Ιδιαίτερα όταν πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή στη διατροφή τους, η μετάβαση χρειάζεται να γίνεται με προσοχή.
Γιατί πρέπει η μετάβαση σε νέα τροφή να γίνει ομαλά
Είτε πρέπει να προσαρμόσετε την ποσότητα της τροφής της γάτας σας για να διατηρήσει ένα υγιές βάρος, είτε να την αλλάξετε γιατί πέρασε στο επόμενο στάδιο της ζωής της. Αυτό γιατί οι γάτες επιδεικνύουν πολύ συχνά νεοφοβία, δηλαδή απορρίπτουν τη νέα τροφή και είτε τρώνε μόνο επιλεκτικά ή καθόλου. Εκτός αυτού, η νέα τροφή μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές ή να δυσκολέψει τη διαδικασία της πέψης.
Οι σκύλοι δε δείχνουν συχνά προβλήματα συμπεριφοράς όταν αλλάζουν τροφή. Ωστόσο, μια νέα τροφή μπορεί να προκαλέσει και σε αυτούς δυσκολία στην πέψη και πεπτικές διαταραχές, συνεπώς είναι σημαντικό και για αυτούς η μετάβαση να γίνει ομαλά.
Πώς να αλλάξετε τη διατροφή του κατοικίδιού σας
Σε κάθε περίπτωση, η νέα τροφή πρέπει να χορηγείται σταδιακά και συμπληρωματικά με την υφιστάμενη τροφή. Η αλλαγή θα πρέπει να κρατήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα, ώστε το κατοικίδιό σας να συνηθίσει τη νέα τροφή.
Για αρχή μοιράστε το φαγητό τους, βάζοντας 25% ποσότητα από τη νέα τροφή και 75% από την παλιά. Μετά από κάποιες μέρες και αφού ο οργανισμός του κατοικίδιού σας έχει συνηθίσει τη νέα τροφή, μοιράστε την τροφή στο μπολ 50/50. Περιμένετε λίγες μέρες ακόμα και αυξήστε το ποσοστό της νέας τροφής στο 75%. Όταν η γάτα ή ο σκύλος σας έχει συνηθίσει και δεν παρουσιάζει σημάδια δυσανεξίας, μπορείτε πλέον να τους δώσετε μόνο από τη νέα τροφή.
Συνεχής παρακολούθηση
Μην ξεχνάτε να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά του κατοικίδιού σας, κατά τη διάρκεια της αλλαγής, αλλά και για το πρώτο διάστημα αφού έχει γίνει πλήρως η μετάβαση, πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο.