![](https://media.oneman.gr/onm-images/Severance_Photo_020106-1.jpg)
Πώς να είσαι παραγωγικός χωρίς να χρειάζεσαι κίνητρο
- 13 ΦΕΒ 2025
Είναι 8 το πρωί, ξυπνάς και σκέφτεσαι: «Σήμερα θα κάνω όσα έχω να κάνω». Αλλά, λίγο αργότερα, σε κατακλύζουν οι σκέψεις: «Δεν έχω όρεξη για τίποτα» ή «δεν έχω κίνητρο και δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω». Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή σε όλους μας και η αλήθεια είναι πως το κίνητρο δεν είναι πάντα εκεί όταν το χρειαζόμαστε. Και σίγουρα δεν έρχεται από τη μία στιγμή στην άλλη, έτσι ώστε να γίνουμε παραγωγικοί όποτε το θέλουμε.
Αν εξαρτάσαι από το καθημερινό κίνητρο για να δουλέψεις, τότε μάλλον δεν σου αρέσει η δουλειά σου και πιθανότατα δεν θα φτάσεις πουθενά. Ο χρόνος περνά, και η ανάγκη για «κίνητρο» γίνεται ακόμα πιο εμφανής όταν αντιλαμβάνεσαι ότι, παρόλο που ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, δεν το κάνεις.
Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν μπορείς να βασίζεσαι στη «διάθεση της κάθε ημέρας». Η παραγωγικότητα απαιτεί άλλες στρατηγικές, πιο πρακτικές και πιο αποτελεσματικές.
Άσε το κινητό σου
Έχεις παρατηρήσει ότι κάθε φορά που νιώθεις αδιέξοδο ή απογοήτευση στη δουλειά, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να ελέγξεις το κινητό σου; Μήπως αυτός είναι ο λόγος που ξεκινάς με διάθεση για δουλειά και καταλήγεις να ξοδεύεις ώρες στα social media ή να απαντάς σε μηνύματα;
Αυτό που δεν καταλαβαίνεις είναι ότι όταν ελέγχεις το κινητό για να «ξεφύγεις» από τη βαρεμάρα ή τη δυσαρέσκεια, απλώς αναβάλεις την αντιμετώπιση αυτών των συναισθημάτων. Κάθε φορά που κοιτάς το κινητό σου, τα επίπεδα ντοπαμίνης στο μυαλό σου ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση και αίσθημα αποτυχίας.
Αντίθετα, μπορείς να δημιουργήσεις τη συνήθεια να κοιτάς το κινητό σου δύο φορές την ημέρα, όταν είσαι στο γραφείο και μόνο όταν υπάρχει λόγος. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο σφάλμα όταν αναζητούμε παραγωγικότητα: η ανάγκη να ξεφύγουμε από τα δύσκολα συναισθήματα χωρίς να τα αντιμετωπίσουμε.
Μην τρως πρωινό πριν κάνεις μια σημαντική δουλειά
Άλλη μια κακή συνήθεια που επηρεάζει την παραγωγικότητά σου είναι το πρωινό. Για ποιον λόγο να φας πριν κάνεις κάτι για τον στόχο σου; Αν ο στόχος σου είναι να δημιουργήσεις, να γυμναστείς ή να διαβάσεις, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις το πρωί είναι να ασχοληθείς με αυτό χωρίς να διακόψεις για φαγητό.
Βγάλε το πρώτο must της ημέρας σου και στη συνέχεια δώσε την επιβράβευση του πρωινού στον εαυτό σου. Να και ένα κίνητρο που δεν ήξερες ότι έχεις ανάγκη. Αυτή η μικρή αλλαγή στην πρωινή σου ρουτίνα μπορεί να σε βοηθήσει να μην καταναλώσεις ενέργεια για πράγματα που δεν σου δίνουν αληθινή ικανοποίηση.
Βάλε περιπάτους στη ρουτίνα σου
Κάτι που όλοι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την παραγωγικότητά μας είναι να περπατάμε ανάμεσα στις δραστηριότητές μας. Δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές ή τεράστιες θυσίες, αλλά μικρές κινήσεις που θα αναζωογονήσουν το μυαλό και το σώμα σου. Μπορείς να περπατήσεις και να ανεβοκατέβεις σκαλιά πολύ εύκολα μέσα στην ημέρα σου και έτσι, μέσω της functional training θα κερδίσεις και ένα καλύτερο σώμα, αλλά και διάθεση.
Αν πάλι έχεις χρόνο, προσπάθησε να προσθέσεις περιπάτους μέσα στη μέρα σου. Είτε από τη δουλειά μέχρι το μετρό, είτε μετά την προπόνησή σου ως αποθεραπεία. Ένας περίπατος μπορεί να αναζωογονήσει τη σκέψη, να καθαρίσει το μυαλό και να σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά σε νέες, δημιουργικές ιδέες.
Η παραγωγικότητα δεν έρχεται πάντα μέσα από τη σκληρή δουλειά ή τη «θέληση». Συχνά, η σωστή προσέγγιση είναι να φροντίζεις το μυαλό σου με μικρές καθημερινές συνήθειες που το βοηθούν να λειτουργεί καλύτερα. Το να έχεις μια δομημένη ρουτίνα που ενσωματώνει αυτά τα απλά, αλλά αποτελεσματικά βήματα, είναι το κλειδί για να καταφέρεις να παραμείνεις παραγωγικός χωρίς να βασίζεσαι στην άμεση παρακίνηση.