ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πώς να καταλάβεις έναν ψυχοπαθή. Δηλαδή, 1 στους 22 ανθρώπους.

Υπάρχουν μερικά σημάδια που προδίδουν όσους πάσχουν από «αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας».

Για να αποφύγουμε τυχόν παρεξηγήσεις, οφείλουμε να πούμε πως στον τομέα της ψυχολογίας δεν χρησιμοποιείται ποια ο όρος ψυχοπαθής. Δεν γίνεται δηλαδή, σχετική διάγνωση.

Έχει αντικατασταθεί από το «αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας» και εστιάζει σε συμπεριφορικές πτυχές. Να σου δώσω και κάποια παραδείγματα αυτών: είναι η επιθετικότητα, η παρορμητικότητα, η παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων, η αναισθησία, η μεταμέλεια και ο ναρκισσισμός.

Ενδεχομένως να συναντήσεις το «ψυχοπαθής» σε νομικές ρυθμίσεις. Αλλά αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο. Εν τω μεταξύ, όσοι διαγιγνώσκονται με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας δεν είναι απαραίτητα και επικίνδυνοι για την κοινωνία ή εγκληματίες.

Εφόσον παρακολουθούνται και λαμβάνουν ψυχιατρική και ψυχοθεραπευτική θεραπεία, μπορούν να απολαμβάνουν επιτυχημένες σταδιοδρομίες.

Πέντε κοινά χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών

Ό,τι ακολουθεί, εμφανίζεται σε πολλούς σε κάποιες φάσεις της ζωής μας. Σε φυσιολογικά όμως, επίπεδα. Οι ψυχοπαθείς κινούνται βάσει αυτών. Ποιων; Ιδού.

  1. Λένε συχνά ψέματα, εξαπατούν και χειραγωγούν για να πάρουν αυτό που θέλουν, συνήθως γιατί έτσι διασκεδάζουν τον εαυτό τους.
  2. Εμπλέκονται σε παρορμητική συμπεριφορά.
  3. Είναι συχνά ευερέθιστοι και επιθετικοί, μπορεί συχνά να επιτίθενται σε άλλους ή να τσακώνονται.
  4. Αδιαφορούν παγερά για την ασφάλεια των ιδίων και των άλλων.
  5. Δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει τύψη και ενοχή των πράξεων τους.

Εκτός από αυτά τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς, υπάρχουν και ορισμένα πιθανά σωματικά σημάδια που μπορούν να υποδεικνύουν πως κάποιος είναι ψυχοπαθής. Μελέτη του 2015 είχε ενημερώσει ότι το πώς αντιδρά ένα άτομο όταν βλέπει κάποιον άλλο να χασμουριέται μαρτυρά πολλά.

Οι περισσότεροι θα χασμουρηθούμε. Οι ψυχοπαθείς όχι. Για την ακρίβεια, όσοι σημειώνουν υψηλά σκορ ως ψυχροί δεν χασμουριούνται γιατί είναι μεταδοτικό.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 αφενός ειδοποίησε πως 1 στους 22 ανθρώπους μπορεί να είναι ψυχοπαθείς και πρόσθεσε πως οι κινήσεις του κεφαλιού ενός ατόμου μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικές για βαθύτερα ζητήματα.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο που αναλύει τις κινήσεις του κεφαλιού και τον δοκίμασαν σε 507 κρατούμενους στη φυλακή κατά τη διάρκεια ηχογραφημένων συνομιλιών, με διάρκεια από μία έως δύο ώρες.

Η μελέτη ισχυρίζεται ότι οι τρόφιμοι με «σοβαρή και επίμονη αντικοινωνική συμπεριφορά» είχαν πιο άκαμπτο και εστιασμένο προσανατολισμό του κεφαλιού τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Άλλη εργασία εξήγησε πως όταν μιλάμε και κουνάμε γρήγορα τα χέρια μας, πάνω-κάτω ενδεχομένως να κάνουμε όλες αυτές τις κινήσεις για να χειραγωγήσουμε τους ακροατές. Το αυτό συμβαίνει όταν τονίζουμε λέξεις ή «ρίχνουμε» την ένταση σε μέρη προτάσεων που δε βολεύουν. Οι ψυχοπαθείς μπορεί τέλος, να τείνουν να νευριάζουν περισσότερο, να κάνουν πράγματα όπως να ξύνουν το κεφάλι τους ή να παίζουν με τα κοσμήματα που φορούν, για να αποσπούν την προσοχή του ακροατή τους από τις ασυνέπειες όσων βγαίνουν από το στόμα τους.

Exit mobile version