Πώς να κερδίσεις με ευκολία την προσοχή σε ένα meeting
Αν πιστεύεις ότι αρκεί να ανοίγεις το στόμα σου, κάνεις μεγάλο λάθος.
- 6 ΑΠΡ 2021
Το να μιλάς μπροστά σε ακροατήριο έχει μεγάλες παγίδες και κρύβει αρκετούς κινδύνους. Σκέψου για παράδειγμα τις αμερικανικές ταινίες: πόσες και πόσες φορές δεν έχουν βρεθεί άνθρωποι μπροστά στο μικρόφωνο -σε μία ομιλία, σε έναν λόγο, σε μία απονομή βραβείων- και το κοινό τους κατασπάραξε ζωντανούς; Ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν είναι καθόλου σπάνιο να βρεθείς σε αντίστοιχη θέση στη δουλειά σου.
«Όταν βαριέσαι στη δουλειά, κάλεσε ένα meeting». Παλιά και δοκιμασμένη συνταγή. Τίποτα δεν είναι καλύτερο για να φέρει ενέργεια σε μία κοιμισμένη ομάδα από λίγος παλιός καλός ανταγωνισμός – όταν, φυσικά, δεν είναι άλλη μία αχρείαστη συνάντηση για να αναλυθούν τα ίδια προβλήματα.
Άλλοι εργαζόμενοι λάμπουν και άλλοι κρύβονται. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εργασιακή επιτυχία (ή αποτυχία) βρίσκεται πολλές φορές ένα meeting μακριά. Πώς λοιπόν μπορείς να κερδίσεις την προσοχή και -γιατί όχι;- μία προαγωγή; Υπάρχουν μερικές εξαιρετικές τεχνικές για να σε βοηθήσουν.
Κουνήσου από τη θέση σου
Αν πιστεύεις ότι το να ανοίξεις το στόμα σου είναι αρκετό, τότε κάνεις μεγάλο λάθος. Σκέψου: πόσο εύκολο είναι να κρατήσεις το βλέμμα σου συγκεντρωμένο σε ένα καρφί ή ένα μεγάλο σημάδι στον τοίχο; Το σύνδρομο των παγωμένων χεριών μπορεί να αποβεί μοιραίο. Χρησιμοποίησε χειρονομίες, μην κάθεσαι καρφωμένος στη θέση σου, γίνε με όποιον τρόπο μπορείς παραστατικός – χωρίς, βέβαια, να γίνεις υπερβολικός.
Τα ναι και τα όχι ενός meeting
Υπάρχουν επιτυχημένα ερωτήματα και ερωτήσεις παγίδα. Καλό είναι να αποφεύγεις τις δεύτερες όταν πας να πουλήσεις μία ιδέα. Τι ακριβώς εννοούμε; Στην ερώτηση «θες να αγοράσεις ένα ζευγάρι παπούτσι», η απάντηση είναι σχεδόν σίγουρα «όχι». Έτσι, καλό είναι ακολουθήσεις μια διαφορετική προσέγγιση: «Σου αρέσουν τα καινούργια sneakers;». «Θα ήθελες να περπατάς πάνω σε παπούτσια που κάνουν τα πόδια σου να νιώθουν άνετα;». Μετά από δύο συνεχόμενα «ναι», τα όχι έρχονται πολύ πιο δύσκολα.
Η τεχνική του κυνηγιού
Σε κανέναν δεν αρέσει η μασημένη τροφή, κανείς όμως δεν πρόκειται να πει όχι σε αυτή. Αν παρουσιάσεις τη λύση που βρήκες κατευθείαν (και χωρίς να δείξεις τα επιχειρήματα που έχεις πίσω από αυτήν ή το πόσο πολύ παιδεύτηκες για να τη βρεις), είναι πολύ πιθανό να μην εκτιμηθεί η τοποθέτησή σου. Αν, πάλι, δημιουργήσεις σασπένς μέσα από τα επιχειρήματα που έχεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχεις βρει το κλειδί που θα λύσει το πρόβλημα, τότε θα σε αγκαλιάσουν σαν Μεσσία.
Το meeting θέλει αλληλεπίδραση
Δε χρειάζεται να κοιτάς στα μάτια τους συνομιλητές σου, αλλά το να κοιτάς το κενό δε βοήθησε ποτέ κανέναν. Καλό είναι να κάνεις eye-contact με όσους περισσότερους ανθρώπους συμμετέχουν στο meeting. Οι άλλοι πάντα θέλουν να νιώσουν σημαντικοί. Εσύ δεν έχεις να χάσεις τίποτα από αυτό.
Η μαγεία του καινούργιου
Ακόμα και αν πεις τη μεγαλύτερη αλήθεια του κόσμου, αλλά είναι κάτι που έχει ακουστεί ξανά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δε θα τραβήξεις την προσοχή των άλλων. Οι άνθρωποι βαριόμαστε εύκολα. Πολύ εύκολα. Φρόντισε να ρίξεις καινούργια χαρτιά στο τραπέζι και δες τα βλέμματα των συναδέλφων σου να καρφώνονται πάνω σου. Αυτό δεν είναι άλλωστε που θες;