Πώς να βοηθήσεις τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη αυτές τις γιορτές
Μερικές ιδέες για να προσφέρεις κάτι ουσιαστικό στις φετινές γιορτές.
- 23 ΔΕΚ 2021
Τι είναι τα Χριστούγεννα; Μάλλον, για τον καθένα από εμάς σημαίνουν κάτι διαφορετικό. Για άλλους είναι η μόνη εποχή του χρόνου που συναντούν όλη τους την οικογένεια (ακόμα και κάτι ξεχασμένους από τον χρόνο θείους), για την Generation Z μία πολύ καλή ευκαιρία να ξεφαντώσει μέχρι το πρωί (αν, βέβαια, δεν έχουμε τίποτα έκτακτα μέτρα) και για όσους είναι λίγο πιο μίζεροι, εκείνη η εποχή του χρόνου που θέλουν να κλειστούν στο καβούκι τους και να μην ξεμυτίσουν ούτε ένα απόγευμα από το σπίτι.
Αυτά ισχύουν για όσους έχουν επιλογές να κάνουν. Εκεί έξω όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν. Έχουν ανάγκη και χρειάζονται τη βοήθειά μας. Πώς λοιπόν μπορείς να βοηθήσεις αυτά τα Χριστούγεννα;
Είναι μία καλή ευκαιρία για μία καλή πράξη, ακριβώς όπως έκανε και ο Ebenezer Scrooge στη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Καρόλου Ντίκενς όταν αντιλήφθηκε πως υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τα χρήματα.
Μερικές ιδέες για να προσφέρεις αυτά τα Χριστούγεννα
Ο σύλλογος Φλόγα φωτίζει και ζεσταίνει τα παιδιά με καρκίνο όλης της χώρας. Συμπαραστέκεται στις οικογένειες και αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που νοσούν. Μπορείς να μάθεις περισσότερα ή να κάνεις μία δωρεά μέσα από το site τους.
Κάθε ημέρα, περισσότεροι από 200 άστεγοι και άποροι συμπολίτες μας υποστηρίζονται από τη Δομή Ανθρώπων Γεύματα της Equal Society. O οργανισμός δημιουργήθηκε το 2010 με την πίστη πως κάθε άνθρωπος αξίζει να έχει την ίδια ευκαιρία να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες και τα ταλέντα του. Έτσι, μέσα από τις δράσεις του συμβάλλει ενεργά στην καταπολέμηση «του κοινωνικού αποκλεισμού, της ανεργίας και της φτώχειας». Μπορείς να μάθεις περισσότερο και να ενημερωθείς για το πώς μπορείς να προσφέρεις μέσα από τον ιστότοπό τους.
«Ο “Άλλος Άνθρωπος” δεν είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση όπου οι περισσότερο ευνοούμενοι βοηθούν τους αναξιοπαθούντες. Είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη δράση, όπου όσοι συμμετέχουν ευνοούνται. Όλοι είναι ίσοι γύρω από την κατσαρόλα, μαγειρεύουν μαζί και τρώνε από το ίδιο φαγητό και ας είναι διαφορετικοί από κάθε άποψη» διαβάζουμε στην ανακοίνωση που υπάρχει τοιχοκολλημένη ψηφιακά. Αν σε ενδιαφέρει να βοηθήσεις περισσότερο έμπρακτα, τότε μπορείς να ενημερωθείς μέσα από το Facebook που διατηρεί το project που ξεκίνησε το 2011 ο Κώστας Πολυχρονόπουλος.
Στους δρόμους της Αθήνας, πολλοί συνάνθρωποί διαβιούν σε κατάσταση οριακής επιβίωσης. Άστεγοι, χρήστες/στριες ψυχοδραστικών ουσιών, εργαζόμενοι/ες στο σεξ, πρόσφυγες, αποφυλακισμένοι/ες, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι δικηγόροι της HumanRights360, συνεργαζόμενοι με το street work της Steps, προσφέρουν νομική συμβουλευτική και υποστηρίζουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας, σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας ή σε συνθήκες ακατάλληλης, ανεπαρκούς ή επισφαλούς στέγασης. Διάβασε περισσότερα στο site της οργάνωσης και αν θες υποστήριξε τη δράση τους.
Κλείνοντας, και επειδή φέτος περισσότερο από ποτέ έγινε ξεκάθαρο το πόσο σημαντικό και πόσο βαθύ είναι το ζήτημα της έμφυλης βίας, μπορείς να απευθυνθείς στο Κέντρο Διοτίμα. Μπορείς να βοηθήσεις κάνοντας τη δωρεά σου μέσω phone/web banking ή μέσω paypal ή αν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες να ρίξεις μία ματιά στο site του οργανισμού.
Μέσω της δωρεάς σου στο Κέντρο Διοτίμα, τη γυναικεία οργάνωσης για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα, στηρίζεις τις υπηρεσίες νομικής βοήθειας σε επιζώσες έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας. Η νομική βοήθεια περιλαμβάνει νομική συμβουλευτική, πολύμηνη νομική υποστήριξη, πλήρη δικαστική εκπροσώπηση και κάλυψη όλων των εξόδων των νομικών διαδικασιών σε αστικές υποθέσεις (διαζύγιο, ασφαλιστικά μέτρα, διατροφή, επιμέλεια τέκνων κ.ά.) και ποινικές υποθέσεις (π.χ. ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, παράνομη διακίνηση και εμπορία γυναικών).
Γνώμονας της δράσης του Κέντρου Διοτίμα ναι η ασφάλεια των επιζωσών. Όλες οι υπηρεσίες μας, που απευθύνονται σε οικονομικά ευάλωτες επιζώσες που ζουν στην Αττική, είναι δωρεάν.