Πώς να χρησιμοποιείς σωστά τις μάσκες FFP2
- 11 ΙΑΝ 2022
Η μετάλλαξη Όμικρον μετέβαλε τις ισορροπίες. Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές, λοιπόν, ήταν πως έπρεπε να πετάξουμε τις απλές χειρουργικές μάσκες που φορούσαμε μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη, τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους, και να προμηθευτούμε τις FFP2 ή Ν95, όπως τις ονομάζουν πολλοί.
Για ποιο λόγο, όμως, οδηγηθήκαμε σ’ αυτές, τι παραπάνω προσφέρουν και πώς πρέπει να τις χρησιμοποιούμε σωστά;
Γιατί οι FFP2 μάσκες είναι κατάλληλες για την Όμικρον;
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τις προηγούμενες. Χαρακτηριστικό είναι πως, κατά την έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, του Statistics Denmark και του Statens Serum Institut (SSI) της Δανίας, ο ιός είναι 2,7 έως 3,7 φορές περισσότερο μολυσματικός σε σχέση με τη Δέλτα.
Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός πως το διάστημα επώασης του ιού είναι πολύ μικρότερο (2-3 μέρες), έχει οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα στο συμπέρασμα πως πρέπει να βρεθεί ένας νέος τύπος μάσκας που θα προστατεύει τους πολίτες από τη μετάδοση. Κι αυτός ο νέος τύπος, ακούει στο όνομα FFP2.
Ποιος είναι όμως ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας και γιατί ξεχωρίζει απ’ τους προηγούμενους; Το μυστικό κρύβεται στο υλικό από το οποίο είναι σχεδιασμένες. Οι FFP2 μάσκες είναι κατασκευασμένες από ένα ύφασμα παρόμοιο μ’ αυτό που χρησιμοποιείται σε μερικές επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για το supermarket, αλλά πολύ πιο πυκνό απ’ αυτές. Ελέω της πυκνότητάς του, λοιπόν, καθίσταται πιο δύσκολο για τα αιωρούμενα σωματίδια να εισέλθουν στους αεραγωγούς του ανθρώπινου σώματος.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Όπως επισημαίνει ο Gary Warren, Διευθύνων Σύμβουλος της ivWatch, μιας εταιρείας κατασκευής μασκών με έδρα τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, το μεσαίο στρώμα της FFP2 μάσκας είναι ηλεκτρομαγνητικά φορτισμένο με έως και 30.000 wolt, που σημαίνει πως όχι απλά αποτρέπει την εισχώρησή τους, αλλά τα τραβάει πάνω σε αυτή σαν μαγνήτης και εμποδίζει την είσοδο στο ανθρώπινο σώμα.
Πώς χρησιμοποιούνται σωστά
Σύμφωνα με τις οδηγίες, εάν οι πολίτες θέλουν να έχουν τη μέγιστη απόδοση, θα πρέπει να τις εφαρμόζουν σφιχτά στο πρόσωπό τους, δημιουργώντας ένα σφράγισμα που θα εμποδίζει τα σωματίδια να εισέλθουν απ’ τους αεραγωγούς του σώματος μέσω τυχόν ανοιγμάτων μεταξύ της μάσκας και του δέρματος.
Το ζήτημα, ωστόσο, που προκύπτει είναι εάν και κατά πόσο οι μάσκες που αγοράζει κανείς από το φαρμακείο ή το super market είναι γνήσιες και επιτελούν σωστά τον σκοπό τους. Ένα καλό κόλπο για να βεβαιωθεί κανείς ότι η μάσκα είναι γνήσια, σύμφωνα με τον Gary Warren, είναι να αντιληφθεί εάν φεύγει από τη θέση της κατά τη διάρκεια της ομιλίας.
Εάν αυτό συμβαίνει τότε, πρόκειται για μια κακής ποιότητας μάσκα που πρέπει να πεταχτεί άμεσα και να αγοραστεί νέα. Σύμφωνα με τον ίδιο, επίσης, καλό θα ήταν να αγοράζονται μάσκες, τα κορδόνια των οποίων περικλύουν το κεφάλι και όχι τα αυτιά, καθώς, εάν φοριούνται για ώρες συνεχόμενα, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητους πόνους σε αυτά.
Πόσες φορές, όμως, μπορεί κανείς να τη χρησιμοποιήσει; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η FFP2 μάσκα είναι μιας χρήσης με μέγιστο χρονικό όριο τη μία μέρα. Στο άκουσμα της συγκεκριμένης οδηγίας, όμως, υπάρχουν αρκετοί που επισημαίνουν, αρχικά, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ενέχει μια τόσο εκτεταμένη χρήση μασκών για το περιβάλλον και, κατά δεύτερον, το αυξημένο κόστος για κάθε νοικοκυριό που θα πρέπει σε καθημερινή βάση να αγοράζει νέες μάσκες σε μια τιμή πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των απλών χειρουργικών που φορούσαν όλοι μέχρι πριν από μερικούς μήνες.
Τη λύση στο πρόβλημα αυτό δίνει ο Peter Tsai, ο άνθρωπος που πρότεινε πρώτος τη χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου υλικού για την κατασκευή αυτών των μασκών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ίδιο, ο κάθε άνθρωπος θα μπορούσε να έχει στην κατοχή του τέσσερις μάσκες τις οποίες θα φοράει εναλλάξ ανά μία μέρα μέσα στη βδομάδα.
Αυτό μπορεί να συμβεί καθώς κάθε μάσκα χρειάζεται περίπου τρεις μέρες για να απολυμανθεί πλήρως σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι με το που αφήνει τη μία, θα μπορεί να φοράει την άλλη και πάει λέγοντας. Σημαντικό σ’ αυτή τη διαδικασία είναι οι μάσκες να είναι διαφορετικού χρώματος, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε μπέρδεμα.
Πότε, όμως, είναι η στιγμή που πρέπει να πετάξουμε τη μάσκα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν νιώσουμε πως, φορώντας τη μάσκα, δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε σωστά, τότε πάει να πει πως έχει μαζέψει αρκετή υγρασία και πια δεν επιτελεί τον σκοπό της. Το ίδιο συμβαίνει εάν χαλαρώσουν τα κορδόνια της. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να πεταχτεί και να αγοραστεί νέα.