Πώς ο καιρός επηρεάζει την πίεση του αίματος
Ακόμα και λίγοι περισσότεροι βαθμοί Κελσίου σε ένα δωμάτιο μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην άνοδο της πίεσης. Ποιες κατηγορίες ανθρώπων πρέπει να προσέχουν περισσότερο;
- 18 ΣΕΠ 2023
Ζούμε σε έναν κόσμο με περισσότερους από 8 δισ. κατοίκους, εκ των οποίων τα 1.3 δισ. ηλικίας 30 με 79 ετών έχουν διαγνωστεί με υπέρταση. Σκέψου πόσοι δεν έχουν διαγνωστεί, ακόμα. Δεν ξέρω αν σου είπε ο γιατρός σου (ελπίζω να μη χρειάστηκε), αλλά η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών, όπως κυκλοφορεί στο σώμα. Όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο πιο δύσκολα κυκλοφορεί το αίμα.
Η πίεση αυτή εξαρτάται από τον χτύπο της καρδιάς μας: όταν αυτή συσπάται, η πίεση φτάνει στο μέγιστο σημείο (συστολική πίεση), όταν χαλαρώνει το βασικό μας όργανο, η πίεση πέφτει στη minimum απόδοση (διαστολική πίεση).
Η συντριπτική πλειοψηφία έχει να ευχαριστεί τους γονείς, τα παραπανίσια κιλά, το πολύ αλάτι, τις πολλές ώρες στην καρέκλα του γραφείου και -φυσικά- το αυξημένο άγχος. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις του κανόνα. Δηλαδή, αυτές της δευτεροπαθούς υπέρτασης, που κάποια άλλη πάθηση φταίει για την υπέρταση (για παράδειγμα στα νεφρά, στο θυρεοειδή αδένα ή η αρτηριοσκλήρυνση).
Το βέβαιο είναι πως περνάμε τόσο φανταστικά που οι επιστήμονες τρέχουν να βρουν φάρμακα και όποιους άλλους τρόπους μπορούν να μας σώσουν από καρδιακές νόσους, εγκεφαλικό, νεφρική νόσο, κολπική μαρμαρυγή, ακόμα και άνοια.
Ναι, τόσα μπορεί να προκαλέσει η υψηλή αρτηριακή πίεση. Οπότε ό,τι περισσότερο μαθαίνουμε για αυτή, είναι στα plus για την επιβίωση μας. Τα ευρήματα έρευνας που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο της American Heart Association υποδηλώνουν πως σε κάποιους η αρτηριακή μας πίεση επηρεάζεται από τον καιρό.
Αυτοί οι κάποιοι πρέπει να παρακολουθούνται πιο τακτικά από το γιατρό τους. Το χειμώνα γίνεται πιο δύστροπη, για συγκεκριμένους λόγους.
Πότε ανεβαίνει η πίεση
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια εποχιακή διακύμανση όσον αφορά την αρτηριακή πίεση. Σε γενικές γραμμές, τείνει να αυξάνεται κατά τους κρύους μήνες και να μειώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους ρυθμίζεται η αρτηριακή πίεση στο σώμα είναι οι αρτηρίες είτε να σφίγγονται (αγγειοσύσπαση) είτε να χαλαρώνουν (αγγειοδιαστολή)», εξήγησε ο Δρ Yu-Ming Ni, πιστοποιημένος καρδιολόγος στο MemorialCare Heart and Vascular Institute της Καλιφόρνιας.
- Όταν κάνει κρύο, γινόμαστε αγγειοσυσταλτικοί. Οπότε οι αρτηρίες σφίγγονται και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται.
- Όταν κάνει ζέστη, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και έχουμε αγγειοδιαστολή, που μπορεί να δροσίσει το σώμα.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2021 διαπίστωσε ότι μόνο η αύξηση της θερμοκρασίας ενός δωματίου κατά 10 βαθμούς μπορεί να προκαλέσει σημαντική αλλαγή στη συστολική αρτηριακή πίεση.
Τα ευρήματα της πιο πρόσφατης δουλειάς υποστηρίζουν την ύπαρξη εποχικής διακύμανσης της αρτηριακής πίεσης. «Παρά τον μικρότερο βαθμό διακύμανσης της συστολικής αρτηριακής πίεσης, με έκπληξη παρατηρήσαμε μεγάλο βαθμό αλλαγής στον έλεγχο της μεταξύ του χειμώνα και του καλοκαιριού. Επιπλέον, η εύκρατη περίοδος υποδείχθηκε ως σημαντικός προγνωστικός παράγοντας ελέγχου των επισκέψεων, ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει περιγραφεί εκτενώς στο παρελθόν».
Έτσι, επειδή τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι λιγότερο πιθανό να την ελέγχουν τον χειμώνα σε σύγκριση με το καλοκαίρι, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες παρεμβάσεις γιατρού και τρόπου ζωής.