2023, Evan Agostini/Invision/AP
ΥΓΕΙΑ

Πώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί σε πρόωρη τριχόπτωση

Εκτιμάται ότι 1 στους 4 άντρες εμφανίζει πλέον φαλάκρα από τα 20 του χρόνια, αναλογία που εκτοξεύεται στο 8 στους 10 στα 50.

Ενώ η τριχόπτωση συνήθως συνδέεται με τη γήρανση, οι δερματολόγοι παρατηρούν όλο και περισσότερο νεότερους άντρες να αναζητούν συμβουλές, βοήθεια και θεραπεία για το γεγονός ότι χάνουν μαλλιά. 

Σύμφωνα με άρθρο της Daily Mail, υπολογίζεται ότι σήμερα, περίπου το ένα τέταρτο των αντρών εμφανίζει από τα 20 κιόλας χρόνια του σημάδια αραίωσης. Αναλογία που αυξάνεται κατακόρυφα στα 50, με 8 στους 10 να έχουν χάσει μαλλιά, άλλοι σε μικρότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό. 

Το κύριο πρόβλημα είναι η πρώιμη έναρξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας, ο πιο κοινός τύπος δηλαδή τριχόπτωσης στους άντρες, γνωστή και ως φαλάκρα. Παρατηρείται δηλαδή αυτή η χαρακτηριστική υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, κυρίως στους κροτάφους ή στο πάνω μέρος, όπου σχηματίζεται το λεγόμενο «μπιφτέκι».

«Σίγουρα βλέπω περισσότερους νεότερους άντρες στις κλινικές μου από ό,τι στο παρελθόν», αναφέρει ο Dr. Hayley Leeman, σύμβουλος δερματολόγος στο Royal Free NHS Trust στο Λονδίνο, υπογραμμίζοντας ότι αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι ο σύγχρονος άντρας ασχολείται πιο πολύ με την εικόνα και την εμφάνισή του συγκριτικά με παλαιότερες γενιές, καθώς και στο ότι οι θεραπείες, όπως η μεταμόσχευση μαλλιών δεν είναι πια ταμπού.

Περνώντας τη συζήτηση στο τι φταίει για την πρόωρη τριχόπτωση, ο ειδικός εξηγεί: «Ως πληθυσμός σε παγκόσμιο επίπεδο γινόμαστε όλο και πιο παχύσαρκοι και πιο αγχωμένοι, συνδυασμός που προκαλεί ανισορροπία στις ορμόνες με ορισμένες επιστημονικές μελέτες να τον έχουν συσχετίσει με την τριχόπτωση».

Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η ανδρογενετική αλωπεκία προκαλείται από ανδρογόνα ή πιο συγκεκριμένα από υπερβολική απόκριση στα ανδρογόνα, που είναι οι αντρικές ορμόνες του φύλου, μεταξύ αυτών και η τεστοστερόνη.

«Κατά την εφηβεία και σε όλη την ενηλικίωση, η τεστοστερόνη μετατρέπεται από ένα ένζυμο που ονομάζεται 5-άλφα αναγωγάση σε μια άλλη ορμόνη φύλου που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη (DHT) και η οποία προκαλεί συρρίκνωση των τριχοθυλακίων, με αποτέλεσμα το τριχωτό της κεφαλής να παράγει λιγότερα μαλλιά καθώς μεγαλώνουμε.

Δεδομένου ότι η DHT είναι πολύ πιο ισχυρή από την τεστοστερόνη, είναι οργανισμοί που παράγουν περισσότερη από αυτήν, πιθανώς λόγω γενετικών παραγόντων.

Αυτά τα υψηλά επίπεδα DHT προκαλούν σμίκρυνση στο θυλάκιο, με αποτέλεσμα η τρίχα που μεγαλώνει εκεί να γίνεται πιο κοντή και πιο λεπτή και τα μαλλιά να μην έχουν τη δύναμη να αναπτυχθούν – μέχρις ότου ο θύλακας τελικά εξαφανιστεί, αφήνοντας το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής γυμνό», σημειώνει ο Dr. Leeman. Διευκρινίζει μάλιστα ότι «τα τριχοθυλάκια στην κορυφή του κεφαλιού και στους κροτάφους έχουν υποδοχείς που είναι πιο ευαίσθητοι στην DHT, γεγονός που τα καθιστά τα πρώτα σημεία που επηρεάζονται για να συμβεί η ανδρογενετική αλωπεκία».

Ο συνάδελφος του Dr. Leeman, ο Dr. Archana Rao, σύμβουλος δερματολόγος με έδρα το Kingston Hospital NHS Trust στο Σάρεϊ, συμπληρώνει ότι δεν είναι μόνο η αύξηση βάρους, αλλά και η ίδια η διατροφή που μπορεί να είναι ένας παράγοντας για να επιταχυνθεί η τριχόπτωση.

«Για παράδειγμα, καθώς η διατροφή των νεότερων αποτελείται ολοένα και περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και είναι λιγότερο ισορροπημένη σε ό,τι τρώνε και πίνουν από ό,τι στο παρελθόν, αυτό θα μπορούσε να έχει κάποιου είδους αντίκτυπο στην εμφάνιση αραίωσης».

Πράγματι, μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου έδειξε ότι οι νεότεροι άντρες που κατανάλωναν γλυκά ποτά ή ποτά με την προσθήκη γλυκών αναψυκτικών 7 φορές την εβδομάδα είχαν 3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες για ανδρογενετική αλωπεκία από τους άντρες που δεν τα κατανάλωναν».

Στο μεταξύ, τούρκικη έρευνα του 2021 διαπίστωσε ότι νεαροί ενήλικες με μέτρια έως σοβαρή ανδρογενετική αλωπεκία είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και περίμετρο μέσης από εκείνους που δεν έχαναν μαλλιά.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης στο Italian Journal of Dermatology and Venereology, «η ρύθμιση του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της πρώιμης ανδρογενετικής αλωπεκίας».