AP Photo/Richard Drew
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς οδηγήθηκαν οι ΗΠΑ στην ιστορική καταδίκη της Google

Οι Αμερικανοί δικαστές αποφάνθηκαν κατά του αμερικανικού κολοσσού με βάση την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της χώρας.

Η Google υπέστη το μεγαλύτερο ίσως «χτύπημα» που θα μπορούσε να δεχθεί και μάλιστα εντός έδρας, καθώς Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας αναφορικά με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της χώρας. Αν η απόφαση αυτή ισχύσει, τότε εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες θα κληθούν να αλλάξουν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο αντλούν πληροφορίες στο διαδίκτυο, ενώ και ο ίδιος ο κολοσσός της αναζήτησης θα πρέπει να τροποποιήσει τη λειτουργία του.

Λίγα λόγια για την απόφαση

«Η Google είναι μονοπώλιο και ενήργησε με σκοπό να διατηρήσει το μονοπώλιό της», ανέφερε ο δικαστής Amit Mehta του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Κολούμπια των ΗΠΑ σε απόφασή του τη Δευτέρα. Ο Mehta έκρινε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δίκιο ως προς τους ισχυρισμούς ότι η Google παραβίασε τον αντιμονοπωλιακό νόμο συνάπτοντας περιοριστικά συμβόλαια με την Apple και άλλους κατασκευαστές τηλεφώνων που απαιτούσαν να εγκαταστήσουν το Google ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στα smartphone.

Ταυτόχρονα όμως, καταδίκασε άλλες πρακτικές της Alphabet, οι οποίες έθεταν σαφείς περιορισμούς στους ανταγωνιστές της. «Αυτή η νίκη εναντίον της Google είναι ιστορική νίκη για τον αμερικανικό λαό. Καμία εταιρεία, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι δεν μπορεί να έχει επιρροή υπεράνω του νόμου», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland.

Τι απαντά η Google


AP Photo/Virginia Mayo

Η Google από την πλευρά της, υποστήριξε στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο ότι η κυριαρχία της στην αγορά αναζήτησης είναι απόδειξη της ανώτερης μηχανής αναζήτησής της έναντι αντιπάλων όπως το Bing της Microsoft ή άλλων κορυφαίων μηχανών αναζήτησης και όχι το αποτέλεσμα επιχειρηματικών της συμφωνιών. Μάλιστα ο αμερικανικός κολοσσός σκοπεύει να προσβάλει την απόφαση.

Ο πρόεδρος Παγκόσμιων Υποθέσεων της Google, Kent Walker έκανε σήμερα γνωστή τη θέση της εταιρείας ξεκαθαρίζοντας ότι πιστεύει στην αθωότητα της. «Η απόφαση αναγνωρίζει ότι η Google προσφέρει την καλύτερη μηχανή αναζήτησης, αλλά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να μας επιτρέπεται να την κάνουμε εύκολα διαθέσιμη.

Εκτιμούμε το συμπέρασμα του Δικαστηρίου πως η Google είναι η μηχανή αναζήτησης με την υψηλότερη ποιότητα του κλάδου, η οποία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατοντάδων εκατομμυρίων ημερήσιων χρηστών, ότι η Google είναι εδώ και πολύ καιρό η καλύτερη μηχανή αναζήτησης, ιδιαίτερα σε κινητές συσκευές, ότι συνεχίζει να καινοτομεί στην αναζήτηση και ότι η Apple και η Mozilla αξιολογούν περιστασιακά την ποιότητα αναζήτησης της Google σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και βρίσκουν ότι η Google είναι ανώτερη. Δεδομένου αυτού, και του γεγονότος ότι οι άνθρωποι αναζητούν όλο και περισσότερες πληροφορίες με όλο και περισσότερους τρόπους, σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση».

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση κατά της Google ξεκίνησε το 2020 υπό την προεδρία του Donald Trump, αλλά ολοκληρώθηκε από εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Biden τον Σεπτέμβριο του 2023. Η δίκη διήρκησε σχεδόν δύο μήνες και εμφανίστηκαν στο δικαστήριο κορυφαία στελέχη αντίπαλων εταιρειών για να εξηγήσουν τις αδικίες. Στο δικαστήριο είδαμε να καταθέτουν στελέχη όπως ο CEO της Microsoft, Satya Nadella και αντιπροέδρους της Apple να εξηγούν το γιατί δεν έχουν χώρο να μπουν στη συγκεκριμένη αγορά εξαιτίας των κινήσεων της Google.

Η εισαγγελία υποστήριξε ότι η Alphabet ενήργησε με τις πρακτικές της σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού στις μηχανές αναζήτησης απαιτώντας από τους κατασκευαστές συσκευών που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το δημοφιλές λειτουργικό της σύστημα Android να ορίσουν την αναζήτηση Google ως προεπιλογή. Κάτι που μάλλον μας φαίνεται και εμάς μια αρκετά γνώριμη εικόνα.

Η Google υπόκειται επίσης σε αντιμονοπωλιακούς ελέγχους και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν τον Μάρτιο έρευνες στο πλαίσιο του νέου νόμου για τις ψηφιακές αγορές και του νέου αντιμονοπωλιακού νόμου που αφορά τους διαδικτυακούς κολοσσούς. Σε αυτήν την περίπτωση φυσικά η Google δεν είναι μόνη της και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους.

Exit mobile version