Πώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σταδιακά την σπατάλη τροφίμων
- 15 ΦΕΒ 2021
Έρευνα του ReFED, του αμερικάνικου μη-κερδοσκοπικού οργανισμού ενάντια στη σπατάλη τροφίμων, βρήκε πως το 35% του φαγητού στις ΗΠΑ, ή αλλιώς 80,6 εκατομμύρια τόνοι, πετάγονται στα σκουπίδια, επειδή είτε δεν πωλούνται, είτε δεν καταναλώνονται.
Μερικές από τις μεγαλύτερες πηγές της σπατάλης προέρχονται από χαλασμένο φαγητό στα ψυγεία των σπιτιών, αφάγωτα γεύματα σε εστιατόρια και σαπισμένα φυτικά προϊόντα στις φάρμες. Ωστόσο, το θετικό στην υπόθεση, σύμφωνα με τη ReFED, είναι η εκτεταμένη κοινωνική αφύπνιση των πολιτών που μειώνει το ποσοστό της σπατάλης χρόνο με το χρόνο.
Σύμφωνα με τη SF Chronicle, η διαδραστική έρευνα προσπαθεί να εστιάσει σε λύσεις παρά στους λόγους ύπαρξης του φαινομένου και προτείνει στα εστιατόρια να μειώσουν τις μερίδες ή να προσφέρουν περισσότερες επιλογές μεγέθους σε διάφορα γεύματα, όπως κάνουν οι μεγάλες αλυσίδες fast food με τις παιδικές ή τις μεσαίες μερίδες.
Από την άλλη, η ReFED προτείνει από τους καταναλωτές να σχεδιάζουν από πριν τα γεύματά τους, να ψωνίζουν με μέτρο και να μη μαγειρεύουν παραπανίσιο φαγητό. «Εξαιτίας τoυ παραπανίσιου κόστους των ειδικών γευμάτων, οι καταναλωτές θα διστάσουν να τα πετάξουν στα απορρίμματα, όπως δε συμβαίνει με άλλους τύπους λαχανικών που δε χρησιμοποιούν» δήλωσε η Dana Gunders, Executive Director της ReFED και ειδική σε θέματα σπατάλης τροφίμων στην Bay Area, γύρω από το San Francisco.
Στην αρχή της πανδημίας, υπήρχαν πολλές καταγγελίες για σπατάλη γάλακτος, θαλασσινών και άλλων προϊόντων, εξαιτίας των προμηθευτών που έχασαν τους αγοραστές από τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες. Ωστόσο, η Gunders πιστεύει πως μερικές από τις συνήθειες που αποκτήσαμε στο lockdown μπορεί να έχουν κάποιο θετικό αντίκτυπο στο φαινόμενο.
«Οι άνθρωποι σχεδιάζουν περισσότερο τα γεύματά τους, επειδή δε θέλουν να επισκέπτονται συχνά τα καταστήματα, γι’ αυτό καταναλώνουν περισσότερο από τα αποφάγια τους» δήλωσε η Gunders.
Τώρα που τα εστιατόρια είναι ανοιχτά μόνο για take away συνηθίζουν να αναπροσαρμόζουν τα μενού τους σε μικρότερα γεύματα, με λιγότερες πιθανότητες να πεταχτούν στο δρόμο. Επίσης, οι μπουφέδες, ένα σύμβολο σπατάλης τροφίμων που υπάρχουν σε ξενοδοχεία και αλυσίδες καφετεριών, έχουν κλείσει λόγω των περιορισμών για τη δημόσια υγεία.
«(O μπουφές) έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί και δε θα γυρίσει σύντομα. Τουλάχιστον, όχι όπως τον ξέραμε μέχρι τώρα» είπε η Gunders.