Πώς οι Νοτιοκορεάτες έγιναν πιο νέοι μέσα σε μια νύχτα
Μιλήσαμε διαδικτυακά με τον Min Sang Park, έναν κάτοικο της Σεούλ που μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν 34 χρονών. Τώρα όμως είναι μόλις 32. Τι αφορά στα αλήθεια η αλλαγή στο σύστημα μέτρησης της χώρας;
- 1 ΙΟΥΛ 2023
Πριν μερικές μέρες, τα ξημερώματα της Τετάρτης συγκεκριμένα, πάνω από 50 εκατομμύρια κόσμου κατάφεραν το μαγικό επίτευγμα που κυνηγούσε από αρχαιοτάτων χρόνων η ανθρωπότητα με ελιξίρια και συνταγές ευζωίας: να γίνουν επίσημα και με τη βούλα ένα, μπορεί και δύο χρόνια νεότεροι.
Όχι, δεν ανακαλύφθηκε το νέο τεχνολογικό υπερόπλο που θα αντιστρέφει τη ροή του χρόνου, όπως το έχουν φανταστεί συγγραφείς σαν τον Philip Κ. Dick, αλλά με απόφαση του κράτους «έπαψε να ισχύει ένα άβολο σύστημα καταμέτρησης της ηλικίας, που είχαμε εδώ και προκαλούσε σύγχυση», όπως μεταφέρει στο OneMan από τη μακρινή πόλη της Σεούλ ο Min Sang Park.
Εκείνος ανήκει στους τυχερούς που γλίτωσε διπλό έτος – από 34 έγινε 32, στην κορεάτικη («κοινωνική») ηλικία. Αλλά, η ηλικία του στο διεθνές σύστημα μέτρησης έμεινε η ίδια. «Στη Νότια Κορέα, χρησιμοποιούσαμε από πάντα, κανείς δε θυμάται από πότε, δύο διαφορετικά συστήματα καταμέτρησης της ηλικίας, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη», όπως εξηγεί.
«Στο δικό μας σύστημα, υπάρχουν δύο ιδιαιτερότητες: καταρχάς, με το που γεννιέται ένα παιδί θεωρείται ότι είναι 1 έτους, και δεύτερον, η ημέρα γενεθλίων δεν παίζει ρόλο, παρά μόνο το έτος γέννησης, οπότε με την αλλαγή της Πρωτοχρονιάς, όλοι μεγαλώνουμε αυτόματα έναν χρόνο. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτό δημιουργούσε μεγάλες αναντιστοιχίες με την πραγματικότητα».
Αρκεί να σκεφτούμε την περίπτωση γέννας στις 31 Δεκεμβρίου. Μέσα σε λίγες ώρες, το βρέφος –για την κοινωνία της Ν. Κορέας– φτάνει αστραπιαία την ηλικία των 2 ετών, ισοφαρίζοντας όσα παιδιά έχουν γεννηθεί νωρίτερα την ίδια χρονιά. Από πού προκύπτει αυτή η λογική;
Η προσκόλληση στο έτος, ίσως σχετίζεται με την αρχαία Κορέα και το κινέζικο ημερολόγιο, το οποίο είναι διαρθρωμένο σε κύκλους των 60 χρόνων, όπως έχει αναφέρει παλαιότερα στο Associated Press ο Jung Yonhak από το Εθνικό Λαογραφικό Μουσείο της Κορέας. «Χωρίς τα συνήθη ημερολόγια, κανείς δεν νοιαζόταν για την ημέρα που είχε γεννηθεί».
Άλλες ασιατικές χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Ιαπωνία και το Βιετνάμ, έχουν εγκαταλείψει αυτόν τον τρόπο μέτρησης της ηλικίας από καιρό. Επίσημα, το ίδιο έχει κάνει και η Νότια Κορέα από αρχές της δεκαετίας του 1960. Ωστόσο, οι κάτοικοι συνέχιζαν να χρησιμοποιούν παράλληλα το παραδοσιακό ετήσιο σύστημα, ίσως επειδή στην εξωτερική πολιτική αλλά και στην πολιτισμική τους συνείδηση οι Νοτιοκορεάτες δεν ένιωσαν την ανάγκη της στροφής προς τη Δύση, όπως τα κράτη που αναφέραμε παραπάνω.
Τι άλλαξε τώρα;
«Από το 2021 έχουμε νέα κυβέρνηση και ανάμεσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις της ήταν να αλλάξει το σύστημα μέτρησης της ηλικίας». Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Yoon Suk Yeol, είχε αναφερθεί στην ανάγκη μείωσης της «κοινωνικής και διοικητικής σύγχυσης» και των διαφορών ανάμεσα σε Νότια Κορέα και Δύση. Ωστόσο, όπως έχουν αναφέρει αξιωματούχοι του Υπουργείου Κυβερνητικής Νομοθεσίας, δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό στο νόμο: ούτως ή άλλως, οι περισσότερες υπηρεσίες στη χώρα βασίζονται στις διεθνείς ηλικίες.
«Δεν υπήρχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα πρακτικά», εξηγεί ο Min Sang Park, «ήταν μόνο θέμα να είναι τα πράγματα πιο βολικά». Σε όλα τα επίσημα έγγραφα και τα στάδια που καθορίζονται από ηλικιακό όριο, όπως το δίπλωμα οδήγησης, ο στρατός, το σχολείο, το δικαίωμα της ψήφου, τη σύνταξη κοκ, χρησιμοποιούνταν οι διεθνείς ηλικίες. «Αλλά, άμα με ρώταγε κάποιος τι ηλικία είμαι, πάντα θα έλεγα εκείνη με το παραδοσιακό σύστημα μέτρησης». Τώρα, με την ενθάρρυνση από τη νέα κυβέρνηση, ίσως μειωθεί αυτό και αποκοπεί από την κουλτούρα του λαού.
Η αλλαγή χαιρετίστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό από την πλειοψηφία των κατοίκων. Την ίδια στιγμή, δεν είναι απίθανο να συνεχίσει να χρησιμοποιείται σε απομακρυσμένες κοινωνίες, που είναι περισσότερο προσκολλημένες στην παράδοση, ακόμη και αν είναι κοινή παραδοχή ότι δημιουργεί σύγχυση.