© 2018 / Luca Bruno / Associated Press
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πώς τα δέντρα μειώνουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης

Η επιστήμη δίνει έναν ακόμη λόγο για λιγότερο τσιμέντο και περισσότερο πράσινο στις πόλεις.

Ποιος είναι ο παράγοντας που κάνει μία γειτονιά περισσότερο ή λιγότερο γοητευτική; Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα του 1996 δεν είναι η απουσία εγκληματικότητας ή η εύκολη πρόσβαση σε πάρκινγκ, πράγματα δηλαδή που μπορούν να εντείνουν το στρες και ως εκ τούτου τον κίνδυνο για κατάθλιψη. Αντίθετα, το στοιχείο που μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα την αξία είναι τα δέντρα.

Σκέψου για παράδειγμα την Αθήνα: Οι πιο πράσινες περιοχές (Άλσος Νέας Σμύρνης) είναι περιζήτητες σε σχέση με οικοδομικά τετράγωνα που δε διαθέτουν παρά ελάχιστο πράσινο (Άγιος Δημήτριος).

Αντίστοιχα, σε όλη την Ευρώπη γίνονται σημαντικές προσπάθειες έτσι ώστε να δημιουργούν μικροί ή και μεγαλύτεροι θύλακες από πράσινο ακόμα και μέσα στο κέντρο των πόλεων. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του οικιστικού συμπλέγματος Bosco Verticale στο Μιλάνο.

Δύο δίδυμες πολυκατοικίες, με άλλα λόγια, οι οποίες φιλοξενούν περισσότερα από 900 δέντρα – όχι στην πυλωτή τους αλλά ενταγμένα στο σχέδιο των ίδιων των κτιρίων.

Δεν είναι όμως μόνο θέμα αντικειμενικής αξίας, αισθητικής ή αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας. Το «πράσινο» παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Λειτουργεί ως ένας φυσικός αμυντικός οργανισμός ικανός να μας προστατεύσει από την όλο και αυξανόμενη τοξικότητα της σύγχρονης ζωής.

Βοηθά στην καταπολέμηση του νέφους, καθώς τα δέντρα απορροφούν το βλαβερό διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, μειώνει το καθημερινό άγχος που βιώνουμε με την παρουσία του, μας προσφέρει σκιά και ένας είδος δροσιάς στις πιο ζεστές μέρες του χρόνου.

Μία έρευνα, όμως, δείχνει ότι τα δέντρα επιτελούν μία ακόμα πιο σπουδαία λειτουργία μέσα στις πόλεις μας.

Σε ποιο ακριβώς συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λειψίας; Όπως μπορείς να διαβάσεις στο επιστημονικό περιοδικό Nature,  παρατήρησαν μία ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στην παρουσία «πράσινου» κοντά στα σπίτια και τις μειωμένες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη οι κάτοικοί τους. Μάλιστα, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιο καταπράσινο άλσος σε κοντινή απόσταση, μερικά μόνο δέντρα φαίνεται να αρκούν.

Υπήρξαν και παλιότερες έρευνες που κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα, απλά δεν ήταν τόσο ευρείας κλίμακας. Σε αυτήν την περίπτωση, η επικεφαλής Dr. Melissa Marselle χρησιμοποίησε τα big data που είχε στη διάθεσή της (σ.σ: 10 χιλιάδες άνθρωποι) για να αποδείξει τη σχέση που διέκρινε ανάμεσα στη μείωση στη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και την παρουσία δέντρων σε απόσταση μικρότερη από τα 100 μέτρα.

Φυσικά, αυτός ο παράγοντας δεν ήταν ο μοναδικός (οικονομική κατάσταση, φύλο, παχυσαρκία παίζουν αντίστοιχα ρόλο) αλλά αποδείχθηκε ένας από τους πλέον σημαντικούς.

«Η ανακάλυψή μας ισχυρίζεται ότι τα δέντρα στην άκρη του δρόμου, ένα είδος πράσινου χώρου μικρής κλίμακας που είναι προσβάσιμος σε όλους, είναι ικανά να μειώσουν τις υγειονομικές διακρίσεις ανάμεσα σε ομάδες με πολύ διαφορετικό οικονομικό προφίλ» σημείωσε με νόημα η Dr Marselle.

Τελικά, ένα είναι σίγουρο: Ανεξάρτητα από την οικονομική μας κατάσταση, όλοι κινδυνεύουμε από την κατάθλιψη και το «πράσινο» είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προστατευτούμε από αυτή.

Exit mobile version