Samuel Regan-Asante/Unsplash
LIFE

Πώς θα ακούς τον συνομιλητή σου όταν έχει έντονο θόρυβο

Τέρμα στις παρεξηγήσεις που προκαλούνται όταν προσπαθούμε να μιλήσουμε σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Βρέθηκε τρόπος να ακούμε όποιον θέλουμε σε οποιαδήποτε συνθήκη.

Κάνεις μια γνωριμία που σκέφτεσαι ότι θα είχε ενδιαφέρον να αναλύσεις ως φαινόμενο πριν καταλήξεις στο αν θα δώσεις χώρο στη ζωή σου ή όχι. Προτείνεις έτσι, να πάτε για ένα ποτό. Προφανώς, στον χώρο που επισκέπτεστε, υπάρχει μουσική (στη διαπασών) και διάφοροι άλλοι άνθρωποι που είχαν τα ίδια πλάνα με εσάς: να απολαύσουν ένα ποτό, με παρέα και καλή μουσική.

Η συνέπεια είναι να ναυαγεί η όποια απόπειρα για συζήτηση, αφού δεν ακούτε ο ένας τον άλλον, ώσπου το παίρνετε απόφαση και πάτε κάπου πιο ήρεμα να κάνετε τη δουλειά σας – όποια και αν είναι αυτή.

Ερευνητές του Aix-Marseille University στη Γαλλία, με επικεφαλής την ψυχογλωσσολόγο Noémie te Rietmolen βρήκαν τρόπο να μπορούμε να επικοινωνούμε με τον άνθρωπο που θέλουμε, ό,τι και αν γίνεται γύρω μας.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην αρχή του μήνα, αναφέρεται πως το να χτυπάμε το δάχτυλο μας σε μια επιφάνεια σε σταθερό ρυθμό, μπορεί να μας βοηθήσει να «συντονιστούμε» με τον άνθρωπο μας μέσα στον θόρυβο.

Τα πειράματα που έδειξαν τι γίνεται

Ο τίτλος της μελέτης ήταν «Η ρυθμική κίνηση μπορεί να διευκολύνει την αντίληψη της φυσικής ομιλίας σε ένα θορυβώδες περιβάλλον», με τους ερευνητές να γράφουν στην παρουσίαση ότι «το κινητικό σύστημα είναι γνωστό ότι επεξεργάζεται χρονικές πληροφορίες, όπως και ότι η ρυθμική κίνηση, κατά την ακρόαση μιας μελωδίας, μπορεί να βελτιώσει την ακουστική επεξεργασία. Σε τρία αλληλένδετα πειράματα συμπεριφοράς, αποδεικνύουμε ότι αυτό το αποτέλεσμα μεταφράζεται σε επεξεργασία ομιλίας».

Τι εννοούν;

Σχεδίασαν μια σειρά πειραμάτων, προκειμένου να αποκαλύψουν τον ρόλο της κίνησης στην κατανόηση της ομιλίας «βασιζόμενοι στη θεωρία ότι το κινητικό σύστημα δεν είναι απλώς ένας εκτελεστής κινήσεων, αλλά συμβάλλει ενεργά στην ενσωμάτωση και επαναχρησιμοποίηση των χρονικών πληροφοριών».

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη (ήταν όλοι Γάλλοι), άκουσαν ηχογραφήσεις με ένα άτομο να διαβάζει 40 προτάσεις από μια καθορισμένη λίστα, σε θορυβώδες περιβάλλον. Κάθε φορά που ένας συμμετέχων επρόκειτο να ακούσει μια πρόταση, λάμβανε οδηγίες να “προετοιμαστεί” πριν ακούσει

  1. χτυπώντας ρυθμικά το δάχτυλο του στο δικό του ρυθμό ή
  2. χτυπώντας το δάχτυλο στο ρυθμό του beat που παρείχαν οι επιστήμονες ή
  3. να ακούει το beat, χωρίς να χτυπά το δάχτυλο ή
  4. να περιμένει να ηρεμήσουν τα πράγματα, πριν αρχίσει η συζήτηση.

Ακολούθως, οι ερευνητές αξιολόγησαν πόσο καλά πήραν όλοι τις πληροφορίες από τις ηχογραφήσεις, όσον αφορά την ακρίβεια και την ταχύτητα.

Φάνηκε πως εκείνοι που χτυπούσαν το δάχτυλο με το δικό τους ρυθμό ή στον ρυθμό του παρεχόμενου beat πριν ακούσουν τις προτάσεις, ήταν σημαντικά καλύτεροι στον εντοπισμό των λέξεων που άκουγαν στην πρόταση.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι «αυτά τα ευρήματα παρέχουν στοιχεία για τον λειτουργικό ρόλο του κινητικού συστήματος στην επεξεργασία της χρονικής δυναμικής του φυσικού λόγου».

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

font
font