REVEILLE PRODUCTIONS/NBC/Collection Christophel/AFP
ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς θα κάνεις καλή εντύπωση στην καινούρια σου δουλειά

Οι συμβουλές ενός καθηγητή ψυχολογίας και μάρκετινγκ για να αφήσεις τις καλύτερες, πρώτες εντυπώσεις τις πρώτες ημέρες στο νέο εργασιακό περιβάλλον.

Κάθε αρχή και δύσκολη. Γνωστά αυτά. Όταν όμως πρόκειται για μία νέα δουλειά, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ζόρικη και αγχωτική.

Από τη μία, αισθάνεσαι ενθουσιασμένος που θα έφτασε επιτέλους η πρώτη σου ημέρα στον καινούργιο σου εργασιακό χώρο. Από την άλλη, νιώθεις νευρικός και φουλ στρεσαρισμένος. Λογικό. 

Η πρώτη εβδομάδα σε μία νέα δουλειά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Καλείσαι να βρεις τα πατήματά σου, να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους, να βρεις κώδικες επικοινωνίας μαζί τους, να μάθεις τα νέα σου καθήκοντα, να δείξεις και να αποδείξεις την αξία σου – κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει εξαρχής, οπότε μη βιάζεσαι και προβληματίζεσαι.

Το να κάνεις μία καλή, πρώτη εντύπωση είναι επίσης μία από τις βασικές σου ανησυχίες. Όλοι ή σχεδόν όλοι τέλος πάντων  θέλουμε να γινόμαστε συμπαθείς στις πρώτες μας γνωριμίες, ειδικά όταν αυτές αφορούν τους νέους μας συναδέλφους. 

Αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στη νέα σου δουλειά

Ο Art Markman είναι καθηγητής ψυχολογίας και μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Μιλώντας στο Fast Company, έδωσε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα δημιουργήσεις μία θετική εντύπωση, όντας ο εαυτός σου, χωρίς να το παρακάνεις και να προσποιείσαι.

Ξεκίνα πριν ξεκινήσεις

Όταν είσαι καινούργιος σε μία εταιρεία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι έρευνα για αυτήν, ώστε όταν πας στο γραφείο να είσαι καλά διαβασμένος. Να καταγράψεις τις ερωτήσεις και τις απορίες που τυχόν έχεις και να μην διστάσεις να ζητήσεις απαντήσεις. Με αυτό τον τρόπο θα δείξεις ότι έχεις αυτοπεποίθηση, ότι είσαι οργανωτικός από την πρώτη κιόλας ημέρα και φυσικά ότι είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος. 

Άκου περισσότερο, παίζε λιγότερο

Η παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί κατά την πρώτη τους εβδομάδα στον καινούργιο τους εργασιακό χώρο είναι να υπερβαίνουν εαυτόν προκειμένου να αποδείξουν ότι τα κάνουν όλα φανταστικά. 

Αντί να σε τρώει αυτό το άγχος, καθώς η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περιμένει από εσένα να είσαι φουλ παραγωγικός τις πρώτες σου ημέρες, φρόντισε να ακους περισσότερο και να παίζεις λιγότερο. Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον Markman, οι μουσικοί της τζαζ όταν καλούνται να παίξουν με ένα νέο σχήμα, έχουν τα αυτιά τους ανοιχτά. Πρώτα, ακούν τους καινούργιους τους συναδέλφους πώς παίζουν, ποιο είναι το στυλ μουσικής τους και μετά, ξεκινούν να παίζουν. 

Δείξε ομαδικότητα

Οι προκλήσεις είναι πολλές όταν είσαι το νέο μέλος σε μία ομάδα, σε μία εταιρεία. Γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να έχεις το άγχος ότι πρέπει να δημιουργήσεις την τέλεια εικόνα τις πρώτες μέρες. Κανείς δεν το καταφέρνει. Το ζητούμενο είναι να δείξεις ότι είσαι πρόθυμος να μάθεις, να βελτιωθείς και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό για να επιτύχεις τους στόχους σου και της ομάδας. Να είσαι συνεργάσιμος και μετρημένα φιλικός, να μην ξεπεράσεις τη γραμμή που διαχωρίζει το «επαγγελματικό» από το «προσωπικό».