AP Images
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πώς θα καταλάβεις ότι ήρθε ώρα να αλλάξεις μάσκα

Δεν οφείλουμε απλά να τις φοράμε αλλά και να τις αλλάζουμε συχνά.
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα παρατηρεί φωτογραφίες από το πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και πιθανότατα θα γελάει. Θα βλέπει μύτες να εξέχουν πάνω από μάσκες, θα βλέπει μάσκες φθαρμένες, ξεκάθαρα «μονοφόρι» από το Πάσχα του 2020 κι ας δείχνει η ημερομηνία της φωτογραφίας, «Οκτώβριος 2020». Θα βλέπει κάτι που μοιάζει με κωμικοτραγικό sitcom ως προς το πώς αντιλαμβάνεται καθένας εξ’ ημών το πώς και πόσο φοριέται μια μάσκα. Λαμβάνοντας ως δεδομένο πως το πρώτο έχει ήδη αναλυθεί πολλές φορές, θα σταθούμε στο δεύτερο.

Έχει εγκλωβίσει την πρωινή σου αναπνοή μετά τον πρώτο καφέ, έχει μαζέψει όλο το χνούδι και την υγρασία των ανοικτών και κλειστών χώρων που κινείσαι, μυρίζει και λίγο απορρυπαντικό, από εκείνο το βράδυ που την έπλυνες βιαστικά στο χέρι. Πάμε να δούμε τα σημάδια που δείχνουν πότε πρέπει να αλλάζεις μάσκα.

Έχουν φθαρεί τα λάστιχα

Τα λάστιχα δεν είναι τόσο σφιχτά και η μάσκα σου μοιάζει με εκείνη την αποκριάτικη του 2001 που φόρεσες πρόπερσι σε ένα πάρτι για να μην είσαι ο μόνος χωρίς στολή. Χωρίς σφιχτά λάστιχα, η μάσκα δεν εφαρμόζει σωστά στο πρόσωπό σου, κάτι που έχει ως συνέπεια να είναι διάτρητη στον περιβόητο αερομεταφερόμενο κίνδυνο του Covid-19.

Δεν προσαρμόζεται στο σχήμα του προσώπου σου

Αν μοιάζει με σακούλα σούπερμαρκετ κολλημένη στο πρόσωπό σου, αν, αντί να εφαρμόζει στα μάγουλα, στην μύτη και στο σαγόνι σου, τη νιώθεις σαν έναν υφασμάτινο φερετζέ, τότε πρέπει να την πετάξεις αμέσως.

Εξέχουν κλωστές, ή τρύπες

Είναι προτιμότερο να δέσεις το στόμα σου με την μπαντάνα του φαλακρού συγγενή σου που έφυγε για να γίνει μισθοφόρος στην Καμπότζη (τυχαίο παράδειγμα), από το να έχεις μια μάσκα της οποίας το στόμιο δεν είναι σε καλή κατάσταση ή έχει τόσο φθαρεί, που εξέχουν τρύπες και υφάσματα.

Λεκέδες παντού

Ήπιες καφέ με την μάσκα σαν υπόγενειο και ύστερα την φόρεσες ξανά. Ας αφήσουμε στην άκρη αυτό το σοβαρό λάθος, το γεγονός ότι «σκούπισες» με τη μάσκα όλα τα σταγονίδια του κορονοϊού που πιθανότατα προσγειώθηκαν στο πηγούνι σου. Αν εκτός αυτού του λάθους, κατάφερες να «κεντήσεις» την μάσκα σου με λεκέδες καφέ, τότε πέτα την. Τώρα.

Το ύφασμα παραείναι λεπτό

Δοκίμασε να φυσήξεις προς ένα κερί φορώντας μάσκα. Αν ο αέρας από το στόμα σου διαπερνάει την μάσκα και σβήνει το κερί, τότε μπορείς να αποδεσμεύσεις την μάσκα από το πρόσωπο σου και να τη στείλεις για τιμητική σύνταξη στο καλάθι με τα ανακυκλώσιμα.

Δεν την έπλυνες σωστά

Ο γράφων αυτό το κείμενο, έκανε αυτό το λάθος αρκετές φορές στο πρώτο κύμα του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί με μάσκα που μύριζε έντονα από γνωστό απορρυπαντικό και από τα διαρκή πλυσίματα, το ύφασμά της είχε πρακτικά εξαϋλωθεί. Μην επαναλάβεις το δικό μου λάθος. Προσπάθησε να πλένεις την μάσκα σου σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες πλυσίματός της.

Τη φοράς με ακάλυπτη την μύτη

Με αυτό τον τρόπο, η μάσκα σου είναι a priori άχρηστη, όπως έχει αποδειχθεί. Βάλε μια καινούρια σε παρακαλώ πολύ.

30 πλύσεις ή νέα μάσκα κάθε βδομάδα;

Δεν υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο πλυσίματων για μια μάσκα, αλλά ύστερα από τουλάχιστον 30 πλυσίματα, η μάσκα αρχίζει να χάνει τη δυνατότητα εφαρμογής στο ανθρώπινο πρόσωπο και το ύφασμα της γίνεται εύθραυστo. Μπορείς να ακολουθήσεις αυτόν τον κανόνα, ή και να αλλάζεις μάσκες κάθε 10-15 πλυσίματα, ώστε να είσαι ακόμα περισσότερο ασφαλής. Αν βαριέσαι τα πλυσίματα όπως κι εγώ, μπορείς να αγοράζεις ένα νέο σετ με μάσκες μιας χρήσης κάθε βδομάδα. Thank me later.

Exit mobile version