2022/Patrick Pleul/Pool Photo via AP, File
BIG BUSINESS

Πώς θα μοιάζει το Twitter μετά την εξαγορά του από τον Elon Musk

Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο εξαγοράστηκε από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Πώς προέκυψε αυτή η συμφωνία και τι σηματοδοτεί για την επόμενη μέρα του μέσου.
Στα χέρια του Elon Musk, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, πέρασε και επίσημα το Twitter. Το deal ύψους 44 δισ. δολαρίων ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας. Ο ίδιος, μερικές ώρες μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας, ανέβασε ένα tweet, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για την εξαγορά του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, δίνοντας παράλληλα μερικές κατευθύνσεις για το πώς πρόκειται να μοιάζει η επόμενη μέρα στην πλατφόρμα.

«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter πρόκειται, ουσιαστικά, για μια ψηφιακή πλατεία μιας πόλης όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας» σημείωσε σε δήλωσή του ο Elon Musk, προσθέτοντας: «Θέλω να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ, βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, κάνοντας τους αλγόριθμους δημόσιους σε όλους προκειμένου να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στην πλατφόρμα, διαγράφοντας τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν. Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με την κοινότητα των χρηστών για να το “ξεκλειδώσουμε”».

Πώς το Twitter έφτασε στα χέρια του Elon Musk

Ο Elon Musk ήταν ένας από τους επιχειρηματίες που χρησιμοποιούσε ακατάπαυστα τη συγκεκριμένη πλατφόρμα για να εκφράσει τις θέσεις του αλλά και να βγάλει ειδήσεις σχετικά με τις νέες επιχειρηματικές του κινήσεις. Ένα από τα τελευταία χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το tweet που έκανε πριν από μερικές εβδομάδες, ενημερώνοντας τον πλανήτη πως πρόκειται να προσφέρει σε όλους τους Ουκρανούς πολίτες, εν μέσω της ρωσικής εισβολής, δωρεάν πρόσβαση στο δορυφορικό ίντερνετ Starlink, μία από τις καινοτομίες του Αμερικανού επιχειρηματία.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, ο Elon Musk σκεφτόταν εδώ και μήνες τη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου. Ο ίδιος, μάλιστα, έφτιαξε μια δημοσκόπηση στο Twitter σχετικά με τo αν εκείνο σέβεται ή όχι την ελευθερία του λόγου. Όλα, όμως, άλλαξαν όταν πριν δύο εβδομάδες, και συγκεκριμένα στις 16 Απριλίου, έγινε γνωστό πως ο επιχειρηματίας έκανε πρόταση για την εξαγορά όλων των μετοχών του social medium.

Η συνολική προσφορά για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών έφτανε τα 43,3 δισ. δολάρια, με την κάθε μετοχή να αποτιμάται στα 54,2 δολάρια. Η διοίκηση του Twitter ανακοίνωσε πως πρόκειται να «σκεφτεί πολύ σοβαρά την πρόταση». Οι δυσκολίες, ωστόσο, για την επίτευξη της συμφωνίας «μαμούθ» ήταν δύο: πρώτον, το Twitter θα έπρεπε να εξέλθει από το χρηματιστήριο της Wall Street για 10 μέρες και δεύτερον, θα έπρεπε να συμφωνήσουν όλοι οι μικρομέτοχοι της πλατφόρμας – που ήταν πολλοί – προκειμένου να προχωρήσει η εξαγορά.

Όλες αυτές οι διαδικασίες, ενώ έμοιαζαν χρονοβόρες, τελικά προχώρησαν γρήγορα και ο Elon Musk μέσα σε 10 μέρες από την επίσημη πρότασή του, έκανε δικό του το Twitter. Τι έχει στο μυαλό του, όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX για το μέλλον του κοινωνικού δικτύου;

Η επόμενη μέρα του κοινωνικού δικτύου

Ο Elon Musk, μιλώντας στη σκηνή του TED στις 19 Απριλίου, προσπάθησε να ξεκαθαρίσει τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να αγοράσει το Twitter. «Δεν είναι μία προσπάθεια για να κερδίσω χρήματα. Θεωρώ πως η ύπαρξη μιας δημόσιας πλατφόρμας, αξιόπιστης και ευρέως συμμετοχικής, είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως στόχος του είναι η πλατφόρμα να δημοσιοποιήσει τον αλγόριθμό της και να αυξήσει τη διαφάνεια στις αποφάσεις ελέγχου του περιεχομένου.

«Ο κώδικας πρέπει να είναι γνωστός σε όλους, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τον επεξεργαστούν, να δουν εάν υπάρχουν προβλήματα, να διαφωνήσουν και να προτείνουν λύσεις» σημείωσε, καταλήγοντας πως στην πλατφόρμα θα πρέπει να υπάρχουν απόψεις που «μπορεί να μην αρέσουν σε όλους» από ανθρώπους που «μπορεί να μην αρέσουν, επίσης, σε όλους».

Αυτή η τελευταία πρόταση έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις καθώς αρκετοί χρήστες του Twitter επισημαίνουν πως αυτή η «ελευθερία του λόγου», όπως την ονομάζει ο Elon Musk, ίσως μετατρέψει το κοινωνικό δίκτυο σε μια άφιλτρη «κόλαση» γεμάτη μίσος, μισαλλοδοξία και μισογυνισμό.

Τα κενά στο πώς θα επιτευχθεί τελικά αυτή η αλλαγή στρατηγικής του Twitter είναι ακόμη πολλά. Ένα, όμως, είναι σίγουρο: το κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιούν καθημερινά περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως για να εκφράζουν τις απόψεις τους, περνά σε νέα φάση. Καλή ή κακή, θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Exit mobile version