© Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Πώς θα ψηφίσουν οι νέοι μετά την τραγωδία των Τεμπών

Το συναίσθημα της οργής, της απελπισίας και της ντροπής έχει μείνει στο στόμα της νεολαίας από την πρωτόγνωρη τραγωδία, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας του Eteron.

Δύο και κάτι μήνες μετά το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ελληνική ιστορία, εκείνο στα Τέμπη, το περιρρέον κλίμα φέρει τα κλασικά χαρακτηριστικά του συλλογικού τραύματος: το θέμα έχει φύγει απ’ την επικαιρότητα, έχει μπει στο συρτάρι, αλλά την ίδια στιγμή κόσμος αποφεύγει τα πρώτα βαγόνια των συρμών, με την επαναφορά λειτουργίας του δικτύου σιδηροδρόμων επικρατεί μια αμηχανία, και ειδικά στη νέα γενιά, η οποία (λόγω του νεαρού της ηλικίας των περισσότερων εκ των 57 θυμάτων) ταυτίζεται παραπάνω με το θέμα, η οργή ξεχειλίζει.

Συγκεκριμένα, οργή (43,7%), απελπισία (19,7%) και ντροπή (17,4%) είναι τα κύρια συναισθήματα που νιώθει σήμερα η νέα γενιά, σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπως έδειξε η πρώτη πανελλαδική έρευνα επί του θέματος, που υλοποιήθηκε από το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή και το πόρισμά της μόλις δημοσιεύθηκε με τίτλο Η Νέα Γενιά μετά τα Τέμπη.

Όπως επεσήμανε σχετικά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευθυντής του Eteron: «Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη προκάλεσε ένα κύμα ηθικού σοκ στην ελληνική κοινωνία και απελευθέρωσε μία σειρά εντονότατων αρνητικών συναισθημάτων. Η νεολαία ήταν η κοινωνική κατηγορία που βίωσε αυτό το σοκ με τον πιο έντονο τρόπο […] και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη στάση της νεολαίας για αυτά τα γεγονότα –τα οποία έρχονται και επικάθονται σε μία σειρά από βιωμένες κρίσεις– για να μην πέφτουμε από τα σύννεφα από τις αντιδράσεις της».

Με αυτό το σκεπτικό, εκπονήθηκε η μελέτη με ηλεκτρονικές συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου, υπό την ευθύνη της Λουκίας Κοτρωνάκη, διδάσκουσας και μεταδιδακτορικής ερευνήτριας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το ηλικιακό εύρος όπου εστιάζει τόσο αυτή η έρευνα όσο και άλλες εντός του πρότζεκτ «Youth – Voice On» του Eteron, είναι τα νέα άτομα μεταξύ 17 και 34 ετών.

Πώς επηρέασε τη νέα γενιά


«Τα συναισθήματα που κυριάρχησαν στη νέα γενιά μετά το τραγικό δυστύχημα ήταν η οργή και η ντροπή», ανέφερε στην παρουσίαση των ερευνητικών πορισμάτων η Λ. Κοτρωνάκη, τονίζοντας ότι «η μετουσίωση της οργής σε ηθική προσταγή για ενεργό δράση εξηγεί τη μαζική είσοδο των ανθρώπων χωρίς προηγούμενη οργανωτική ένταξη στη διαμαρτυρία».

Συγκεκριμένα, όπως είχαμε δείξει και σε σχετικό ρεπορτάζ στις μεγάλες απεργίες, το 13,6% συμμετείχε για πρώτη φορά σε διαδήλωση, με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό να σημειώνεται στο γυναικείο φύλο. Μάλιστα, μεγάλη παραμένει η αντίδραση στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας που καταγράφηκαν τότε (περίπου το 70% αναφέρθηκε σε «υπέρμετρη βία»)

Το πολιτικό αποτύπωμα της τραγωδίας δηλώνεται αναντίρρητα επίσης από το γεγονός ότι τα Τέμπη αριθμούνται ως τέταρτος κατά σειρά παράγοντας, που επηρεάζει συνειδητά τη ψήφο της νέας γενιάς στις ερχόμενες εκλογές.



Άλλωστε, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία του Eteron, η νέα γενιά δεν αποδέχεται ότι η ευθύνη για το δυστύχημα περιορίζεται σε λάθος του σταθμάρχη, αλλά αποδίδει πολιτικές ευθύνες. Επίσης, το 59,5% απαντά ότι την ευθύνη φέρει η τωρινή κυβέρνηση, το 58,3% καταδεικνύει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και μόνο το 13,1% λέει ότι ο σταθμάρχης φέρει «κυρίως την ευθύνη».

Το δυστύχημα αυτό, σε ένα δρομολόγιο τόσο κοινό για όλους μας (και ειδικά τους φοιτητές), κλόνισε συθέμελα το βάρος της κρατικής μηχανής: πέρα από τη συμμετοχή ή μη στις κινητοποιήσεις, κατά συντριπτική πλειοψηφία που αγγίζει και το 80%, οι νέοι άλλαξαν την άποψή τους σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως αξιοπιστία του κράτους, μέλλον της χώρας, κυβέρνηση, κόμματα, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα «Η Νέα Γενιά μετά τα Τέμπη» του Eteron εδώ.

Exit mobile version