AP Images
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς το Facebook θέλει να διαβάσει τις σκέψεις σου

Ένας βοηθός ανάγνωσης άρθρων και ένας αισθητήρας που θα «ακούει» τις σκέψεις σου πριν τις πραγματοποίησεις, είναι το (άμεσο) μέλλον του Facebook.

Το 2020 ήταν σχεδόν μια τέλεια χρονιά για το Facebook. Η πανδημία καθήλωσε τα 2/3 του πλανήτη στο σπίτι, κάτι που μεταφράστηκε σε περισσότερη ώρα μπροστά από τις desktop/mobile οθόνες μας, άρα και περισσότερη ώρα για σκρολάρισμα στο Facebook. Στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, ουδείς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις επισκεψιμότητες. Το μέλλον του Facebook θυμίζει τουλάχιστον νέα σεζόν του “Black Mirror”.

O Απολογισμός

Πληροφορίες του Buzzfeed αναφέρουν πως όχι μόνο το Facebook κατέγραψε ρεκόρ επισκεψιμότητας φέτος, αλλά έκανε και γενναιόδωρες προσλήψεις, με 20.000 νέα άτομα να προστίθενται στο εργατικό του δυναμικό. Μάλιστα, ο επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας της εταιρείας, Mike Schroepfer, παρομοίασε τους ρυθμούς εντατικής εργασίας μέσα στον Μάρτιο (μήνας που επιβλήθηκαν τα πρώτα Lockdown), με εκείνους της Πρωτοχρονιάς, που είναι παραδοσιακά η μέρα που η πλατφόρμα δίνει αστρονομικά νούμερα επισκεψιμότητας. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε απολογιστικό meeting για το 2020 από τον Schroepfer, το Facebook τα πήγε καλά στη διαχείριση των πληροφοριών για την πανδημία και διαχειρίστηκε κρίσιμα γεγόνοτα, όπως τις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter και τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, επίσης με επιτυχία. Τουλάχιστον όσον αφορά τα fake news ως προς το εμβόλιο του κορονοϊού, εκεί τα μπλοκαρίσματα δουλεύουν άψογα.

Οι καινοτομίες

«Δεν επενδύουμε μονάχα σε λύσεις τεχνολογίας που διατηρούν τις υπηρεσίες μας σε λειτουργία. Προετοιμάζουμε το δρόμο για νέες εμπειρίες που θα βελτιώσουν τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων» ανέφερε ο CTO της εταιρείας μεταξύ άλλων. Τι ακριβώς εννοούσε ο Schroepfer;

Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτή τη στιγμή το Facebook εφαρμόζει μεθόδους A.I και παράλληλα συνεργάζεται με χιλιάδες ανεξάρτητες αρχές για τον έλεγχο των δημοσιεύσεων που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα παγκοσμίως. Όμως το μέλλον προβλέπει την πλήρη αντικατάσταση των ανθρώπινων ματιών με A.I εγκεφάλους προχωρημένης ευφυίας. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η μοναδική «περίπολος» που εμπιστεύεται το Facebook για το περιεχόμενο του και κάθε μέρα την εκπαιδεύει ώστε να γίνεται ολοένα και πιο «έξυπνη».

Θα μας σώσουν τα ρομπότ; Ο Nick Inzucchi, πρώην εργαζόμενος του τομέα τεχνολογίας της εταιρείας, έγραψε στο γράμμα παραίτησης του πως η ιδέα της παρακολούθησης του ανθρώπινου διαλόγου από άψογα κατασκευασμένα ρομπότ ιδιοκτησίας Mark Zuckerberg είναι μια τρομακτική ιδέα, στην οποία παρ’ όλα αυτά, προσαρμοζόμαστε σαν να είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Αξίζει να τονίσουμε πως ακόμα με την επίβλεψη του περιεχομένου από ανεξάρτητες αρχές και A.I, λιγότερο από το 5% των σελίδων υβριστικού περιεχομένου κατεβαίνει από την πλατφόρμα.

Μπαμπινιώτης σε μορφή A.I

TLDR: Από την προαναφερθείσα απολογιστική συνάντηση, υπήρξαν και ειδήσεις για το 2021, όπως η αποκάλυψη του ‘TLDR’. Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα παρουσιάζει συντμημένα άρθρα και άλλα κείμενα, με δυνατότητα audio αφήγησης και αυτοματοποιημένης βοήθειας, γιατί εν τέλει, το Facebook πιστεύει πως χρειάζεσαι ένα ρομποτικό Μπαμπινιώτη για να διαβάσεις ένα οποιοδήποτε άρθρο. Το “TLDR” πήρε το όνομα του από την συντμημένη εκδοχή της φράσης “Too Long Didn’t Read”, που χρησιμοποιείται σε κάθε chatroom από την εποχή του MIRC.

Horizon: Αυτό θα είναι το όνομα του virtual reality social network που αναπτύσσει το Facebook, όπου οι χρήστες θα κάνουν παρέα (;) με τα προσωπικά τους avatars, ενώ στα σχέδια της εταιρείας που αντιγράφουν εντελώς την μυθοπλασία του “Black Mirror” είναι ένας αισθητήρας που θα έχει τη δυνατότητα να διαβάζει εντολές από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Με τη συνεργασία της CTRL Labs, της startup εταιρείας που αναπτύσσει κατασκευές «χακαρίσματος» των νευρώνων του εγκεφάλου, το Facebook φιλοδοξεί να αποτυπώσει ψηφιακά απλές καθημερινές εντολές του εγκεφάλου προς κάθε ανθρώπινο σώμα, όπως «κράτα αυτό το αντικείμενο», «φώναξε», «χτύπα» ώστε να τις εντάξει σε virtual reality εφαρμογές και σε video games.

Η ηθική (και ο κυνισμός) του A.I

Οι ενδοιασμοί ως προς το κατά πόσο ηθικό είναι το να εισχωρείς στον ανθρώπινο εγκέφαλο και να μετατρέπεις σκέψεις σε data, αφού προηγουμένως έχεις σχεδόν εξαλείψει τον ανθρώπινο παράγοντα ελέγχου της ψηφιακής επικοινωνίας, σίγουρα θα υπάρξουν και θα είναι έντονοι. O Mark Zuckerberg θα δηλώσει «σας ακούω, σας καταλαβαίνω» και ύστερα θα συνεχίσει να «αγόραζε» ακόμα περισσότερα data ανθρώπινης επικοινωνίας, όπως κάνει μέχρι σήμερα, με την απόλυτη, άνευ όρων αποδοχή μας.