Ergita Sela/Unsplash
SEX

Πώς το μυαλό σου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στύσης

Μία ουρολόγος βάζει στο μικροσκόπιο το πιο δημοφιλές είδος της στυτικής δυσλειτουργίας, την ψυχογενή. 

Η στυτική δυσλειτουργία ορίζεται ως η μη ικανότητα επίτευξης ή διατήρησης της στύσης του πέους ώστε να επιτραπεί η συνουσία. Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο σεξουαλικό πρόβλημα στους άντρες, που αφορά όχι λίγους, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό, ηλικίας από 21 έως και 45 ετών.

Το χρονικό διάστημα, με άλλα λόγια, κατά το οποίο η ερωτική δραστηριότητα βρίσκεται στο peak της.

Σύμφωνα με την ουρολόγο και χειρουργό πυέλου Dr. Rena Malik, λοιπόν, που συνηθίζει να αναρτά περιεχόμενο στο κανάλι της στο YouTube, θέλοντας να βοηθήσει και τα δύο φύλα να απολαμβάνουν μία καλύτερη και πιο ασφαλή σεξουαλική ζωή, στην πλειοψηφία τους οι περιπτώσεις στυτικών δυσλειτουργιών στο συγκεκριμένο ηλικιακό πλαίσιο δεν προέρχεται από σωματική ανικανότητα, αλλά ξεκάθαρα από ψυχολογική.

Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο παθολογικό αίτιο που να κρύβεται πίσω από τη στύση που δεν επιτυγχάνεται.  Η συγκεκριμένη στυτική δυσλειτουργία ονομάζεται ψυχογενής. 

Επιστημονικές εξηγήσεις για τα προβλήματα στύσης

Η Dr. Malik κατηγοριοποιεί, αρχικά, τους 3 διαφορετικούς τύπους στύσης:

  • Η αντανακλαστική στύση, που είναι το αποτέλεσμα της σωματικής επαφής.
  • Η ψυχογενής στύση, που οφείλεται σε οπτικοακουστικά ερεθίσματα ή σε φαντασιώσεις.
  • Η νυχτερινή στύση, που, όπως προδίδει και η ονομασία της, εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Όπως υπογραμμίζει στη συνέχεια, εκείνοι που πάσχουν από σωματική ανικανότητα δεν έχουν ούτε νυχτερινές, ούτε και ψυχογενείς στύσεις – κάτι που δε συμβαίνει με όσους πάσχουν από ψυχογενή στυτική δυσλειτουργία, που οφείλεται σε αμιγώς ψυχολογικά αίτια: άγχος, κατάθλιψη, στενοχώρια, προσωπική ή επαγγελματική ματαίωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση. 

Η ειδικός αναφέρει μελέτες που έχουν δείξει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των αντρών που αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν επίσης συμπτώματα κατάθλιψης και συναισθηματικού στρες.

Ποιο όμως προκαλεί ποιο; Δηλαδή είναι η κατάθλιψη που προκαλεί μία αδύναμη ή ανύπαρκτη στύση ή συμβαίνει το αντίστροφο;

«Και τα δύο ισχύουν. Από τη μία, ένας καταθλιπτικός ή ένας έντονα αγχώδης άντρας μπορεί να έχει μειωμένη σεξουαλική ορμή και να δυσκολεύεται να συνδεθεί με τη σύντροφό του ή κάποιος με στυτική δυσλειτουργία μπορεί να καταλήξει να αισθάνεται μειωμένη διάθεση, στρες και να έχει ένα διαρκές αίσθημα θλίψης, λόγω της κακής σεξουαλικής του ζωής και της ανικανότητας να προσφέρει ευχαρίστηση στη σύντροφό του», σημειώνει.

Η Dr. Malik αναφέρει επίσης ότι εν μέσω πανδημικής κρίσης τα περιστατικά ψυχογενούς στυτικής δυσλειτουργίας αυξήθηκαν κατακόρυφα. «Η καλή ψυχολογία είναι το παν στο σεξ. Όταν χαθεί η αισιοδοξία, η χαρά και η ελπίδα, όταν σου μπει η ιδέα στο μυαλό ότι δεν είσαι καλά, τότε δημιουργείς ο ίδιος προβλήματα στον εαυτό σου, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.

Γι’ αυτό είναι λάθος να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα στύσης, ειδικά όταν προέρχονται από ψυχολογικά αίτια, ως μία κατάσταση ματαιωτική, ένα πρόβλημα που θα κουβαλάς στην πλάτη σου για πάντα. Με τη σωστή θεραπεία και καθοδήγηση είναι μία απόλυτα αντιστρέψιμη κατάσταση».