Πώς το τρέξιμο με έσωσε στην καραντίνα
Ανάμεσα σε διάφορες μορφές σπιτικής διασκέδασης, το υπαίθριο τρέξιμο είναι βασικός βοηθός για να την παλέψεις στην καραντίνα.
- 10 ΦΕΒ 2021
Ομολογώ ότι όταν, το μεσημέρι της τελευταίας μέρας του 2019, σκεφτόμουν τα resolutions του επόμενου χρόνου η γυμναστική βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις της λίστας μου. Το να το πάρω απόφαση, να δέσω τα κορδόνια μου και να βγω στον δρόμο, εντάσσοντας το τρέξιμο στην καθημερινή μου ρουτίνα ήταν κάτι δύσκολο, κάτι που τελικά, όμως, υπερέβη τις προσδοκίες μου. Πλέον έχω γίνει ο τύπος που μιλάει και γράφει για τα οφέλη του τρεξίματος.
Από τις αρχές του προηγούμενου Μαρτίου, όταν τα πράγματα με τον κορονοϊό άρχισαν να στραβώνουν σε όλον τον πλανήτη, όλοι ψάχναμε να βρούμε τρόπους domestic διασκέδασης που θα έκαναν το κλείσιμο στο σπίτι, λόγω της καραντίνας, κάπως πιο ανθρώπινο. Η ανάγνωση βιβλίων, οι σειρές, οι ταινίες, τα videogames και, φυσικά, η γυμναστική στο σπίτι ήταν οι ανάλογοι τρόποι αντιμετώπισης, ενασχολήσεις που είχαν έναν διττό σκοπό. Πρώτα από όλα να κάνουν τον χρόνο να περάσει γρηγορότερα. Μετά, βέβαια, αφού ζούμε και σε εποχές προτεσταντικής ηθικής, είχαν και μια λογική αυτοβελτίωσης.
Τους μήνες που πέρασαν με όρεξη ή με λιγότερη όρεξη όλοι μας υποχρεωθήκαμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Δεν μπορούσαμε εδώ που τα λέμε να κάνουμε και αλλιώς. Πλέον κοντεύοντας να κλείσουμε έναν χρόνο (με ένα ευχάριστο αλλά μικρό καλοκαιρινό διάλειμμα) τα καινούργια πράγματα που μπορείς να κάνεις στο σπίτι είναι ελάχιστα. Τα παλιά αρχίζουν να γίνονται ρουτίνα με τρόπο ενοχλητικό. Μάλλον, ήρθε η ώρα να δούμε και τι γίνεται έξω από τη ζεστασιά του χώρου μας.
«Μετακίνηση 6 σώσε μας»
Το τρέξιμο είναι ουσιαστικά μία εκ των ελάχιστων αθλητικών δραστηριοτήτων που επιτρέπονται (ακόμα και στα πιο σκληρά lockdowns). Ευτυχώς, μιλάμε για κάτι που συμβαίνει εκτός σπιτιού και τελικά μπορεί να αποτελέσει -με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους- πηγή νέων ερεθισμάτων που τόσο λείπουν από όλους μας. Πολλοί, ακόμα και όσοι ζείτε στο κέντρο πόλεων όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, θα έχετε παρατηρήσει ότι ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό των πεζών που είναι έξω επιλέγει το τρέξιμο αντί του περπατήματος. Καθόλου τυχαία αν λάβουμε υπόψη μας τις έκτακτες συνθήκες.
Το πρώτο και πιο ενδιαφέρον όλων είναι το πώς αυτή η άσκηση μπορεί να επιστρέψει στον δρομέα το απαραίτητο «ανταποδοτικό όφελος». Έτσι, ακόμα και αν έχετε χρόνια να τρέξετε, ακόμα και αν καπνίζετε, είναι σίγουρο ότι πολύ γρήγορα θα δείτε αποτέλεσμα στην απόδοσή σας. Η πρώτη φορά, δεδομένα, δε θα είναι καλή. Ιδίως αν δεν είναι η γυμναστική μέρος της ζωής σας. Λαχάνιασμα, πόνος σε σημεία του σώματος που δε γνωρίζατε καν ότι υπάρχουν, ταλαιπωρία και στο τέλος ένα υπαρξιακό άγχος για το πού πας αν στα 30 σου δεν μπορείς να τρέξεις ένα χιλιόμετρο.
Ξεπερνώντας αυτή την πρώτη δύσκολη μέρα, όμως να γνωρίζετε ότι η επόμενη θα είναι σίγουρα καλύτερη. Το 1 χιλιόμετρο της μίας μέρας προφανώς και δε θα τριανταρίσει την επόμενη. Η βελτίωση όμως θα έρχεται αργά και σταθερά. Η πρώτη μου μέρα ξεκίνησε με λαχανιασμένα 2,5 χιλιόμετρα. Χθες, περίπου δύο μήνες αφού ξεκίνησα συστηματικά να τρέχω έφτασα τα 5 – κουρασμένος αλλά όχι εξουθενωμένος. Κάθε μέρα ένιωθα και λίγο καλύτερα και όχι μόνο ως προς τη φυσική μου κατάσταση.
Το ψυχολογικό boost
Αυτό που σίγουρα δεν έχουμε ανάγκη είναι ακόμα μια εύκολη λύση για σύνθετα ζητήματα. Προφανώς, λοιπόν, κανείς δε θα πει ότι το τρέξιμο είναι πανάκεια για κάθε πρόβλημα που βιώνουμε. Ούτε το τρέξιμο ούτε η καλή διατροφή ούτε το να βάλετε μια φέτα λεμόνι στο νερό σας. Κανένα από τα παραπάνω δε θα λύσει τίποτα από μόνο του. Είναι γνωστό, αλλά και εμπειρικά μιλώντας, ότι το συστηματικό τρέξιμο (γενικά η γυμναστική αλλά κυρίως αυτό) δημιουργεί ένα αίσθημα ευεξίας, ένα φυσικό high, μία καλύτερη διάθεση τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Κάτι που έρχεται να το επιβεβαιώσουν οι επιστήμονες με διάφορες έρευνες αναφορικά με τα οφέλη του τρεξίματος. Για παράδειγμα, έχει φανεί από το σκανάρισμα ανθρώπινων εγκεφάλων ότι πολύ συχνά το τρέξιμο έχει για τον εγκέφαλο παρόμοια δράση με εκείνη που έχει ο διαλογισμός. Ενεργοποιούνται ταυτόχρονα διάφορες λειτουργίες και το μυαλό μας βρίσκεται σε μια σπάνια κατάσταση εγρήγορσης. Αυτό έχει τη λογική του. Στη μέση του τρεξίματος, ο δρομέας βρίσκεται με τις αισθήσεις του σε πλήρη λειτουργία, καθώς ο εγκέφαλος οφείλει να ελέγξει τη σωματική κατάσταση αλλά και την αναπνοή. Σαν να ζούμε περισσότερο στο παρόν μας.
Η καταβύθιση στην πραγματικότητα που νιώθουμε καταπίνοντας μέτρα λόγω των οξυμμένων αισθήσεών μας έχει φυσικά και ιδιότητες ξεκούρασης. Πολλές φορές μπορεί να έχεις κάνει τρέχοντας μπόλικα χιλιόμετρα και να νιώθεις πιο ξεκούραστος σε σύγκριση με μία ημέρα που την πέρασες ολόκληρη στον καναπέ. Ποιος είπε ότι η κούραση είναι μόνο ζήτημα ξοδέματος ενέργειας;
Σε συνθήκες καραντίνας, τα οφέλη του υπαίθριου τρεξίματος αυξάνονται εν συγκρίσει με τη γυμναστική στο σπίτι. Και σε αυτό το κομμάτι έχω ένα μικρό κόλπο. Πριν ξεκινήσω να βγω για τρέξιμο σπαταλάω όχι περισσότερα από 10 λεπτά προκειμένου να προκαθορίσω τη διαδρομή που θα ακολουθήσω. Κάθε φορά προσπαθώ μέρος της να είναι δρόμοι από τους οποίους έχω πολύ καιρό να περάσω ή ενδεχομένως δεν έχω περάσει ποτέ. Όλον αυτόν τον καιρό πέρασα για πρώτη φορά στη ζωή μου από δεκάδες δρόμους, ακόμα και αν αυτοί ήταν δίπλα στο σπίτι μου.
Γνωρίζω ότι το να ανακαλύπτεις ένα στενό που δεν είχε δει στη Νέα Ιωνία, ΟΚ, δεν αποτελεί το όνειρο ζωής κανενός. Οι νέες παραστάσεις μαζί με την ευεξία του σώματός σας θα σας δώσουν πάντως ένα σημαντικό boost για να αντέξετε λίγο περισσότερο αυτή την όλο και πιο πιεστική συνθήκη που ζούμε. Ξεκινήστε από σήμερα. Το πιθανότερο είναι ότι το βράδυ θα (με) βρίζετε. Αύριο όμως θα με θυμηθείτε.