Πώς ξεκίνησε και τι έφερε μαζί του το blackout του Facebook
- 5 ΟΚΤ 2021
Χθες γύρω στις 18:00 ώρα Ελλάδος άρχισαν να πυκνώνουν οι αναφορές από όλον τον πλανήτη για προβλήματα στις εφαρμογές και στο site των Facebook, Instagram και WhatsApp. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν είχαν πρόσβαση στα εργαλεία που χρειάζονται, προκειμένου να εντοπίσουν και να λύσουν το πρόβλημα.
Τι συνέβη και έπεσε το facebook;
Καθ όλη τη διάρκεια του blackout, μία ολόκληρη φημολογία έκανε την εμφάνισή της περί του τι είχε συμβεί. Για πολλή ώρα μάλιστα δεν είχαμε την παραμικρή ενημέρωση από το Facebook, εκτός από το προφανές ότι δηλαδή πολλοί χρήστες αντιμετωπίζουν πρόβλημα και οι υπάλληλοι της εταιρείας προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να το λύσουν.
Πάντως, η πιθανότητα κάποιας κυβερνοεπίθεσης ήταν η μόνη που αποκλείστηκε από πολύ νωρίς, καθώς σύμφωνα με την ομάδα ασφαλείας του Facebook, είναι πολύ δύσκολο μία μόνο επίθεση να καταφέρει να πλήξει όλη αυτή την ποικιλία τεχνολογικών λειτουργιών που έπεσαν κατά τη διάρκεια του blackout.
Τελικά, αργά χθες το βράδυ, οι υπεύθυνοι λογισμικού της εταιρείας απέδωσαν το πρόβλημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε αλλαγές ρυθμίσεων ως προς τους δρομολογητές οι έθεσαν εκτός λειτουργίας τα sites και τις εφαρμογές τους. Επίκεντρο ήταν το περίφημο DNS.
Το Domain Name System (DNS) πολύ συχνά ονομάζεται από τους ειδικούς ως ο τηλεφωνικός κατάλογος του internet. Είναι ουσιαστικά αυτό που μεταφράζει τα ονόματα των hosts που πληκτρολογούμε στο url μας στις διευθύνσεις IP. Τα προβλήματα με τον DNS είναι πολύ συχνά. Προφανώς εδώ ήταν πολύ σοβαρότερα από το σύνηθες.
Tα άμεσα αποτελέσματα του blackout
Το πρώτο και βέβαιο είναι ότι προκάλεσε έναν πολύ σοβαρό πονοκέφαλο στον Mark Zuckerberg και στους υψηλά ιστάμενους στην εταιρεία του. Πέρα από τη ρουτίνα εκατομμυρίων χρηστών που επηρεάστηκε χθες το βράδυ όμως, το Facebook και οι διάφορες εφαρμογές του αποτελούν τη βάση για δραστηριότητες που δεν αφορούν μόνο το σκρολάρισμα.
Μία σειρά από επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη χρησιμοποιούν τις εφαρμογές για να διαφημιστούν, να επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους και να πουλήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Αυτό το σημαντικό κομμάτι της ψηφιακής οικονομικής δραστηριότητας είναι προφανές ότι επηρεάστηκε πολύ σημαντικά.
Ταυτόχρονα, σε πολλά μέρη του κόσμου και ιδίως σε Λατινική Αμερική και Ινδία, το WhatsApp αποτελεί την πιο δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και χρησιμοποιείται ευρέως ως μέσο επικοινωνίας για προσωπική, επαγγελματική αλλά ακόμα και πολιτική επικοινωνία. Το blackout στο Facebook και στο WhatsApp ουσιαστικά δυσχέραινε την ικανότητα επικοινωνίας μεταξύ χρηστών από διάφορες περιοχές.
Ο Zuckerberg και η πτώση των εσόδων στο Facebook
Υπολογίζεται ότι ο Zuckerberg και άλλοι μέτοχοι της εταιρείας έχασαν περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε λίγες ώρες. Η μετοχή της εταιρείας βυθίστηκε απότομα κατά περίπου 5%. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα σημαντικότερο.
Ένας τεράστιος όγκος χρηστών μετακινήθηκαν σε άλλα κατά βάση ανταγωνιστικά στο Facebook κοινωνικά δίκτυα με πρώτο και καλύτερο το Twitter που μάλιστα έσπευσε να κάνει πλάκα με το γεγονός. Αυξημένη δραστηριότητα, σε πολύ σημαντικό βαθμό μάλιστα, παρατηρήθηκε και σε TikTok, Viber και Signal.
Αυτό μπορεί να φαίνεται παροδικό αλλά δεν είναι. Μία εταιρεία όπως είναι το Facebook φροντίζει να ασχολείται και με την παραμικρή λεπτομέρεια, προκειμένου να κρατήσει στον ψηφιακό του χώρο όλο και περισσότερους χρήστες για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα. Η τεράστια ροή προς άλλα messaging apps και προς το Twitter μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Πρακτικά,χθες είχαμε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ένα παγκόσμιο γεγονός και στο επίκεντρο του σχολιασμού δεν ήταν το Facebook. Ο ιδιοκτήτης του Twitter, Jack Dorsey πρέπει να τρίβει ακόμα και τώρα τα χέρια του.