Πώς ξοδεύεις χρήματα χωρίς να το καταλαβαίνεις
5 χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι σπαταλάς χρήματα παρορμητικά χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική ανάγκη.
- 2 ΜΑΡ 2022
Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, το σίγουρο είναι ότι όλοι ανησυχούμε και προβληματιζόμαστε για τα χρήματα που ξοδεύουμε. Πολύ απλά γιατί στο τέλος του μήνα, το τι παίρνουμε με αυτό που δίνουμε είναι δυσανάλογο – εις βάρος του πρώτου.
Ήταν σχεδόν πάντα, αλλά τώρα που το κόστος ζωής (καλύτερα επιβίωσης) έχει αυξηθεί σε τρομακτικό βαθμό είναι πραγματικά πολύ κρίμα να σπαταλάς άσκοπα χρήματα από εδώ και από εκεί, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Να ξοδεύεις, όποια και αν είναι η οικονομική σου κατάσταση, επειδή έχεις υιοθετήσει κάποιες μικρές, αλλά επιζήμιες για την τσέπη σου συνήθειες.
5 τρόποι που ξοδεύεις χρήματα και δεν το καταλαβαίνεις
Παρακάτω θα βρεις χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι λειτουργείς παρορμητικά με το πορτοφόλι σου: από το ότι ψωνίζεις χωρίς λίστα μέχρι το ότι δεν κρατάς λογαριασμό.
Στη λίστα δε βάλαμε εν γνώσει μας ότι πιθανότητα τρως πολύ έξω αντί στο σπίτι, γιατί με το ηλεκτρικό ρεύμα να έχει φτάσει στον Θεό, δε γνωρίζουμε πραγματικά αν είναι πιο συμφέρον τελικά να μαγειρεύεις. Είναι αναμφίβολα πιο υγιεινό.
Πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ χωρίς λίστα
Πόσες φορές έχεις πει στον εαυτό σου ότι δε θα ξαναφήσεις τρόφιμα να λήξουν στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας ή ότι δε θα ξαναπετάξεις φαγητό από την κατσαρόλα/το τηγάνι/το ταψί που δεν έφαγες και χάλασε. Όταν το κάνεις είναι σαν να πετάς τα χρήματα σου κατευθείαν στα σκουπίδια, μαζί με το φαγητό.
Πώς θα διορθώσεις το συγκεκριμένο, πολύ συνηθισμένο λάθος; Φτιάχνοντας μία λίστα με το τι χρειάζεσαι να αγοράσεις κάθε φορά που πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ.
Θυμήσου ότι η σπατάλη τροφίμων δεν είναι επιζήμια μόνο για το πορτοφόλι σου, αλλά και για το περιβάλλον.
Ξοδεύεις άσκοπα σε ενέργεια
Από τον θερμοστάτη του καλοριφέρ που ανοιγοκλείνεις τον χειμώνα αντί να τον αφήνεις σταθερό να δουλέψει για μερικές ώρες ή τον ρυθμίζεις σε λάθος θερμοκρασία -η ιδανική είναι στους 20 βαθμούς Κελσίου-, μέχρι το ότι ντύνεσαι ελαφριά μες στο σπίτι και ανάβεις θέρμανση όταν το κρύο δεν είναι έντονο, αλλά και το ότι δε χρησιμοποιείς λάμπες LED που καταναλώνουν έως και 10 φορές λιγότερο ρεύμα.
Δεν έχεις εικόνα του τι ξοδεύεις
Οι ηλεκτρονικές πληρωμές προσφέρουν ευκολία κινήσεων, κρύβουν ωστόσο και μία σημαντική παγίδα: χάνεις τον έλεγχο των οικονομικών σου. Δεν καταλαβαίνεις πόσα χρήματα ξοδεύεις και πόσα υπάρχουν στον λογαριασμό σου.
Καταγράφοντας τα έξοδά σου σε ένα μπλοκάκι, στο κινητό ή παρακολουθώντας μέσω του e-banking πού χαλάς χρήματα είναι πολλοί οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να έχεις εικόνα του τι ξοδεύεις. Φρόντισε στην αρχή κάθε μήνα να καταγράφεις τις πάγιες δαπάνες σου, προκειμένου να γνωρίζεις το ποσό που σου μένει.
«Τσιμπάς» με τις εκπτώσεις
Η περίοδος των εκπτώσεων είναι ιδιαίτερα δελεαστική. Τα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα βρίθουν από «εξωφρενικά χαμηλές τιμές», που σε βάζουν στον πειρασμό να αγοράσεις τελικά εκείνο το ζευγάρι sneakers, που σε άλλη περίπτωση δε θα αγόραζες.
Μπορεί οι μεγάλες μειώσεις τιμών να φαίνονται εκ πρώτης ως μία ευκαιρία για να ψωνίσεις κάτι ακριβό σε φτηνή τιμή, όταν αναλογιστείς όμως ότι σου δημιουργούν μία ανάγκη που δεν έχεις, τότε θα σταματήσεις να πέφτεις στην παγίδα των παραπλανητικών, άχρηστων για σένα αγορών.
Ψωνίζεις για να νιώσεις καλύτερα
Κάνεις δηλαδή το λεγόμενο shopping therapy κάθε φορά ή τις περισσότερες φορές που έχεις τις μαύρες σου. Αγοράζεις ένα καινούργιο ρούχο ή ένα gadget για να αισθανθείς καλύτερα. Αυτό όμως δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Γιατί; Επειδή ο αντίκτυπός της συγκεκριμένης κίνησης δεν είναι μακροπρόθεσμος, αλλά στιγμιαίος.