Πόσα χρήματα μπορείς να βγάλεις σήμερα από το Bitcoin;
Σήμερα 1 Bitcoin αξίζει 34.000 δολάρια. Τι σημαίνει αυτό το τρελό ράλι ανόδου της αξίας του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος για τον μέσο επενδυτή;
- 4 ΙΑΝ 2021
Έχουμε εξηγήσει αναλυτικά πώς μπορείς να κάνεις τα πρώτα σου βήματα ως επενδυτής σε κρυπτονομίσματα με το ελάχιστο budget. Καθώς το Bitcoin, το πιο διάσημο όλων των κρυπτονομισμάτων διάγει μια ασύλληπτη τροχιά ανόδου της αξίας του, επιχειρούμε να διαπιστώσουμε τι σημαίνει αυτό για τον μέσο επενδυτή και πόσο ασφαλές είναι το να αφιερώσεις σήμερα χρόνο και χρήματα με σκοπό να βάλεις στο ψηφιακό σου πορτοφόλι τα πρώτα σου Bitcoins.
H (τρελή) άνοδος
Το BBC κατέγραψε χθες μια ιστορική στιγμή στην ιστορία του κρυπτοσυναλλάγματος: Για πρώτη φορά 1 νόμισμα Bitcoin απέκτησε αξία 34.000 δολαρίων. Η συγκεκριμένη ισοτιμία βέβαια σημειώθηκε μόλις για λίγα λεπτά, καθώς στη συνέχεια αρκετοί επενδυτές επιχείρησαν να ρευστοποιήσουν, κυνηγώντας άμεσα κέρδη. Σήμερα, το Coindesk παρουσιάζει την ισοτιμία λίγο πιο πάνω από τα 30.000 δολάρια, ως ένα επιστέγασμα μιας συνολικής 12μήνης πορείας ανόδου της αξίας του Bitcoin που φτάνει το 300%. Παράλληλα, ορισμένα εξίσου γνωστά κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum, ακούμπησαν επίσης τον ουρανό της κρυπτό-οικονομίας, με τη συνολική αύξηση της αξίας τους να έχει ξεπεράσει το 450% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Ως προς το Bitcoin όμως, ορισμένες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της αξίας του μέσα στο 2021, κάνουν λόγο για μια ισοτιμία 400.000 δολαρίων ανά κρυπτονόμισμα. Ο χρυσός, το δολάριο, ακόμα και η πάλαι ποτέ παντοδύναμη λίρα στερλίνα της Αγγλίας, βλέπουν μπροστά τους μια αόρατη συναλλαγματική απειλή. Ή μήπως ό,τι λάμπει τόσο φανταχτερά, δεν είναι χρυσός;
Η εξήγηση
Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε μια μεταβατική εποχή: Ο απερχόμενος πρόεδρος Donald Trump προσπαθεί μέχρι σήμερα να συντηρήσει την εξουσία, επιχειρώντας ακόμα και να εφεύρει χαμένους ψήφους από το πουθενά. Παράλληλα, καθώς οι περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ σημειώνουν επιδόσεις-ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού, ύστερα και από ένα σίριαλ διαφωνιών και ολιγωριών ανάμεσα στην αμερικανική Βουλή και τον πρόεδρο Trump, τέθηκε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας αξίας 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πολιτική αστάθεια, η ανεργία, η ανάγκη στήριξης των μη εχόντων με ζεστό χρήμα, έχει ήδη φέρει την οικονομία των ΗΠΑ μπροστά από τον εφιάλτη του πληθωρισμού. Στον ευρωπαϊκό χάρτη των χρηματιστηρίων, με εξέλιξη τον γερμανικό δείκτη DAX (+3,5), παρά την αχτίδα αισιοδοξίας από τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, οι περισσότερες οικονομίες βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς αβεβαιότητας.
Κάπου εδώ εμφανίζεται το Bitcoin, ένα κρυπτονόμισμα που -για την ώρα- φαίνεται ότι εμπνέει σταθερότητα, χάρη σε ένα χαρακτηριστικό του γνώρισμα: Η αξία του είναι ήδη αποτυπωμένη στον κώδικα του. Συγκεκριμένα, μέσω της διαδικασίας του halving (που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια) και μέσω των διαγραμμάτων Stock & Flow, γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πόσα παλιά και πόσα νέα bitcoins υπάρχουν σε διαθεσιμότητα παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή από τα 21 δισεκατομμύρια εγγεγραμμένα coins, έχουν εξορυχθεί και είναι σε συναλλαγματική ισχύ τα 18,5, δηλαδή το 88,4% του συνολικού αποθέματος.
Σε αυτή την πληροφορία πρέπει να προσθέσουμε και την παγκόσμια αναγνώριση της αξίας του Bitcoin από brands παγκόσμιας εμβέλειας. Η PayPal το έχει αναγνωρίσει δημοσίως ως ένα ασφαλές νόμισμα για ηλεκτρονικές συναλλαγές, η Microsoft δέχεται Bitcoins στις συναλλαγές μέσω ΧBox, η Twitch, η Starbucks και πολλά ακόμα brands έχουν πει με τον τρόπο τους «περάστε κόσμε» σε όσους θέλουν να κάνουν αγορές με αυτό το πανάκριβο, αόρατο νόμισμα. Με αυτή την παγκόσμια αποδοχή, μπορείτε να φανταστείτε πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η αξία των επόμενων Bitcoins.
Άρα αξίζει να αγοράσεις Bitcoins;
Ο Warren Buffett έχει περιγράψει τα Bitcoins ως το «ποντικοφάρμακο» των επενδύσεων. Επίσης, ο Hitesh Jain, αντιπρόεδρος της χρηματιστηριακής εταιρείας Yes Securities Ltd, εντάσσεται στην ομάδα των δύσπιστων. Ο Jain έχει περιγράψει τους επενδυτές που εμπιστεύτηκαν το Bitcoin αντί για τα πιο συμβατικά συναλλάγματα, ως καιροσκόπους, καθώς η πορεία του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος σε σύγκριση με τον χρυσό, είναι εξαιρετικά ασταθής. Είναι γεγονός πως μέσα στο 2017, το Bitcoin κατέγραψε τεράστια άνοδο της αξίας του, από τα 790 δολάρια στα 19.041, για να υποστεί ολική καθίζηση μέσα στους πρώτους μήνες του 2018, με μείωση της τάξης του 74%. Αυτή η ξαφνική μείωση θύμισε σε πολλούς έμπειρους επενδυτές τη «φούσκα» των μετοχών ψηφιακών εταιρειών στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Είναι σαφές ότι η φρενήρης πορεία του Bitcoin μαρτυρά πως μια «διόρθωση» της σημερινής του αξίας είναι αρκετά πιθανή μέσα στο 2021, πιθανότερα τη στιγμή που ο πλανήτης θα έχει πετύχει μια πρώτη μεγάλη Νίκη κόντρα στον κορονοϊό έχοντας ανά χείρας ένα πραγματικό εφόδιο: Τα εμβόλια.
Σίγουρα ο πειρασμός της ενασχόλησης με τα Bitcoins υπόσχεται κάποια γρήγορα κέρδη, αλλά ταυτόχρονα εγκυμονεί και πιθανές παταγώδεις αποτυχίες. Μήπως είναι προτιμότερο να μη βιαστείς να ακουμπήσεις (!) τα Bitcoins;