AP Photo/Vadim Ghirda
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πόσο αξίζει πραγματικά το Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο του Παρισιού

Η αξία του είναι ανεκτίμητη για όσους αθλητές το κατακτούν, αλλά στην πραγματικότητα το χρυσό μετάλλιο έχει και αυτό την τιμή του.

Τέσσερα χρόνια προετοιμάζονται γι’ αυτό και αν το κατακτήσουν, γίνονται ξαφνικά «αθάνατοι». Το χρυσό μετάλλιο σε μια Ολυμπιάδα σημαίνει τα πάντα για όσους συμμετέχουν σε αυτή και μερικές από τις πιο συναισθηματικές αντιδράσεις που έχουμε δει μετά από νίκες ή αποκλεισμούς στο Παρίσι, αρκούν για να το αντιληφθούμε αυτό πλήρως.

Η αξία του χρυσού μεταλλίου για έναν αθλητή που έχει περάσει όλη του τη ζωή επιδιώκοντας έναν τέτοιο στόχο δεν μπορεί να μετρηθεί. Μπορούν όμως να εκτιμηθούν τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια. Όλα τα μετάλλια έχουν διάμετρο 85 χιλιοστά και πάχος 9,2 χιλιοστά, ενώ η αξία ενός χρυσού ολυμπιακό μεταλλιού του 2024 είναι περίπου 900 ευρώ, με βάση την τιμή spot του χρυσού, του αργύρου και του σιδήρου το πρωί της 24ης Ιουλίου και την ποσότητα αυτών των υλικών που χρησιμοποιούνται για το μετάλλιο.

Πρόκειται ενδεχομένως για την υψηλότερη αξία οποιουδήποτε χρυσού μεταλλίου στην ιστορία των σύγχρονων αγώνων, κυρίως λόγω των ρεκόρ υψηλών τιμών του χρυσού. Ξεπερνά το ρεκόρ των 708 δολαρίων (περίπου 650 ευρώ) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η αξία όλων των προηγούμενων χρυσών μεταλλίων αυξήθηκε δραματικά με βάση τη σημερινή τιμή ρεκόρ του χρυσού.

Σίδηρος από τον Πύργο του Άιφελ και 6 γραμμάρια χρυσού


AP Photo/Rebecca Blackwell

Το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων ζυγίζει 529 γραμμάρια και περισσότερο από το 95,4% του μεταλλίου είναι στην πραγματικότητα κατασκευασμένο από ασήμι (505 γραμμάρια). Έξι γραμμάρια αποτελούνται από καθαρό χρυσό, ο οποίος χρησιμεύει στην επιμετάλλωση του μεταλλίου, και 18 γραμμάρια αποτελούνται από σίδηρο, σύμφωνα με διάφορες αναφορές. Εάν το χρυσό μετάλλιο ήταν κατασκευασμένο από καθαρό χρυσό, η αξία του θα ανερχόταν σε περίπου 40 χιλιάδες ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τελευταία φορά που παρουσιάστηκαν μετάλλια από καθαρό χρυσό ήταν το 1912.

Το ασημένιο μετάλλιο ζυγίζει 525 γραμμάρια με 507 γραμμάρια από αυτά αποτελούνται από ασήμι και 18 γραμμάρια από σίδηρο. Η αξία του με βάση την τιμή spot του αργύρου στις 24 Ιουλίου για το ασήμι και τον σίδηρο είναι 448 ευρώ.

Το χάλκινο μετάλλιο ζυγίζει 455 γραμμάρια και αποτελείται από 415,15 γραμμάρια χαλκού, 21,85 γραμμάρια ψευδαργύρου και 18 γραμμάρια σιδήρου. Η αξία του είναι περίπου 10 ευρώ.

Ο σίδηρος δεν είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ολυμπιακών μεταλλίων, αλλά ο παριζιάνικος, δεν είναι ένας συνηθισμένος σίδηρος. Κι αυτό, γιατί προέρχεται από τον Πύργο του Άιφελ.

Το μέταλλο συγκεκριμένα προέρχεται από τμήματα του μνημείου που αφαιρέθηκαν για τον εκσυγχρονισμό του ανελκυστήρα κάποια στιγμή τον 20ό αιώνα. Εξευγενίστηκε στα σιδηρουργεία της πόλης Πομπέι, στην ανατολική Γαλλία, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «λασποποίηση». Σε αυτήν, αφαιρέθηκε ο περίσσιος άνθρακας από τον χυτοσίδηρο κι έτσι ο σίδηρος που απομένει είναι «σχεδόν καθαρός και εξαιρετικά ανθεκτικός», σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κατά τον προσδιορισμό της εσωτερικής αξίας του Ολυμπιακού μεταλλίου, ο σχεδιασμός συνήθως δεν περιλαμβάνεται στην τιμή. Ωστόσο, για τα φετινά μετάλλια, αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς σχεδιάστηκαν από τον ιστορικό γαλλικό οίκο υψηλής κοσμηματοποιίας Chaumet. Το κατάστημα που ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα, με τα εργαστήριά του στην εξίσου ιστορική Place Vendôme στο Παρίσι, είναι γνωστό για την παραγωγή κοσμημάτων και τιάρας για τη γαλλική και τη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Σε ανακοίνωσή της, η LVMH, η γαλλική εταιρεία πολυτελών ειδών στην οποία ανήκει η Chaumet, αναφέρει ότι είναι η πρώτη πολυτελής εταιρεία κοσμημάτων στην ιστορία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που σχεδιάζει τα μετάλλια.

Γαλλικός συμβολισμός στα Ολυμπιακά μετάλλια


AP Photo/Andrew Medichini

Το σίδερο από τον Πύργο του Άιφελ, απογυμνωμένο από το καφέ χρώμα του, ενσωματώνεται στο κέντρο όλων των μεταλλίων σε σχήμα εξαγώνου, το οποίο χρησιμεύει ως το συνολικό σχήμα της χώρας. Είναι χαραγμένο με το έμβλημα των Αγώνων του Παρισιού 2024, το οποίο ενώνει το χρυσό μετάλλιο, την ολυμπιακή φλόγα και το πρόσωπο της Μαριάν, αγαπημένου συμβόλου της γαλλικής επανάστασης. Κάτω από το έμβλημα εμφανίζονται οι λέξεις “Paris Olympics” και το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων με τους πέντε κύκλους.

Μια σειρά από μεταλλικές ακτίνες που προέρχονται από το σιδερένιο κέντρο παραπέμπουν στη λάμψη του έθνους καθώς φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», καθώς και σε εκείνη των αθλητών. «Αυτή η ακτινοβολία ενισχύεται από την όψη στα μετάλλια, που έχει σχεδιαστεί για να αντανακλά το φως και να θυμίζει το παρατσούκλι της γαλλικής πρωτεύουσας, την «Πόλη του Φωτός»», αναφέρει η Chaumet στην ανακοίνωσή της. «Ταυτόχρονα, προσδίδει μια ιδιαίτερη λάμψη στους αθλητές που θα φορέσουν τα μετάλλια στο λαιμό τους».

Η Ελλάδα υπάρχει και στην πίσω όψη των μεταλλίων


AP Photo/Andrew Medichini

Όπως σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες, η πίσω όψη των μεταλλίων του Παρισιού αφηγείται την ιστορία της αναγέννησης των Αγώνων στην Ελλάδα, τη θεά Νίκη και το στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, όπως τα σχεδίασε η Έλενα Βότση.

Μεγάλος συμβολισμός κρύβεται και στις κορδέλες των μεταλλίων. Όλες οι κορδέλες των μεταλλίων κοσμούνται με το πλέγμα του Πύργου του Άιφελ. Οι κορδέλες των Ολυμπιακών μεταλλίων είναι σκούρες μπλε, ενώ εκείνες των Παραολυμπιακών μεταλλίων είναι κόκκινες.

Exit mobile version