Eurokinissi Βασίλης Παπαδόπουλος
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πόσο διαρκεί η ανοσία του εμβολίου για τον κορονοϊό

Μερικές απαντήσεις σχετικά με το πότε χτίζεται τελικά η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.

Ένας σωρός από διφορούμενες πληροφορίες εμφανίζονται καθημερινά μπροστά μας για τα εμβόλια του κορονοϊού. Πληροφορίες που ζουν και πεθαίνουν μέσα από τον αέναο κύκλο μιας πραγματικότητας σε συνθήκες ράδιο αρβύλα. Τι ακριβώς ισχύει με τα νέα εμβόλια που εμφανίστηκαν φέτος, πόσο και από πότε γίνονται ασπίδα του οργανισμού μας κόντρα στον κορονοϊό; Επίσης, για πόσο καιρό διατηρούν ανοσία από τον κορονοϊό όσοι έχουν νοσήσει;

Ανοσία ύστερα από ασθένεια

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου La Jolla της Καλιφόρνια που δημοσιεύτηκε στο ιταλικό GQ , σε ένα δείγμα 185 ατόμων ηλικίας από 19 ως 81 ετών, εκ των οποίων το 7% είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με κορονοϊό, ενώ το υπόλοιπο 93% πέρασε την ασθένεια με νοσηλεία στο σπίτι, η συντριπτική πλειονότητα διατήρησε αντισώματα κατά του ιού τουλάχιστον μέχρι και οκτώ μήνες αργότερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κύτταρα τύπου T είχαν μια μικρή μείωση, ενώ τα κύτταρα τύπου B παρέμειναν σταθερά και σε κάποιες περιπτώσεις εμφάνισαν αύξηση. Αυτό σημαίνει ότι ο μηχανισμός του ανοσοποιητικού συστήματος παρέμεινε σε πλήρη δράση για ένα χρονικό διάστημα 240 ημερών, προετοιμάζοντας «επίθεση» με λεμφοκύτταρα B και T σε πιθανές νέες επαναμολύνσεις.

Μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις επαναμόλυνσης είναι περιορισμένες σε αριθμό και μοιάζουν να αποτελούν κυρίως την εξαίρεση στον κανόνα της ανοσοεπάρκειας του οργανισμού μετά τη νόσηση με λοίμωξη από κορονοϊό. Μάλιστα, και σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, δεν είναι σαφές το αν πρέπει και εκείνοι που έχουν νοσήσει με κορονοϊό, να υποβάλλονται σε εμβολιασμό. Αντίθετα, το αμερικάνικο CDC (Ο ΕΟΔΥ των ΗΠΑ) απαντά καταφατικά σε αυτό το ερώτημα, αν και με επιφυλάξεις ως προς την προτεραιότητα των νοσούντων σε εμβολιασμό. Μπορούμε πάντως με ασφάλεια να συμπεράνουμε πως όσοι έχουν νοσήσει, σίγουρα δε θα απαιτείται να εμβολιαστούν, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Ανοσία ύστερα από εμβόλιο

Ανοσία: Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters με δηλώσεις ερευνητών της Moderna, το εμβόλιο που ήδη διατίθεται παγκοσμίως, ύστερα από τη χορήγηση των δυο απαιτούμενων δόσεων, εκτιμάται πως παρέχει τουλάχιστον μονοετή ανοσία από τον κορονοϊό, αν και κάτι τέτοιο είναι αρκετά πρόωρο για να ειπωθεί με βεβαιότητα. Αυτό που αποτελεί ξεκάθαρη και απαράβατη αλήθεια είναι πως αμφότερα τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/Biotech και Moderna παρέχουν προστασία από τον ιό που ξεπερνάει το 90% (95% και 94,1%). Σε μια σχετική σύγκριση, το εμβόλιο κατά της γρίπης προσφέρει ανοσία της τάξης του 70%.

Συμπέρασμα: «Πρόκειται για πολλά υποσχόμενα νέα. Εάν μέσω μιας λοίμωξης με φυσικό τρόπο δημιουργούνται ισχυρά αντισώματα, σημαίνει ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να κάνει ακριβώς το ίδιο» δήλωσε πρόσφατα η Fiona Watt, πρόεδρος του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας σε άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ το οποίο αναδημοσιεύτηκε στην Deutsche Welle. Με λίγα λόγια, ένα αποδεδειγμένα ισχυρό εμβόλιο, μπορεί να γίνει ένας πραγματικά δυνατός αντίπαλος της ίδιας της λοίμωξης, για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.