Altaf Qadri / AP
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πόσο επικίνδυνος είναι ο «Κένταυρος», η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού

Γιατί παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων στην Ινδία και πόσο πρέπει να ανησυχεί ο υπόλοιπος πλανήτης για τη νέα υποπαραλλαγή του ιού.
Ανησυχία προκαλεί παγκοσμίως στους επιστήμονες η έξαρση του «Κενταύρου», της νέας υποπαραλλαγής του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, Nature, η μετάλλαξη έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε είκοσι χώρες, ενώ η μεγαλύτερη έξαρση έχει παρατηρηθεί στην Ινδία.

Αυτό που έχει κινήσει το ενδιαφέρον των ειδικών είναι πως η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» δεν είναι μόνο περισσότερο μεταδοτική από τις προηγούμενες αλλά και περισσότερο μολυσματική. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες και γιατί πρέπει να προσέχουμε όλοι μας;

Πόσο επικίνδυνος είναι η μετάλλαξη «Κένταυρος»

Όπως έχει διαπιστωθεί από μια σειρά μελετών, η «Κένταυρος» έχει την ικανότητα να αποφεύγει αποτελεσματικά την ανοσία που παρέχεται στην ανθρωπότητα από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό. Αυτό έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι φοβούνται την πιθανή εξάπλωσή της σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μέχρι στιγμής βέβαια έχει ανιχνευθεί σε σχετικά χαμηλά ποσοστά εκτός της Ινδίας, σε κράτη όπως την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο πλανήτης αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια περίοδο που οι παραλλαγές, κατά κάποιο τρόπο ανταγωνίζονται η μία την άλλη σχετικά με το ποια θα καταφέρει να κυριαρχήσει στον πληθυσμό.

Η Ινδία στο έλεος του κορονοϊού

Μπορεί να βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, ωστόσο, η Ινδία συνεχίζει να χάνει μέχρι σήμερα χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά από τον ιό και τις παραλλαγές του. Το 2021 υπήρξε ένας εφιαλτικός χρόνος για τη χώρα που χτυπήθηκε όσο καμία άλλη από την παραλλαγή Δέλτα.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα στη χώρα, η «Κένταυρος» δεν δείχνει να αυξάνει τα ποσοστά νοσηλείας στα νοσοκομεία της χώρας ή τους θανάτους. Ο λόγος που δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι εξαιτίας των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού που παρατηρείται εκεί. Όλοι, όμως, αναρωτιούνται τι θα συμβεί μόλις η ανόσια παρέλθει.

Ο κίνδυνος επαναλοιμώξεων δεν απορρίπτεται από τους ειδικούς, ενώ η υψηλή συχνότητα νέων κυμάτων του ιού θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερο πληθυσμό με long covid (εμμένοντα συμπτώματα μετά τους τρεις μήνες από τη διάγνωση) και διατήρηση της επιβάρυνσης στα συστήματα υγείας παγκοσμίως.

Exit mobile version