Πόσο επικίνδυνος είναι ο μύκητας Candida Auris που ανησυχεί τους υγειονομικούς
- 10 ΜΑΙ 2022
Η ίδια συνέστησε στους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην πανικοβάλλονται, ωστόσο, αρκετοί λοιμωξιόλογοι έχουν εκφράσει έντονα την ανησυχία τους για την επέκταση του μύκητα Candida Auris στα ελληνικά νοσοκομεία. Σε τι οφείλεται η εξάπλωσή του, πόσο επικίνδυνος είναι και πώς μπορούν οι άνθρωποι να προστατευτούν;
Ποιος είναι ο μύκητας Candida Auris
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο Candida Auris αποτελεί έναν ενδονοσοκομειακό μύκητα που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες και κυρίως τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που έρχονται σε επαφή με ξένα σώματα, όπως για παράδειγμα με καθετήρες. Ο μύκητας μολύνει όλες τις επιφάνειες του νοσοκομειακού χώρου και προσβάλει το γαστρεντερικό σύστημα.
Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα στην οποία έχει καταγραφεί ο συγκεκριμένος μύκητας, καθώς κατά τα ιατρικό ιστορικό, η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε ήταν σε έναν Ιάπωνα ασθενή το 2009.
Ένα από τα κράτη που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα είναι οι ΗΠΑ, με τις υγειονομικές αρχές της χώρας να έχουν επιστήσει την προσοχή σε όλο τον πλανήτη για την εξάπλωσή του. Χαρακτηριστικό είναι πως τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί 700 περίπου κρούσματα λοίμωξης από τον Candida Auris, όσα είχαν σημειωθεί στη χώρα από το 2015 έως το 2018.
Το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας έχει σημάνει συναγερμό σε όλα τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, ενώ πριν από μία εβδομάδα χαρακτήρισε τον μύκητα «κατεπείγουσα απειλή» για τη δημόσια υγεία της χώρας. Ίδια είναι η εικόνα και στα νοσοκομεία της Ευρώπης.
Κανένας λοιμωξιολόγος δεν είναι ακόμη σίγουρος για το πώς έχει εισέλθει ο μύκητας στα νοσοκομεία. Σύμφωνα, ωστόσο, με την επικρατέστερη θεώρηση, έγινε κατά πάσα πιθανότητα μέσω επισκεπτών ή ασθενών φορέων που ήταν ασυμπτωματικοί και παρέμειναν σε χώρο που βρίσκονται ανοσοκατασταλμένοι.
Γιατί είναι επικίνδυνος για την ανθρωπότητα
Αυτό που φοβίζει τις υγειονομικές υπηρεσίες του πλανήτη είναι πως, πέρα από την ταχύτατη εξάπλωσή του, πρόκειται για έναν μύκητα αρκετά ανθεκτικό στη θεραπεία και τα αντιβιοτικά. Ο Candida Auris μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον για τουλάχιστον 14 μέρες, ενώ όπως σημειώνει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγεί μία ΜΕΘ ή ένα νοσοκομείο από την παρουσία του.
«Περνάμε στην ενδημική φάση της πανδημίας. Υπάρχουν, ωστόσο, άλλες απειλές, όπως τα ανθεκτικά μικρόβια τα οποία αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα για τον άνθρωπο. Το 2050, η πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα ανθεκτικά μικρόβια» σημείωσε, επισημαίνοντας πως η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και η κακή υγιεινή στα χέρια έχει προκαλέσει την ανθεκτικότητα των μυκήτων και των μικροβίων.
Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη σε τι βαθμό έχει εξαπλωθεί ο Candida Auris στην κοινότητα. Αυτό που ανησυχεί, όμως, τις αρχές για την ώρα, είναι η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νοσοκομεία.
Ποιος είναι, όμως, ο τρόπος για να προστατευτούν οι ΜΕΘ; Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι μονάδες φροντίδας ευπαθών ασθενών και τα νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργούν με πολύ αυστηρά κριτήρια αντισηψίας και να υπάρχει επιτήρηση των ανθρώπων που μπαίνουν και βγαίνουν από αυτά.