Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via Getty Images
ΥΓΕΙΑ

Πόσο καφέ πρέπει να πίνεις καθημερινά για να μην σε πιάνει πονοκέφαλος

Όσο αυξάνονται οι κούπες καφέ που καταναλώνεις καθημερινά, τόσο μεγαλώνει η ανοχή στην καφεΐνη και το ενδεχόμενο εμφάνισης πονοκεφάλου.
Πώς να μιλήσεις για τις παράπλευρες απώλειες της καφεΐνης σε έναν λαό που είναι αποδεδειγμένα εθισμένος σε εκείνη;

Μια έρευνα που είχε δημοσιευθεί από την εταιρεία Nielsen το 2019, για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, έδειξε πως κατά μέσο όρο ένα ενήλικο άτομο στην Ελλάδα καταναλώνει καθημερινά μιάμιση κούπα καφέ, δηλαδή 225 ml.

Το ποσό αυτό, λοιπόν, βρίσκεται στην κόψη του επιτρεπόμενου ορίου, όταν οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει πως δοσολογία δύο+ καφεϊνούχων ροφημάτων ανά ημέρα ανοίγει την πόρτα στην εμφάνιση ημικρανίας και έντονου πονοκεφάλου. Κάθε επιπλέον κούπα αυξάνει εκθετικά και την πιθανότητα, πρόκλησης αυτών, όπως είναι λογικό.

Μοιάζει παράδοξο αυτό, εάν σκεφτείς ότι η καφεΐνη αποτελεί ταυτόχρονα έναν ισχυρό σύμμαχο ενάντια στον πονοκέφαλο και τις ημικρανίες: βοηθάει στη μείωση των φλεγμονών, βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και –το σημαντικότερο όλων– βοηθάει στο να δράσουν καλύτερα τα παυσίπονα, όπως είναι η ασπιρίνη και η παρακεταμόλη.

Αλλά όπως συμβαίνει σχεδόν στα πάντα γύρω μας, το νόμισμα έχει δύο όψεις.

Πότε λειτουργεί αρνητικά ο καφές

Η καφεΐνη προσλαμβάνεται από τους υποδοχείς αδενοσίνης και έχει την ιδιότητα να «συσφίγγει» τα αιμοφόρα αγγεία που περιβάλλουν τον εγκέφαλο, προκαλώντας διέγερση και εγρήγορση.

Σύμφωνα με μια σειρά από έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα, οι 1,5-2 κούπες καφέ (που είναι και ο μέσος όρος για το ελληνικό κοινό) επιφέρουν άμεσα αύξηση της συστολικής πίεσης κατά 5.7-8.1mmHg – ποσό διόλου αμελητέο, το οποίο ωστόσο μειώνεται όσο ο οργανισμός εξοικειώνεται με την ιδιότητα της καφεΐνης, μέχρι να εθιστεί τελικά σε εκείνη.

Διότι, το σώμα, βλέποντας ότι καθημερινά λαμβάνει μια ουσία που δρα ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, παύει σταδιακά να επηρεάζεται στον ίδιο βαθμό από αυτήν, οπότε αναζητά μεγαλύτερη δόση, δηλαδή περισσότερους καφέδες.

Όσο οι κούπες αυξάνονται, τόσο αυξάνεται και η ανοχή στην καφεΐνη. Μέχρι που ο οργανισμός αδυνατεί να μπει σε λειτουργία χωρίς την καφεΐνη και το βασικό στερητικό σύνδρομο που εμφανίζει είναι η ημικρανία και ο πονοκέφαλος. Πρακτικά, τα αιμοφόρα αγγεία χαλαρώνουν αντί να συσφίγγονται και αυτό παραδόξως προκαλεί πόνο.

«Η δόση κάνει το δηλητήριο», όπως εξήγησε o διδάκτωρ ιατρικής Jeffrey Engler, «σχεδόν όλες οι ουσίες, ακόμη και αυτές που θεωρούνται καλές για εσένα, μπορούν να γίνουν τοξικές και προβληματικές εάν λαμβάνονται υπέρμετρα».

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Κάτι ακόμη που σχετίζεται με τον πονοκέφαλο και την καφεΐνη είναι η αφυδάτωση: εμπειρικά, θα έχεις παρατηρήσει ότι όσο αυξάνονται οι ποσότητες που καταναλώνεις, τόσο αυξάνονται και τα πήγαινε-έλα στο WC, ενώ είναι μικρό ποσοστό των ανθρώπων που μεριμνά πράγματι για το νερό που καταναλώνει καθημερινά. Το αποτέλεσμα, είναι και πάλι ένας στραμπουλιγμένος εγκέφαλος που πονάει.

Σημείωση: μην ψάξεις την ανακούφιση σε μία επιπλέον κούπα καφέ. Προσπάθησε να κρατάς έλεγχο στο πόσο καφέ καταναλώνεις καθημερινά, κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές σε κάθε περίπτωση.

Άμα πιάσεις τον στόχο του μία κούπα καφέ ανά ημέρα, θα είσαι τέλεια.

Exit mobile version