Πόσο κινδυνεύει ο πλανήτης από τα πυρηνικά όπλα
Και τι μπορεί να κάνει η ανθρωπότητα για να αποτρέψει τη χρήση τους;
- 1 ΜΑΡ 2022
Ο Vladimir Putin, σ’ ένα από τα πρόσφατα τηλεοπτικά διαγγέλματά του διέταξε τον υπουργό άμυνας της χώρας και τον αρχηγό του στρατού να θέσουν τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε «ετοιμότητα», υπό τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης στην ανατολική Ευρώπη. Πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για μια από τις συνηθισμένες μπλόφες του Ρώσου προέδρου, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.
Ο κίνδυνος για μια πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία ως απάντηση στην επέμβαση ΗΠΑ ή ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας παραμένει χαμηλός, κανείς, όμως, δεν μπορεί να τον αγνοήσει. Οι ΗΠΑ, μάλιστα, περιέγραψαν τις συγκεκριμένες δηλώσεις του Ρώσου πρόεδρου ως μια εξαιρετικά «επικίνδυνη ρητορική». Και τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι τα εξής: πόσο πιθανό είναι να συμβεί ένας πυρηνικός πόλεμος σήμερα, ποιες χώρες έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον αποτρέψουμε;
Ποια κράτη έχουν τα περισσότερα πυρηνικά όπλα
Όσο τα κράτη εκσυγχρονίζονται και κατασκευάζουν όλο και πιο προηγμένα όπλα, τόσο ο κίνδυνος για τη δημιουργία πανίσχυρων πυρηνικών οπλοστασίων μεγαλώνει. Αυτό που ανησυχεί όλους είναι ότι υπάρχουν πια αρκετές χώρες που όχι απλά συζητούν την κατασκευή των συγκεκριμένων όπλων αλλά έχουν προχωρήσει ήδη σε αυτή χωρίς να το διατυμπανίζουν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το World Population Review, μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εννιά χώρες στον πλανήτη που έχουν δημιουργήσει πυρηνικά οπλοστάσια. Αυτή είναι η αναλυτική λίστα:
- Ρωσία – 4.497 (1760 αποσυρμένες) πυρηνικές κεφαλές
- ΗΠΑ – 3.750 (1800 αποσυρμένες) πυρηνικές κεφαλές
- Κίνα – 350 πυρηνικές κεφαλές
- Γαλλία – 290 πυρηνικές κεφαλές
- Ηνωμένο Βασίλειο – 225 πυρηνικές κεφαλές
- Πακιστάν – 165 πυρηνικές κεφαλές
- Ινδία – 156 πυρηνικές κεφαλές
- Ισραήλ – 90 πυρηνικές κεφαλές
- Βόρεια Κορέα – 40/50 πυρηνικές κεφαλές (κατά εκτίμηση)
Τα κράτη αυτά, λοιπόν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα συγκεκριμένα όπλα για να επικρατήσουν έναντι του αντιπάλου ή να αναχαιτίσουν βίαια μια πιθανή επέμβαση στα εδάφη τους ως ύστατη λύση. Με τη Ρωσία να είναι αυτή τη στιγμή η χώρα με το πιο ισχυρό οπλοστάσιο στον κόσμο και τις σχέσεις της με τη δύση να είναι σε τεντωμένο σχοινί, ο κίνδυνος για μια κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Ευρώπη μεγαλώνει. Ο Vladimir Putin, άλλωστε, λίγο πριν την έναρξη των στρατιωτικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας είχε απειλήσει ότι όποιο κράτος παρέμβει στον πόλεμο θα αντιμετωπίσει συνέπειες «τις οποίες δε θα έχει ξαναζήσει ποτέ στην ιστορία του».
Πώς μπορεί να αποφευχθεί ένας πυρηνικός πόλεμος
Με ποιον τρόπο, όμως, πρέπει να δράσει η ανθρωπότητα για να σταματήσει αυτή την ολοκληρωτική καταστροφή; Όπως εξηγεί το The Converstation, δύο είναι οι λύσεις. Πρώτον, οι πολιτικοί ηγέτες να ενωθούν και να ενισχύσουν τη διεθνή ασφάλεια, με τη θέσπιση ακόμη πιο αυστηρών όρων σχετικά με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και όχι μόνο οικονομικών κυρώσεων. Το μοναδικό όργανο που έχει αυτή τη δύναμη είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο έχει την εξουσία να επιβάλλει τους όρους του στα κράτη μέλη του οργανισμού που διατίθενται να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα.
Πέρα από τους θεσμικούς φορείς, όμως, οι πολίτες όλου του κόσμου θα πρέπει να καταστήσουν σαφές στις κυβερνήσεις τους πως δεν ανέχονται να ζουν διαρκώς υπό τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου. Όπως καταλήγει το The Converstation, έχει φτάσει η ώρα να θεσπιστούν ακόμη πιο αυστηροί όροι στο διεθνές δίκαιο που θα αποτρέπουν τα εκάστοτε κράτη από το να χρησιμοποιούν όπλα τα οποία μπορεί να φέρουν το τέλος της ανθρωπότητας.