Πόσο κοντά είμαστε σε έναν πυρηνικό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας;
- 20 ΝΟΕ 2024
Σύμφωνα με το Reuters, o Vladimir Putin φαίνεται διατεθειμένος να συζητήσει μια συμφωνία εκεχειρίας με τον Donald Trump για την Ουκρανία. Η είδηση έγινε γνωστή σήμερα, Τετάρτη (20/11), ενώ συμπληρώνονται 1001 μέρες από την έναρξη του πολέμου.
Σχεδόν τρία χρόνια λοιπόν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Biden, ως μια αποχαιρετιστήρια πράξη, έδωσε στην Ουκρανία το πράσινο φως να χτυπήσει βαθύτερα στη Ρωσία χρησιμοποιώντας πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς που προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ.
Μάλιστα, ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε άμεσα το ΟΚ του Αμερικανού προέδρου την Τρίτη (19/11) και επιτέθηκε σε μια αποθήκη όπλων κοντά στα σύνορα.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αρχικά δίστασαν να παράσχουν εξελιγμένα οπλικά συστήματα όπως το ATACMS που χρησιμοποίησε η Ουκρανία σε αυτή την επίθεση, φοβούμενοι τα ρωσικά αντίποινα εναντίον εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ ή ακόμη και πυρηνική κλιμάκωση. Τελικά, το έκαναν.
Το νέο δόγμα
Ως απάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε μια νέα έκδοση του πυρηνικού δόγματος της χώρας, η οποία θεωρητικά θα διευκόλυνε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε αυτή τη σύγκρουση – αν και οι διεργασίες γίνονταν εδώ και μήνες.
Το νέο αυτό δόγμα επιτρέπει συγκεκριμένα ένα πυρηνικό χτύπημα ως απάντηση σε ένα χτύπημα με συμβατικά όπλα – όπως οι πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς που η Ουκρανία έχει τώρα την άδεια να χρησιμοποιήσει – εάν οι επιθέσεις αυτές αφορούσαν τη «συμμετοχή ή την υποστήριξη μιας πυρηνικής δύναμης», αναφερόμενος πιθανότατα στις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
Σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, οι Ρώσοι ηγέτες απείλησαν να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά όπλα της χώρας στη σύγκρουση, αν πίστευαν ότι ήταν απαραίτητο. Αυτό οδήγησε τους συμμάχους της Ουκρανίας να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τη βοήθεια που προσέφεραν. Αυτόματα, η Ουκρανία οδηγήθηκε σε περιορισμούς της χρήσης των οπλικών συστημάτων όπως το ATACMS.
Τώρα, όμως, και εφόσον η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για να πλήξει ρωσικό έδαφος θέτουν και πάλι το ερώτημα για το εάν θα μπορούσε ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία να μετατραπεί σε πυρηνική σύγκρουση.
Ο χαμηλός, αλλά όχι αμελητέος κίνδυνος
Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, οι εμπειρογνώμονες υποβάθμισαν τα κίνητρα της Ρωσίας για πυρηνική σύγκρουση. Η ταχεία κλιμάκωση της σύγκρουσης τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια και ιδιαίτερα μετά το νέο δόγμα της Ρωσίας, διαφοροποίησαν την κατάσταση.
Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Putin και άλλοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι αν αναγκαστούν, θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα. Ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να είναι χαμηλός, αλλά δεν είναι αμελητέος.
Το προηγούμενο αμυντικό δόγμα της Ρωσία ανέφερε ότι η χώρα θα αξιοποιούσε το πυρηνικό της οπλοστάσιο μόνο υπό τέσσερις συνθήκες: λήψη αξιόπιστων στοιχείων για επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους, επίθεση με πυρηνικά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, επιθέσεις σε ρωσικές πυρηνικές υποδομές ή επιθέσεις με συμβατικά όπλα που απειλούν «την ίδια την ύπαρξη» του ρωσικού κράτους.
Σύμφωνα με το νέο δόγμα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov ανέφερε ότι επιθέσεις της Ουκρανίας την Τρίτη θα μπορούσαν, υπό συνθήκες, να προκαλέσουν πυρηνική απάντηση.