Πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό
Κράτη και φαρμακοβιομηχανίες προσπερνούν παραδοσιακά βήματα στην παραγωγή εμβολίων, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο.
- 15 ΑΠΡ 2020
H διαδικασία μαζικής παραγωγής ενός εμβολίου δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία. Πολλές φορές χρειάζονται πολλά χρόνια για να βγει ένα εμβόλιο από τα εργαστήρια και να φτάσει στα ράφια των φαρμακείων. Ο κορονοϊός όμως και το παγκόσμιο κάτι σαν lockdown κάνε την ανάγκη παραγωγής εμβολίου πραγματικά επιτακτική.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές υπάρχουν 70 εμβόλια για τον κορονοϊο σε διαδικασία παραγωγής. Τρία από αυτά έχουν ήδη δοκιμαστεί ήδη σε ανθρώπους με δεδομένο βέβαια ότι οι φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται σε έναν αγώνα για το ποια θα τα καταφέρει πρώτη. Ο στόχος είναι πλέον υπαρκτός και καθόλου εύκολα επιτεύξιμος. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα πλεονέκτημα.
Βασική προϋπόθεση για την παραγωγή ενός εμβολίου είναι να ξέρεις ακριβώς με τι έχεις να κάνεις. Τι είναι αυτό ενάντια στο οποίο μάχεσαι. Και αυτό το ξέρουμε ήδη από πολύ νωρίς. Επιστήμονες από τη Σανγκάη κατάφεραν να απομονώσουν τον ιό και να βρουν το γονιδίωμά του και να το γνωστοποιήσουν στον υπόλοιπο επιστημονικό κόσμο, παρά τις επιθυμίες της κινεζικής κυβέρνησης. Ήδη από τις 11 Ιανουαρίου. Κερδίσαμε με τον τρόπο αυτό μια αξιοσημείωτη ποσότητα χρόνου. Ο αγώνας για το εμβόλιο είναι πολύ σκληρός.
Και δεν είναι βέβαια μόνο οι φαρμακοβιομηχανίες. που έχουν ριχτεί σε αυτόν. Είναι και τα ίδια τα κράτη. Ο μεταπανδημικός κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός. Αυτό το ξέρουμε. Όποιο λοιπόν από τα κράτη καταφέρει να βγάλει πρώτο το εμβόλιο θα έχει ένα τεράστιο ρυθμιστικό ρόλο να παίξει στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό είναι κάτι που προφανώς ξέρουν οι ηγέτες των κρατών που έχουν ριχτεί στον αγώνα της παρασκευής του εμβολίου. Κατά βάση, πρόκειται για την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή το πρώτο σε εργαστηριακό έλεγχο είναι ένα εμβόλιο που αναπτύσσεται τη CasSino Biologics και το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου. Τα άλλα δύο που δοκιμάζονται ήδη σε άνθρωπο είναι από αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες. Η CanSin τόνισε ότι πήρε την έγκριση από την Κίνα να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους ήδη από τον προηγούμενο μήνα. Η Moderna επίσης πήρε έγκριση να κινηθεί γρήγορα σε πειραματικούς εμβολιασμούς ανθρώπων περνώντας τη διαδικασία δοκιμών σε ζώα που είναι η νόρμα. Η Inovio ξεκίνησε και αυτή πριν λίγες μέρες.
Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτό που μας φαίνεται πολύ μακρινό, φαίνεται ταυτόχρονα για τους ειδικούς πρωτόγνωρο. Όπως λέει στο Esquire η Rachel Grant, διευθύντρια της CEPI: “Η δημιουργία ενός εμβολίου εντός 18 μηνών είναι κάτι το πρωτόγνωρο για την ανθρωπότητα. Κανένα εμβόλιο στην ιστορία δεν έχει παραχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα”.
Η μάχη με τον χρόνο όμως είναι αδιανόητη πιεστική με ανθρώπινες ζωές να χάνονται κάθε μέρα και με τις οικονομίες να δέχονται ένα τεράστιο πλήγμα. Ταυτόχρονα ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού μετά το καλοκαίρι φαίνεται πολύ πιθανό. Αυτή τη στιγμή, τα μάτια όλου του πλανήτη είναι προς την επιστημονική έρευνα. Όσο πιο νωρίς τα καταφέρουν οι επιστήμονες, τόσο πιο νωρίς θα επανέλθουν οι ζωές μας σε μια σχετική κανονικότητα.