ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο κοστίζει φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων

Έρευνες της αγοράς δείχνουν 5-10% αύξηση στο κόστος που θα δαπανήσει κάποιος για το τραπέζι των γιορτών, όσο τις μεγαλύτερες μεταβολές στις τιμές σε σχέση με το 2023 δεν παρουσιάζουν παραδόξως τα κρέατα.

Όπως πάντα, τέτοιες μέρες δεν πέφτει καρφίτσα στα σούπερ μάρκετ και ακόμη περισσότερο τις κεντρικές αγορές τροφίμων. Όχι, μόνο επειδή είμαστε γενικότερα ως λαός της τελευταίας στιγμής (που είμαστε), αλλά και επειδή, παραδοσιακά, οι τιμές στους πάγκους με τα κρέατα παρουσιάζουν μια μικρή αλλά σωτήρια για πολλά νοικοκυριά μείωση την τελευταία μέρα, σε μια προσπάθεια από πλευράς των εμπόρων να πουλήσουν τα τελευταία αποθέματα των προϊόντων τους.

Μαζί με τους καταναλωτές, στις κεντρικές αγορές έχουν μεταβεί και τα τηλεοπτικά συνεργεία για το καθιερωμένο ρεπορτάζ σφυγμομέτρησης τιμών και αγοραστικής κίνησης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Ευριπιώτης, αντιπρόεδρος της Βαρβακείου Αγοράς, «έχουμε κάνει προσπάθεια να συγκρατήσουμε τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα», και πιο συγκεκριμένα, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, ανέφερε ο ίδιος ότι «οι τιμές βρίσκονται στα περσινά επίπεδα και σε ορισμένα προϊόντα είναι ακόμη χαμηλότερα».

Να αναφέρουμε επί τροχάδην πού κυμαίνεται η τιμολόγηση για τον «πρωταγωνιστή» που κάθε νοικοκυριό επιλέγει στο γιορτινό του τραπέζι ανάλογα με το βαλάντιο, όσο και τις διατροφικές του προτιμήσεις: Τα αρνιά-κατσίκια κυμαίνονται στα 9-11 €/κιλό, το χοιρινό στα 5-6,5 €/κιλό και το μοσχάρι στα 8-11 €/κιλό, ενώ οι (ελληνικές) γαλοπούλες στα 6-8 €/κιλό. Περσινά ρεπορτάζ όπου ανατρέξαμε είχαν πράγματι αποτυπώσει ανάλογες τιμές, ίσως με ένα -10% της τιμής, ανάλογα με την ημέρα που έγινε το ρεπορτάζ.

Από την άλλη πλευρά, τα νούμερα για τη γενικότερη εικόνα της αγοράς δεν είναι τόσο χαρούμενα, επιβεβαιώνοντας την αντίληψη που μάλλον διαθέτει ο καθένας μας για τον φουσκωμένο λογαριασμό που απαιτεί ένα γεμάτο γιορτινό τραπέζι:

Έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) έδειξε 4,3%-5,8% αύξηση στις τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε σχέση με πέρσι, ενώ η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) υπολόγισε 10% αύξηση σε σχέση με το 2023.

Ποια προϊόντα για το γιορτινό τραπέζι αυξήθηκαν

Πριν συνεχίσουμε στις επιμέρους λεπτομέρειες για τις τιμές των προϊόντων, να δούμε μερικά στοιχεία που είναι ενδεικτικά για την κατάσταση του μέσου νοικοκυριού και της ελληνικής οικονομίας εν γένει: Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat για το 2024, η Ελλάδα παραμένει προτελευταία στην ΕΕ όσον αφορά την αγοραστική δύναμη, ο πληθωρισμός δεν έχει αποκλιμακωθεί όπως θα έπρεπε, ενώ είμαστε η μόνη χώρα όπου καταγράφηκε μείωση μισθών (αναλογικά με το ωρομίσθιο) στην Ευρώπη.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ένα αντίστοιχα κοστοβόρο με πέρσι γιορτινό τραπέζι, είναι τελικά πιο δύσκολο να καλυφθεί από ένα μέσο νοικοκυριό αυτά τα Χριστούγεννα. Πόσο μάλλον όταν ο συνολικός λογαριασμός αποδεικνύεται ακριβότερος, μάλιστα με όχι αμελητέα διαφορά.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ που έκανε έρευνα αγοράς με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις σε όλο το εύρος καταστημάτων (από σούπερ μάρκετ και εξειδικευμένα καταστήματα λιανικής μέχρι τη Βαρβάκειο Αγορά) ένα τραπέζι 6-8 ατόμων απαιτεί από 107,54 έως 148,89 €. Σύμφωνα με τις λίστες που έδωσε στη δημοσιότητα, οι υψηλότερες τιμές στα περισσότερα προϊόντα παρουσιάζονται στα σούπερ μάρκετ, ενώ συνολικότερα τις πιο μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με το 2023 εμφανίζει το ελαιόλαδο (10,1%), τα φρούτα-λαχανικά (4-6,6%) και τα αναψυκτικά (6,9%).

Από πλευράς του, το Ινστιτούτο Καταναλωτών προχώρησε σε καταγραφή για τραπέζι 4 ατόμων, με τα νούμερα να δείχνουν ότι το κόστος ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 156,02 €, με τη σημαντική υποσημείωση ότι στο παραπάνω δεν υπολογίστηκαν τα κόστη για ελαιόλαδο, λεμόνια και ρεύμα. Εάν δούμε τις τιμές που καταγράφει το ΙΝΚΑ σε σχέση με την έρευνα αγοράς του ίδιου οργανισμού από το 2023, επιβεβαιώνεται και εδώ ότι οι υψηλότερες μεταβολές δεν αφορούν τους «πρωταγωνιστές» του γιορτινού τραπεζιού, αλλά τα φρούτα και τα λαχανικά.

Το ερώτημα που μένει μάλλον είναι εάν πρέπει να αλλάξουμε συνταγές ή να μειώσουμε τους καλεσμένους, για να μην αρχίσουμε τη νέα χρονιά χρεωμένοι.

Exit mobile version