© 2013 / Associated Press
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πόσο κοστίζει η διάσημη εξίσωση του Albert Einstein

H επιστολή που την περιέχει δημοπρατήθηκε για περισσότερα από 1,2 εκ. δολάρια.

Στις 26 Οκτωβρίου 1946, ο πιο διάσημος φυσικός επιστήμονας του 20ου έστειλε ένα γράμμα, γραμμένο στα Γερμανικά, σε επιστολόχαρτο του Πρίνστον (όπου δίδασκε και διεξήγαγε διάφορες έρευνες εκείνη την εποχή), στον Πολωνοαμερικανό φίλο του και επίσης φυσικό Ludwik Siberstein. Ένα απλό κομμάτι χαρτί που όμως περιείχε κάτι πραγματικά πολύτιμο. Την εξίσωση που θα του χάριζε το Βραβείο Νόμπελ.

 

E = mc², η μάζα είναι ισοδύναμη με την ενέργεια, ή με πιο απλά η μαθηματική εξίσωση που συνέλαβε ο Albert Einstein και άλλαξε τον κόσμο μία για πάντα.

Η θεωρία της σχετικότητας δεν είναι κάτι που σκέφτηκε για πρώτη φορά ο διάσημος φυσικός το 1946. Το γράμμα όμως που την περιέχει αποτελεί ένα από τα ελάχιστα που σώζονται μέχρι σήμερα όπου ο Einstein έγραψε με το χέρι. Έτσι, θεωρείται πραγματικό κειμήλιο.

Η δημοπρασία για την εξίσωση του Albert Einstein

Η σημασία του E = mc2 είναι τόσο σημαντική για τον κόσμο των επιστημών ώστε να είναι πρακτικά αδύνατο να εκτιμήσει κανείς την αξία της σε χρήματα. Κάτι, όμως, που δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη επιστολή προς τον Ludwik Siberstein.

Αυτή βρήκε τον καινούργιο της ιδιοκτήτη, αφού ο τελευταίος βέβαια χρειάστηκε να βάλει το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη. Όταν το σφυράκι χτύπησε τρεις φορές η τιμή είχε πιάσει νέο ρεκόρ: 1,243,707 δολάρια.

Έτσι, ο οίκος δημοπρασιών της Βοστόνης RR Auction τρίβει τα χέρια του καθώς τα αρχεία του διάσημου φυσικού αποδείχτηκαν πραγματικός θησαυρός. Μάλιστα, ο οίκος υποστηρίζει ότι σώζονται μόνο τρεις αντίστοιχες επιστολέ,ς όπου ο Albert Einstein εξηγεί την εξίσωσή του και κατ’ επέκταση τη θεωρία της σχετικότητας.

Γιατί όμως είναι τόσο πολύτιμη; Επειδή δείχνει τον τρόπο με τον οποίο έφτασε ο Νομπελίστας σε μία ανακάλυψη που ίσως ακούγεται απλή, αλλά μονάχα η δική του ευφυΐα θα μπορούσε να συλλάβει.

Στην εν λόγω επιστολή φαίνεται και κάτι άλλο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: ένας πιο παθιασμένος Einstein. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που γράφει στον φίλο του: «η απάντηση στην ερώτησή σου μπορεί να είναι η εξίσωση E= mc² χωρίς να χρειάζεται καν να στο εξηγήσω περισσότερο».

Αντί για αυτό, όμως, φροντίζει μέσα από πολλά και διαφορετικά παραδείγματα να ρίξει φως στο γιατί, τελικά, η ενέργεια είναι ισοδύναμη με τη μάζα, αφού στον υποατομικών διεργασιών, οι μάζες των σωματιδίων μπορούν να μετασχηματίζονται σε ενέργεια υπό τη μορφή φωτός, θερμότητας ή κίνησης. Αντίστοιχα, μάλιστα, η ενέργεια μπορεί και εκείνη να μετατρέπεται σε μάζα.