Πόσο (πρέπει να) μιλάτε με το κορίτσι σου;
- 27 ΜΑΡ 2016
Ένας από τους καλύτερους μου φίλους είχε πει κάποτε την σοφή ατάκα ότι δεν είναι οι άντρες που μοιάζουν με τα γραμματόσημα και όσο τους φτύνεις, τόσο κολλάνε αλλά οι σχέσεις. Συγκεκριμένα, πήρε εκείνο το ειρωνικό εκνευριστικό ύφος του ανθρώπου που έχει δίκιο και με ρώτησε: “Δηλαδή θέλεις να μου πεις, ότι εσύ αν έχεις τον άλλο απίκο και πάνω σου, ότι δεν θα τον βαρεθείς. Μόνο εμείς οι άντρες βαριόμαστε;” Εννοείται ότι εκείνη τη στιγμή ο από μηχανής Θεός μου σε κάτι τέτοιες αμήχανε στιγμές, το φαγητό, προσγειώθηκε στο τραπέζι μας. Εννοείται, δεν του απάντησα ποτέ.
Η αλήθεια όμως, είναι ότι είχε και έχει δίκιο. Όχι τόσο στο φτύσιμο και τα γραμματόσημα, γιατί πραγματικά αυτή η καραμέλα με τον έναν από τους δύο να το παίζει βαρύ πεπόνι πρέπει να σταματήσει. Οι υγιείς σχέσεις, βλέπουν το θέατρο ως έξοδο και όχι ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους.
Είχε και έχει δίκιο στο γεγονός ότι ανεξαρτήτως φύλου και συνηθειών, όλοι μας ή τέλος πάντων οι περισσότεροι και οι όχι κομπλεξικοί, θέλουμε να έχουμε δίπλα μας ενδιαφέροντες ανθρώπους με ενδιαφέροντα.
Όχι άτομα που βρίσκονται πάνω από ένα κινητό περιμένοντας να χτυπήσει.
Ας δούμε όμως λίγο τα πράγματα από την αρχή και ας συμφωνήσουμε ότι σωστή επικοινωνία σε μία σχέση δεν υπάρχει. Υπάρχει η καλή επικοινωνία και αυτήν σκοπεύω να συζητήσουμε ευθύς αμέσως.
Τα άκρα, δεν είναι φίλοι μας
Παρότι δεν τα πάω καλά με τις γενικεύσεις, ένας καλός γενικός κανόνας είναι να αποφεύγουμε τα άκρα. Πάσης φύσεως. Το να μιλάς μαζί της από το πρωί μέχρι το βράδυ ή αντίστοιχα, να εξαφανίζεσαι μέχρι την ώρα που έχετε πει να βρεθείτε, δεν είναι λύση.
Στην πρώτη περίπτωση, αργά ή γρήγορα θα έρθει η βαρεμάρα να σας χτυπήσει την πόρτα αφού δεν θα έχετε αφήσει κουβέντα για κουβέντα που να μην έχετε κάνει.
Στην δεύτερη περίπτωση, πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι μάλλον δεν την θες ή δεν σε θέλει και πολύ. Γιατί αν ίσχυε το αντίθετο, τότε θα είχατε έστω και ένα ψήγμα ενδιαφέροντος στο τι κάνει το έτερον ήμισυ. Όχι σε φάση ελέγχου, αλλά σε φάση ενδιαφέροντος.
Όταν δεν σε νοιάζει να μιλήσεις με τον άλλο έστω μία φορά μέσα στην ημέρα, τότε κάτι μεταξύ σας δεν δένει καλά. Και να το κοιτάξετε.
Το θαύμα της τεχνολογίας
Σήμερα, δόξα το Θεό, έχουμε στη διάθεσή μας μυριάδες από μέσα επικοινωνίας με τους ανθρώπους γύρω μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε στην διάθεσή μας υπερβολικά πολλές δυνατότητες να πούμε στον άλλον ένα ‘τι κάνεις’ ή να μοιραστούμε μαζί του κάτι που μας έκανε να γελάσουμε (μια φωτογραφία), να τσαντιστούμε (ένας συνάδελφος), να συγκινηθούμε (ο κύριος από το βίντεο φερε ειπείν της Άλφα).
Και είναι κρίμα να μην το κάνουμε. Είτε από αδιαφορία είτε από τουπέ του στυλ ‘όχι, δεν στέλνω άλλο εγώ’.
Θα ξαναπώ μία γενικούρα τώρα αλλά το θέμα είναι σε τέτοια πράγματα, απλά και όχι υπερβολικά, να είμαστε ελεύθεροι να εκφραστούμε στον άνθρωπό μας.
Η συχνότητα, το f που λεν και οι φυσικοί
Εδώ ερχόμαστε σε ένα ζήτημα άκρως προσωπικό και δικό σας το όποια εξαρτάται από διάφορα πράγματα όπως είναι για παράδειγμα, η δουλειά που κάνετε. Αν για παράδειγμα είστε σε ένα γραφείο, τότε ένα μήνυμα, μπορείτε να το στείλετε. Αν τώρα είστε στο δρόμο, τότε τα χέρια στο τιμόνι και μιλήστε σε κάποια στάση.
Μια από τις καλύτερες και πιο πετυχημένες ιδέες είναι να ξεκινάς μία συζήτηση το πρωί και να την τελειώνεις όταν θα βρεθείτε από κοντά. Κοινώς, να κρατάς μία συνεχή μεν αλλά όχι ‘σφικτή’ επικοινωνία.
Ένα καλό ερώτημα κάπου εδώ, είναι ίσως το ‘ναι, αλλά αν εκείνη θέλει να μιλάμε περισσότερο;’ και η απάντηση είναι ότι μπορείτε να μιλήσετε και να της εξηγήσεις τα όριά σου. Δεν είναι κακό. Το πιο σύνηθες στις σχέσεις γύρω μας είναι άτομα να βολεύονται και να καλουπώνονται μέσα στις επιθυμίες των υποτιθέμενων άλλων τους μισών, για να ‘τους ευχαριστήσουν’.
Σόρι που το γράφω έτσι, αλλά μπούρδες. Πρέπει πρώτα να είσαι σε θέση να ευχαριστήσεις τον εαυτό σου, για να καταφέρεις να ευχαριστήσεις τον άλλο και εν προκειμένω, την άλλη. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το μόνο που τελικά θα καταφέρεις είναι να ενσωματωθείς σε ένα ρυθμό που δεν είναι δικός σου και κάποια στιγμή να βγεις εκτός πορείας. Και εκτός σχέσης.
Η επικοινωνία είναι το σημαντικότερο πράγμα σε μία σχέση ακριβώς επειδή μπορεί να δομηθεί και από τους δύο. Δεν είναι κάποιο δικό σου ή δικό της προσωπικό χαρακτηριστικό που πρέπει να αποδεχτείς ‘αφού έτσι την γνώρισες και την ερωτεύτηκες’. Η επικοινωνία είναι το σύμφωνο σχέσης που πρέπει να φτιάξετε και οι δύο μαζί. Επαναλαμβάνω, μαζί.
Σημαντική Ανακοίνωση
Με το κορίτσι σου, προσπάθησε να μην μιλάς όταν βαριέσαι να κάνεις οτιδήποτε άλλο ή είσαι κάπου και περιμένεις κάποιον που σε έχει στήσει. Φρόντισε να μιλάτε όταν πραγματικά, θέλεις ή θέλει να μιλήσετε. Θα με θυμηθείς.