FITNESS

Πόσο σε γυμνάζει το padel tennis;

Αναλύουμε το κάθε άθλημα ξεχωριστά. Η αρχή γίνεται από ένα άθλημα που παίζεται από σχετικά λίγους αλλά αναμένεται να το αγαπήσουν πολλοί.

Δημιουργούμε μια ενότητα του fitness, στην οποία θα αναλύουμε τα διάφορα αθλήματα τα οποία μπορεί κανείς να κάνει, από τα πλέον γνωστά στα πιο άγνωστα, σε μια προσπάθεια να δείξουμε κατά πόσο το σώμα γυμνάζεται ή όχι και με ποιο τρόπο σε αυτά. Εκτός λοιπόν από προγράμματα προπόνησης που θα βλέπεις σχεδόν κάθε εβδομάδα, θα σου παρουσιάζουμε και κάποια αθλήματα-δραστηριότητες που δεν είναι τόσο γνωστές ή που είναι της μόδας με σκοπό να σε κινητροποιήσουμε να βγεις από το γυμναστήριο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί κάποια υβριδικά αθλήματα τα οποία κερδίζουν φανατικούς οπαδούς συνεχώς. Ένα από αυτά είναι το ξαδελφάκι της αντισφαίρισης το padel tennis. Εγώ είχα ξαναπαίξει padel έτσι αποφάσισα να πάρω μαζί μου τον Διευθυντή του oneman.gr Χρήστο Χατζηιωάννου ώστε να έχω μια άποψη από άνθρωπο που το γνωρίζει για πρώτη φορά. Πρόκειται για ένα συνδυασμό τένις , squash , ρακέτας. Αν δεν το γνωρίζεις πρέπει να σου πω ότι στην Ισπανία και σε χώρες τις λατινικής Αμερικής παίζουν εκατομμύρια αθλητές και τα παγκόσμια τουρνουά μαζεύουν χιλιάδες θεατές.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Παίζεται σε ένα γήπεδο λίγο μικρότερο από γήπεδο τένις και πάντα σε δυάδες. Γύρω από το γήπεδο δεν έχει γραμμές αλλά ειδικά τζάμια και σύρματα. Οι κανόνες είναι όμοιοι με αυτούς τους τένις. Πρέπει η μπάλα να σκάσει 2 φορές στο αντίπαλο γήπεδο ή να μην βγάλει άμυνα η αντίπαλη ομάδα. Το σκορ μετριέται ακριβώς όπως στο τένις.

Οι διαφορές με το τέννις

 

Οι  μεγάλες διαφορές βρίσκονται στους τοίχους. Αν η μπάλα γκελάρει στο έδαφος και στο τζάμι τότε μπορεί το παιχνίδι να συνεχιστεί. Επίσης μπορεί μια ομάδα προκειμένου να περάσει την μπάλα να την βαρέσει στο τζάμι και να την περάσει. Οι « σπόντες» στα τζάμια είναι αυτές που δίνουν ένα ξεχωριστό τόνο στο άθλημα διότι με αυτό τον τρόπο η δύναμη της μια ομάδας μπορεί αυτόματα ν γίνει πλεονέκτημα για την άλλη ομάδα. Είναι σημαντικό δηλαδή να υπολογίζεις όταν καρφώσει ο αντίπαλος που θα πάει η μπάλα μετά το γκελ στον τοίχο. Με απλά λόγια δεν θέλει πολύ δύναμη θέλει τρόπο. Στο padel δεν υπάρχει μονό αλλά διπλό. Ο λόγος είναι η ταχύτητα. Είναι τόσο γρήγορο άθλημα που ένα άτομο είναι αδύνατο να καλύψει το γήπεδο.  Τέλος η ρακέτα δεν είναι σαν και αυτή του τένις αλλά μοιάζει με εξέλιξη της  ρακέτας που παίζεις στην  παραλία.

Τα πρώτα μυστικά του padel

 

Είναι πολύ βασικό η δυάδα να κινείται μαζί στο γήπεδο (είτε μπροστά είτε πίσω) ειδάλλως αφήνει πολλά κενά τα οποία είναι εύκολο να τα εκμεταλλευτεί ο αντίπαλος. Μια βασική στρατηγική είναι να στέλνεις τον αντίπαλο πάντα πίσω έτσι ώστε να κερδίσεις εσύ τα μέτρα και να πηγαίνεις η ομάδα σου κοντά στο φιλέ ώστε να μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη με χτυπήματα βολέ.

Προσπάθησε να μην καρφώνεις πολύ δυνατά αλλά δοκίμασε κάποια drop shot η χτυπήματα που σβήνουν λίγο πριν ακουμπήσει η μπάλα στο τζάμι ( δυσκολεύει πάρα πολύ την άμυνα). Ένα άλλο κόλπο είναι να σημαδεύεις τα πόδια του αντιπάλου κάνοντας την αντίδραση του πολύ δύσκολη. Αν μπορείς και διαθέτεις την τεχνική κάρφωσε τόσο δυνατά ώστε να βγάλεις την μπάλα εκτός γηπέδου περνώντας την πάνω από το τζάμι.

Πώς το padel γυμνάζει το σώμα

 

Αν το δεις ίσως να σου  φανεί εύκολο και να σκεφτείς « μικρός χώρος, 2 παίχτες απλό θα είναι». Λάθος σκέψη. Χρειάζεται συνεχώς να είσαι σε κίνηση άρα πρέπει να έχει μεγάλη αερόβια ικανότητα σε συνδυασμό με γρήγορα και δυνατά πόδια. Ο άνω κορμός καταπονείται πιο πολύ στην ωμική ζώνη και στους κοιλιακούς. Επίσης  πρέπει να προσθέσεις και την γρήγορη αντίδραση και σκέψη  (πρέπει να υπολογίσεις που θα πάει η μπάλα μετά το γκελ και να φύγεις σε εκείνο το σημείο πριν καν χτυπήσει την μπάλα ο αντίπαλος).  Όλα αυτά δημιουργούν ένα σούπερ διασκεδαστικό, γρήγορο, εκρηκτικό άθλημα.

Οι πιθανοί ή απίθανοι τραυματισμοί

 

Οι τραυματισμοί είναι σπάνιοι στο Padel αλλά αν δεν προσέχει και μπεις κρύος τότε μπορεί να την πατήσεις. Επειδή η καταπόνηση του σώματος είναι περίπου ίδια με αυτή του τένις οι πιο συχνοί τραυματισμοί είναι tennis elbow ( τενοντίτιδα αγκώνα), πόνος στον ώμο και διαστρέμματα.

Το σχόλιο του Χρήστου

 

Για όποιον έχει αγαπήσει το τένις ή τις ρακέτες, το padel είναι η ενδιάμεση λύση που θα σε κάνει να αισθανθείς ακόμα καλύτερα για τον εαυτό σου. Κι αυτό γιατί σε σχέση με το τένις, απαιτεί – όχι λιγότερη τεχνική αλλά – σχετικά πιο εύκολη τεχνική. Κι αυτό καθαρά και μόνο επειδή η σχέση ρακέτας και μπάλας είναι μακράν πιο εύκολη απ’ ό,τι στο τένις. Όσο για την σύγκριση με τις ρακέτες, σκέψου ένα άθλημα που μπορείς να παίζεις κάθε μέρα, σε ένα φανταστικό περιβάλλον, χωρίς τους ατσούμπαλους κανονισμούς της επαγγελματικής ρακέτας. Το padel είναι για μένα μία πολύ καλή λύση αερόβιας γυμναστικής αλλά και ένα άθλημα που μπορείς σιγά σιγά να συμπαθήσεις και γιατί όχι να κολλήσεις μαζί του. Τα προπονητήρια εξάλλου ενδείκνυνται γιατί σε κάνουν να ψηθείς ακόμα περισσότερο για το παιχνίδι, με τους τοίχους, τα τζάμια και το μικρό αλλά τόσο ζωτικό playground.

Πού θα παίξεις κι εσύ

 

Αν θες να δοκιμάσεις το padel μπες στην σελίδα www.greekpadelacademy.gr για να ενημερωθείς για το που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις.

Ευχαριστούμε το Greek Padel Academy στον Άλιμο (τηλ 210- 9855270) για την φιλοξενία

Exit mobile version