Πόσο θα ανέβει η τιμή του ρεύματος τον Σεπτέμβριο
Μετά το ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ακολούθησαν οι ανακοινώσεις των παρόχων ρεύματος, με γενναίο ποσοστό αύξησης να έρχεται τον Σεπτέμβριο. Μόνη ελπίδα, ένα εξίσου γενναίο επίδομα.
- 22 ΑΥΓ 2022
Η ενέργεια αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα στο σώμα της Ευρώπης, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και το εμπάργκο στo ρωσικό δίκτυο: το ενδεχόμενο μπλακ άουτ μέσα στον χειμώνα πλανάται πάνω από τις υψηλά ενεργοβόρες χώρες, όπως είναι η Γερμανία, όσο φαίνεται ότι τα αποθέματα δε θα είναι αρκετά, σε σχέση με τη ζήτηση.
Το πετρέλαιο ντίζελ από την Ασία είναι η βασική ελπίδα για το αδιέξοδο, αυτή τη στιγμή.
Αλλά οι παράπλευρες απώλειες είναι γεγονός από καιρό, αφού η αύξηση της ενέργειας πυροδότησε ένα ατελείωτο ντόμινο ανατιμήσεων, προτού τεθεί σε ισχύ το πακέτο κυρώσεων. Συγκεκριμένα, η Γηραιά Ήπειρος έχει οδηγηθεί σε ιστορικό υψηλό πληθωρισμού, με 8,9% αυτό τον Ιούλιο (όσο δηλαδή δεν έχει καταγραφεί ξανά από το 1997, τη χρονιά που η Eurostat ξεκίνησε την καταγραφή), ενώ το εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα τέθηκε μόλις τώρα σε εφαρμογή και εκείνο στο ρωσικό αέριο συμβαίνει σταδιακά.
Με τον ίδιο ρυθμό, βάσει ζήτησης και διάθεσης στην αγορά, ανεβαίνουν και οι τιμές, χωρίς υπάρχει ταβάνι σε αυτή την πορεία εκτόξευσης. Όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, ένα καινούργιο ρεκόρ καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Ιούλιο, με τη μέση τιμή του ρεύματος να σκαρφαλώνει στα 473,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τη στιγμή που στη Γερμανία έφτασε τα 477,50 ευρώ.
Η είδηση ότι η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη γραμμή των χωρών με το υψηλότερα κοστολογημένο ρεύμα στην Ευρώπη δεν άργησε να επιβεβαιωθεί και από τα τιμολόγια των παρόχων, κάνοντας ένα γενναίο άλμα της τάξης έως και το 65% προς τα πάνω.
Οι νέες τιμές στο ρεύμα
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι πάροχοι ρεύματος, η γενική εικόνα λέει ότι στα νέα ονομαστικά τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο η τιμή της κιλοβατώρας θα κυμαίνεται από 0,75 έως και 1 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο οι τιμές ήταν μεταξύ 0,48 και 0,67 ευρώ από τους ίδιους παρόχους. Αλλά λόγω της επιδότησης από το κράτος, το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι έπεφτε στα 0,15 με 0,18 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Με τα νέα δεδομένα, το επιδοτούμενο ποσό των 0,34 λεπτών δεν επαρκεί.
Συγκεκριμένα, τα ποσά ανά πάροχο διαμορφώνονται ως εξής:
- ΔΕΗ: 0,788 ευρώ/KWh για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ/KWh για περισσότερο. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι στα 0,747 ευρώ/KWh.
- Protergia: 0,782 ευρώ/KWh και το νυχτερινό στα 0,778 ευρώ/KWh.
- Ήρων: 0,750 ευρώ/KWh και 0,6 ευρώ/KWh με την έκπτωση συνέπειας 20%.
- Elpedison: Τα τιμολόγια κυμαίνονται από 1,086 έως 1,136 ευρώ/KWh, ανάλογα με το πρόγραμμα, ενώ προβλέπεται επιστροφή κάθε επόμενο μήνα.
- NRG: 0,748-0,768 ευρώ/KWh.
- Zenith: 0,687 έως 0,697 ευρώ/KWh, ανάλογα με το πρόγραμμα.
Τώρα τα φώτα είναι στραμμένα στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για το επίδομα ρεύματος, βάσει των νέων δεδομένων. Αντίστοιχη επιδοματική πολιτική εφαρμόζει η Ιταλία και η Δανία, ενώ το ανώτατο όριο τιμών στα συμβόλαια οικιακής ενέργειας που εφαρμόζει η Βρετανία δε φαίνεται αρκετό για να κατευνάσει την οργή των πολιτών. Κρίσιμοι καιροί έρχονται.