Πόσο θα κοστίσει φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων
- 8 ΔΕΚ 2022
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας-Αττικής «Οι Ταξιάρχες», Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, με την κατάσταση της αγοράς που επικράτησε μετά το ράλι του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων, «δεν είμαστε σίγουροι ούτε για την επόμενη μέρα», λόγω του ότι «δεν μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνίες με παραγωγούς και εμπόρους, για να κλειδώσουμε τις τιμές». Το βέβαιο είναι ότι με την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές, η τιμή που θα αγοράσουν το κρέας οι κρεοπώλες φέτος πρόκειται να αγγίξει πρωτόγνωρα νούμερα.
Από την άλλη, έχουν να αντιμετωπίσουν το «καλάθι του νοικοκυριού» και το επικοινωνιακό αβαντάζ της κυβέρνησης στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, ανεξάρτητα από το πόσο αποδοτικό ή μη είναι πρακτικά αυτό το κυβερνητικό μέτρο «συγκράτησης των τιμών»: σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο Καταναλωτών ανέτρεψε την επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να επικοινωνήσει την αποτελεσματικότητα του, όταν οι ίδιοι λαμβάνουν «καθημερινά καταγγελίες και παράπονα πολιτών», καθότι «το καλάθι του νοικοκυριού δεν προσέφερε τίποτα το ιδιαίτερο στην τσέπη μας».
Πόσο έχουν αλλάξει οι τιμές του κρέατος
Πρωταγωνιστής στο γιορτινό τραπέζι είθισται να είναι το κρέας και συγκεκριμένα η γαλοπούλα, το μοσχάρι και το χοιρινό. Όπως επεσήμανε on camera ο Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, οι αυξήσεις σε αυτά τα είδη είναι κατά μέσο όρο της τάξης του 20%, σε σχέση με τα δεδομένα του 2021.
Μικρότερη αλλαγή στην τιμή παρουσιάζει το χοιρινό κρέας (από τα 6 ευρώ/κιλό στα 7 ευρώ/κιλό), ενώ η γαλοπούλα διαφοροποιείται ανάλογα με την προέλευση, όπως είναι λογικό: η ελληνική γαλοπούλα αναμένεται να φτάσει περίπου στα 10 ευρώ/κιλό, ενώ οι εισαγόμενες στα 7,5-8 ευρώ/κιλό.
Να επισημάνουμε ότι το κατεξοχήν πτηνό του χριστουγεννιάτικου γεύματος είναι και το πλέον αμφίβολο για το ύψος της τιμής που θα σημειώσει: πολλοί κρεοπώλες διαισθάνονται ότι θα υπάρξει έλλειψη φέτος, λόγω αναδιαμόρφωσης της επισιτιστικής αλυσίδας, άρα είναι περαιτέρω επίφοβες οι αυξήσεις όσο πλησιάζει η κορύφωση των γιορτών.
Κατά τα άλλα, ο πληθωρισμός καλπάζει ακμαίος και επηρεάζει αναπόφευκτα κάθε αγορά για το γιορτινό τραπέζι: Τα στοιχεία του Νοεμβρίου από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat έδειξαν ρυθμό αύξησης 12,8% (από 12,3% τον μήνα Οκτώβριο και 8,8% τον Σεπτέμβριο), το οποίο μεταφράζεται σχηματικά σε «χειρόφρενο» των τιμών στο υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πληθωριστικής κρίσης. Η εκτίμηση του Β. Ντεληφιλιππίδη είναι ότι έρχεται το ακριβότερο τραπέζι Χριστουγέννων της τελευταίας εικοσαετίας.
Καλές γιορτές είπαμε; Δεν είπαμε.