Πόσο Zoolander είσαι Lewis Hamilton;
- 11 ΦΕΒ 2016
Ο Lewis Hamilton είναι οδηγάρα. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στα της Formula 1 για να το αντιληφθεί. Τρεις παγκόσμιους τίτλους δεν παίρνεις με τα ψέματα και όσο κι αν είναι (σκληρή) αλήθεια πως την περισσότερη δουλειά την κάνει πια το μονοθέσιο, για να φτάσεις στην κορυφή του κόσμου πρέπει να «το έχεις». Μπαίνοντας λοιπόν στη δέκατη σεζόν του ως οδηγός στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ο Βρετανός έχει αφήσει πια το στίγμα του. Εντός αλλά και εκτός πίστας όπου οι ιδιαίτερες εμφανίσεις του συχνά επισκιάζουν ακόμα και τις επιδόσεις του. Ναι, είναι αναμφίβολα ο Zoolander της F1 και ακολουθούν 1091 λέξεις που το αποδεικνύουν.
Σπάζοντας κάθε γκέτο
Ήταν 16 Ιανουαρίου του 2007. Καθόμουν σε ένα στρογγυλό τραπέζι (χωρίς ιππότες τριγύρω) σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην φιλοτεχνημένη από τον Santiago Calatrava «Ciudad de las artes y las Ciencias». Το στολίδι της Βαλένθια. Εκεί είχε στηθεί η πλέον φαντασμαγορική παρουσίαση νέου μονοθεσίου, της McLaren MP4-22. Ένα σόου που κόστισε 10 εκατομμύρια ευρώ και ουσιαστικά αποτελούσε τον εθνικό εορτασμό της μεταγραφής του σπουδαίου Fernando Alonso στη McLaren. Όλοι ασχολούνταν με τον δις παγκόσμιο πρωταθλητή, τον τοπικό ήρωα. Λίγοι ασχολούνταν με τον teammate-έκπληξη που άκουγε στο όνομα Hamilton. Θυμάμαι όταν ο 22χρονος νεαρός ήρθε και κάθισε δίπλα μου, η σκέψη μου ήταν: «μα είναι τρελοί στη McLaren; Θα τον φάει ζωντανό ο Alonso…».
Όποιος ισχυριστεί πως πίστευε το αντίθετο καλά θα κάνει να αρχίσει να τσεκάρει το μέγεθος της μύτης του. Κι όμως κόντρα σε κάθε προγνωστικό, ο μικρός ξεκίνησε με κάτι ανάμεσα σε θράσος ή άγνοια κινδύνου. Ή ήταν απλά ταλέντο; Βάθρο στο ντεμπούτο του, νίκη μόλις στο έκτο του Grand Prix, ήταν στο Top3 στους πρώτους 9 αγώνες του και έγινε ο νεότερος οδηγός στην ιστορία του σπορ που βρέθηκε να προηγείται στη βαθμολογία. Τον τίτλο τον έχασε στον πόντο (και ύποπτα), τον Alonso τον άφησε 3ο στην τελική βαθμολογία (αν και ισοβάθμισαν) και τον τσάντισε τόσο που ο Ισπανός πήρε τα μπογαλάκια του και έφυγε για τη Renault, με επόμενο σταθμό το Μαρανέλο (πριν επιστρέψει ξανά). Στη McLaren έγινε ηγέτης και την επόμενη χρονιά πρωταθλητής, δικαιώνοντας έτσι τον Ron Dennis που τον είχε πιστέψει από πιτσιρικά. Σε ηλικία 10 ετών ο Lewis είχε πλησιάσει το μεγάλο αφεντικό του βρετανικού κολοσσού λέγοντας με αφοπλιστικό αυθορμητισμό: “Γεια σας, είμαι ο Lewis Hamilton. Μόλις κέρδισα το βρετανικό πρωτάθλημα καρτ και μία ημέρα θέλω να οδηγώ τα μονοθέσιά σας”. Όπερ και εγένετο.
Ο Dennis ‘υιοθέτησε’ αγωνιστικά τον Hamilton.
Η λεπτομέρεια που δεν ανέφερα έως τώρα είναι πως ποτέ στην σχεδόν μισού αιώνα ιστορία της Formula 1, δεν είχε υπάρξει έγχρωμος οδηγός. Τώρα υπήρχε και ήταν και πρωταθλητής.
Ο εκτροχιασμός
Παρότι η ταχύτητά του ήταν δεδομένη, τα πρώτα του χρόνια ήταν άγουρα. Ο Lewis ήταν επιρρεπής στα λάθη και τις συγκρούσεις, με χαρακτηριστικό το σχόλιο του Felipe Massa μετά από μία εκ των πολλών κοκορομαχιών τους. «Δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τον εγκέφαλό του», είχε πει ο Βραζιλιάνος. Εκτός πίστας ο γεννημένος στο μικρό και άσημο Στίβενεϊτζ είχε αρχίσει να παίρνει λάθος δρόμο, προκαλώντας αρνητικές εντυπώσεις – ειδικά όταν μετά από ποινή που είχε δεχθεί στο Grand Prix του Μονακό, είχε χρησιμοποιήσει ατυχώς το χαρτί του ρατσισμού λέγοντας: “Ίσως με τιμωρούν επειδή είμαι μαύρος”.
Πάντως στην επιλογή του grid girl το 2012 στο Μονακό, δεν τον είχαν «ρίξει»!
Σε μία περίοδο που δεν είχε και το καλύτερο μονοθέσιο του κόσμου, τραβούσε πάνω του την προσοχή για τους λάθος λόγους. Ίσως σύμφωνα με πολλούς και ακολουθώντας ντιρεκτίβες των νέων μάνατζερ του, μιας και είχε παύσει από αυτό το ρόλο τον πατέρα του Anthony, υπογράφοντας συμφωνία με την XIX Entertainment του Simon Fuller. Σαν να λέμε είχε υπογράψει συμφωνία με τον διάβολο καθώς το πελατολόγιό της περιελάμβανε ονόματα όπως αυτά των David Beckham, Spice Girls, Andy Murray κ.α. Ένα άλλο σημείο αναφοράς της ταραχώδους προσωπικής του ζωής ήταν η σχέση του με τη Nicole Scherzinger. H επικεφαλής «γατούλα» των Pussycat Dolls έμπαινε κι έβγαινε από τη ζωή του από το 2007 έως και πριν από έναν περίπου χρόνο. Μία σχέση που ήταν συνέχεια πρωτοσέλιδο στα tabloids αλλά που ουσιαστικά άνοιξε στον Lewis ένα νέο ατελείωτο ορίζοντα: αυτόν της showbiz.
Η σχέση Lewis-Nicole ήταν πολυτάραχη. Τελείωσε γιατί αυτός δεν ήθελε να την παντρευτεί! Για φαντάσου!
Πολίτης του κόσμου
Τα τελευταία χρόνια ο Lewis βρίσκεται στο αγωνιστικό του απόγειο. Η επιλογή του να αφήσει τη McLaren για την μέτρια τότε Mercedes αποδείχθηκε προφητική. Η γερμανική ομάδα σάρωσε την τελευταία διετία και έχοντας στο πρόσωπο του Nico Rosberg έναν teammate «του χεριού του», ο Hamilton πήρε ακόμα δύο παγκόσμιους τίτλους. Με την πλοκή των Grand Prix να είναι πια πιο προβλέψιμη κι από σίριαλ του Παπακαλιάτη και πιο βαρετή και από τον «Μελισσοκόμο» του Αγγελόπουλου, το μοναδικό απρόβλεπτο σχετικά με τον Lewis αφορούσε το που θα φωτογραφηθεί το επόμενο βράδυ. Social media maniac που μάλιστα χειρίζεται μόνος του τα account του, ο 31χρονος πια κάνει ένα διαρκές ταξίδι. Όχι μόνο από χώρα σε χώρα αλλά κι από χώρο σε χώρο. Από event σε event κι από «χ» σε «ψ» παρέες που όλοι θα ήθελαν να είχαν.
Φήμες τον ήθελαν στο κρεβάτι της Rihanna.
Όταν ο Rosberg πόζαρε χαϊδεύοντας την κοιλίτσα της εγκύου συζύγου του, ο Hamilton χαϊδευόταν με την ανεξέλεγκτη Rihanna. Αυτό κι αν είναι διαφορετικός τρόπος ζωής. Κάνει παρέα με τις Kardashian και τον Kanye West, ποζάρει με σταρ του Hollywood και του πενταγράμμου, ζει κι αυτός σαν σταρ. Κάπου εδώ πρέπει να τραβήξουμε μία γραμμή γιατί στον τοίχο είναι εύκολο να βάζεις κάποιον – απλά και μόνο επειδή δεν τον γουστάρεις. Ποια είναι αυτή;
Δικαίωμά του, μαγκιά του και του αξίζει. Είναι στην κορυφή στον χώρο του και καλά κάνει και βάφει το λιγοστό μαλλί του πλατινέ, καλά κάνει και γυρνώντας στα paddock κουβαλάει περισσότερες αλυσίδες στο λαιμό του από τον Mr.T, καλά κάνει και με κάθε ευκαιρία παίρνει το ιδιωτικό του jet και πάει σε εκδηλώσεις ή ντεφιλέ στην άλλη άκρη του κόσμου.
Είπες κάτι Mr T;
Καλά κάνει και τον ενδιαφέρει η μόδα – κι ας έχει περίεργη σχέση με αυτή (στη Hugo Boss που είναι χορηγοί της ομάδας του προσπαθούν αλλά…).
Όσο όλα αυτά δεν επηρεάζουν αρνητικά την απόδοσή του στην πίστα, δεν βρίσκουν αντίθετη την ομάδα του και δεν δίνουν αρνητικό παράδειγμα στα εκατομμύρια θαυμαστών του, πολύ καλά κάνει. Βλέπετε, με την καθημερινότητά του, σπάει ένα γκέτο ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που έσπασε το 2007. Δεν είναι μόνο ο πρώτος έγχρωμος οδηγός στην F1. Είναι ο πρώτος celebrity στην F1. Και η λίστα των φίλων του το μαρτυρά…
Do it like Derek Zoolander
Η συμμετοχή του στο σίκουελ του Zoolander ως «Shalisa» είναι η φυσική εξέλιξη των παραπάνω. Αν ο κολλητός σου είναι ο Jay Z και παρακολουθείς το Super Bowl παρέα με την Kate Hudson (σ.σ. για όσα μπορεί να σε ζηλεύω LH, αυτό είναι μακράν πρώτο στη λίστα), η μεταπήδηση στον κινηματογράφο είναι εύλογη. Και το ντεμπούτο στο συγκεκριμένου ύφους φιλμ είναι σαν να παίζει τον εαυτό του.
Άλλωστε μεταξύ μας, αν δείτε το trailer της ταινίας και μερικές από τις ενδυματολογικές επιλογές του Hamilton (τις πραγματικές, όχι για το ρόλο) θα δείτε πως δεν απέχει και τόσο από το πνεύμα του εν λόγω χαρακτήρα. Ντύνεται εξεζητημένα, πολλές φορές ακραία, τόσο διαφορετικά από τους υπόλοιπους του χώρου του που έφαγε πόρτα από το Royal Box του Wimbledon. Κι όμως, κάποιος είχε τα κότσια να του πει «όχι μίστερ, ντυμένος έτσι εδώ δεν μπαίνεις».
Αυτή ήταν αμφίεση που έφερε «πόρτα» στο Wimbledon.
Αυτό μπορεί να ήταν ένα μικρό αυτογκόλ αλλά στην περίπτωση του ισχύει το «αν νιώθεις ωραία με αυτό που φοράς, τότε ό,τι κι αν λένε οι άλλοι δεν έχει σημασία». Αν φυσικά είσαι (fashion) icon, γιατί αν φορούσα εγώ τα παρακάτω συνολάκια για να κάνω τσάρκα στη νυχτερινή Αθήνα, στην καλύτερη θα τα γέμιζα λεκέδες από τις ντομάτες που θα μου πετούσαν.
Αλλά είπαμε, δεν είμαι ο Lewis, οδηγώ απελπιστικά πιο αργά, είμαι απελπιστικά πιο βαρύς και απελπισμένος που μάλλον δεν θα καταφέρω ποτέ να βρεθώ στην ίδια φωτογραφία με την Kate Hudson.
Ο Lewis παρακολουθεί παρέα με τη γλυκύτατη Kate το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στις ΗΠΑ.