Πότε γίνεται ο κορονοϊός κατά 90% λιγότερο μεταδοτικός
- 12 ΙΑΝ 2022
Από την αρχή της πανδημίας έχουν δει το φως διάφορες έρευνες σχετικά με τον χρόνο που επιβιώνουν στον αέρα τα μικροσωματίδια του ίου. Οι απόψεις που έχουν ακουστεί είναι πολλές: από μερικά λεπτά μέχρι και ώρες. Μια πρόσφατη μελέτη, όμως, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Αγγλίας υποστηρίζει πως ο κορονοϊός μπορεί να χάσει έως το 90% της μολυσματικότητάς του και της ικανότητάς του να μολύνει τους ανθρώπους μέσα σε 20 λεπτά από τη στιγμή που βρίσκεται στον αέρα, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απώλειας συμβαίνει μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά.
Οι εκτιμήσεις των Βρετανών επιστημόνων προέκυψαν ύστερα από προσομοιώσεις σχετικά με τη δυνατότητας του ιού να επιβιώνει και να μολύνει, όταν εκπνέεται στον αέρα από έναν φορέα, σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και ιδίως την υγρασία.
Πότε είναι πιο μεταδοτικός ο κορονοϊός
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μετάδοση της Covid-19 συμβαίνει κατά βάση σε μικρή εμβέλεια, γι’ αυτό, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η φυσική απόσταση και η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2) αποτελούν μέχρι σήμερα τα δύο πιο βασικά μέτρα προστασίας για την πρόληψη της μόλυνσης. Ναι, μπορεί το να έχουμε ένα παράθυρο ανοιχτό και να αερίζουμε τον χώρο να μειώνει κάπως τις πιθανότητες διασποράς αλλά, όπως φαίνεται, μόνο σε πολύ μικρό βαθμό.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της έκθεσης στον ιό είναι όταν ένα άτομο βρίσκεται κοντά σε κάποιο άλλο. Όταν απομακρύνεται, όχι μόνο το αερόλυμα αραιώνεται, αλλά υπάρχει επίσης λιγότερο μολυσματικός κορονοϊός, καθώς αυτός χάνει τη μολυσματικότητα του μέσα σε μερικά λεπτά» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής, Jonathan P. Reid, στην Guardian.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να ανατρέψει όλες τις προηγούμενες θεωρίες που μιλούσαν ακόμη και για τρεις μέρες στον χρόνο ζωής του ιού. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, όμως, ανέπτυξαν συσκευή που τους επέτρεψε να παράγουν οποιονδήποτε αριθμό μικροσκοπικών σωματιδίων τα οποία περιέχουν ιούς και να τα αιωρούν από πέντε δευτερόλεπτα έως 20 λεπτά, ενώ παράλληλα ήλεγχαν ταυτόχρονα τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας του περιβάλλοντός τους. Όπως εξηγεί ο Δρ. Reid, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μέθοδος, ενώ τα αποτελέσματα είναι πιο ακριβή.
Τι παίζει βασικό ρόλο στη μετάδοση του ιού
Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, η υγρασία είναι ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στη διάρκεια ζωής του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, όταν αυτή ήταν χαμηλότερη από 50% (ξηρός αέρας), ο ιός χάνει το ήμισυ της μολυσματικότητάς του μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα, ενώ στα επόμενα πέντε λεπτά καταγράφεται περαιτέρω αποδυνάμωση του ιού κατά 19%. Εάν, όμως η υγρασία φτάνει το 90% -που ισοδυναμεί με ένα δωμάτιο ατμού ή ντους- η μείωση της μολυσματικότητας ήταν πιο σταδιακή, με το 52% των σωματιδίων να παραμένουν μολυσματικά μετά από πέντε λεπτά, ενώ μέσα στα επόμενα είκοσι, πέφτει μόλις 10%.
Την ίδια ώρα, η θερμοκρασία του αέρα δε φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη μολυσματικότητα του κορονοϊού, σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η μετάδοση του ιού είναι χαμηλότερη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.