Πού βρίσκονται όλες οι γέφυρες των χαρτονομισμάτων του ευρώ
Κι όμως, και οι επτά έχουν χτιστεί σε ένα μόνο μέρος.
- 8 ΜΑΡ 2021
Η γεωγραφία είναι τελικά πάρα πολύ κουλ και μπορεί να σου δώσει μερικά από τα καλύτερα facts εκεί έξω. Σε ένα από τα πιο πρόσφατα, που μάθαμε, είναι και το μέρος, όπου βρίσκονται όλες οι γέφυρες, που συναντάμε στο πίσω μέρος των χαρτονομισμάτων του ευρώ.
Πρόκειται για την μικρή ολλανδική πόλη Spijkenisse, η οποία βρίσκεται λίγο έξω από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας και έχει καταφέρει να γίνει από το πουθενά τα τελευταία χρόνια τουριστικός προορισμός. Εχμ, ναι, πριν την πανδημία του κορονοϊού τέλος πάντων.
Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2002 αποφάσιζε για τον σχεδιασμό των χαρτονομισμάτων του ευρώ, το σύμβολο που ψηφίστηκε να έχουν στο πίσω μέρος ήταν «γέφυρες», προκειμένου να συμβολίζουν την ένωση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μόνο πρόβλημα ήταν πως εκείνη τη στιγμή ήταν 12 οι χώρες που θα χρησιμοποιούσαν το ευρώ, ενώ τα χαρτονομίσματα μόλις επτά. Επομένως, κάποιες χώρες θα έβλεπαν μία από τις γέφυρές τους στα χαρτονομίσματα, ενώ άλλες όχι.
Όπως καταλαβαίνει κανείς αυτό θα έφερνε αντιδράσεις από τις «ριγμένες» χώρες, έτσι οι Ευρωπαίοι προσέλαβαν τον Αυστριακό σχεδιαστή, Robert Kalina, προκειμένου να σχεδιάσει επτά φανταστικές γέφυρες, για να τυπωθούν πάνω στα χαρτονομίσματα του ευρώ και να είναι όλοι ικανοποιημένοι.
Ο Kalina έκανε αρκετά καλή δουλειά. Σχεδίασε κάθε γέφυρα διαφορετικά, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει διαφορετικές εποχές της αρχιτεκτονικής. Από την Κλασσική και τη Ρωμαϊκή αρχιτεκτονική των 5 και 10 ευρώ, στην Art Nouveau και πιο Μοντέρνα εκδοχή των 200 και 500 ευρώ.
Κάπου εκεί, λοιπόν, ήρθε να δέσει η εφευρετικότητα των Ολλανδών και της πόλης του Spijkenisse. Η μικρή πόλη προσέλαβε τον καλλιτέχνη Robin Stam το 2011 και του ανέθεσε ένα ιδιαίτερο project. Να φτιάξει κάθε μία από τις φανταστικές γέφυρες που βλέπουμε πάνω στα χαρτονομίσματα του ευρώ, στο μικρό ποταμάκι που διασχίζει την περιοχή. Εκείνος τα κατάφερε κι από τότε το έχουν επισκεφτεί χιλιάδες τουρίστες.
Ένας αν μη τι άλλο πρωτότυπος τρόπος για να προσελκύσουν κόσμο στο κατά τα άλλα άγνωστο Spijkenisse.