LIFE

Πρόσω ολοταχώς για μαθήματα ιστιοπλοΐας

Το ONEMAN εντόπισε όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους αξίζει να έρθεις σε επαφή με τα πανιά και να αφήσεις τον άνεμο να σε πάει (εκεί που θέλει η πυξίδα σου).

Τα σπορ που έχουν άμεση επαφή με τη θάλασσα έχουν ένα καλό και ένα κακό. Σε παθιάζουν πολύ αλλά διαρκούν λίγο. Τι και αν τα εξασκείς καθημερινώς (τρόπος του λέγειν) τι και αν φτάνεις σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Πάνω που αρχίζεις να νιώθεις σαν το μακρινό ξάδερφο του Ποσειδώνα, τσουπ, έρχεται ο χειμώνας και πάμε πάλι πίσω στην Εστία και το τζάκι της.

Γιατί μπορεί μεν να ζούμε στην Ελλάδα και εδώ να έχει πάντα ήλιο, ωστόσο, για να βγεις στο πέλαγος και κυρίως για να «αντιμετωπίσεις» την κυκλοθυμία του χρειάζεσαι κάτι περισσότερο από ένα στίχο των Ξύλινων Σπαθιών. Χρειάζεσαι δελτίο καιρού.

Χρειάζεται να φέρω ως παράδειγμα το φετινό χειμώνα;

Ωστόσο όπως κάθε κανόνας, έτσι και ο παραπάνω έχει –ευτυχώς- την εξαίρεσή του. Και το όνομα αυτής: Ιστιοπλοΐα.  

 

Γεγονός το οποίο επιτυγχάνουν με τη συμμετοχή σε αγώνες ιστορικούς όπως ο επερχόμενος που διοργανώνεται στο νησί της Άνδρου (ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες επ’αυτού) ή και σε πιο ερασιτεχνικούς για τη λεγόμενη «εμπειρία».

Κατά γενική ομολογία, η σχέση των επίδοξων θαλασσοπόρων με την ιστιοπλοΐα είναι δεμένη με ναυτικό κόμπο. Και δύσκολα κάποια άλλο σπορ θα καταφέρει να τους «λύσει» και να τους πάρει με το μέρος τους.

Γιατί η ιστιοπλοΐα συνδυάζει την αίσθηση της ελευθερίας που όλα τα σπορ (ειδικά τα θαλάσσια) σου χαρίζουν απλόχερα με την ευθύνη ότι πέρα από τον εαυτό σου, έχεις και στα χέρια σου τη ζωή του πληρώματός σου.

Γιατί «συμφιλιώνει» την γυμναστική (φαντάζομαι γνωρίζεις περί ποίου μεγέθους μυϊκής ενδυνάμωσης μιλάμε) με τις διακοπές. Μάλιστα, τις διακοπές. Αν σκεφτούμε ότι τα ναυτικά μίλια που διανύεις θα μπορούσαν άνετα να θεωρηθούν μεγέθη ανάλογα με τις θερμίδες που καις.

Γιατί προς συμπλήρωση του από πάνω, ακόμα και το χειμώνα, έχεις ένα άθλημα να εξασκείσαι. Δεν ξέρω αν συμφωνείς, ωστόσο, ο θαλασσινός αέρας δεν συγκρίνεται ούτε στο ένα χιλιοστό με την ιδρωμένη αίθουσα ενός γυμναστηρίου.

Γιατί με τις κατάλληλες προμήθειες μπορείς να πας οπουδήποτε θέλεις. Ένας ιστιοπλόος δεν γνωρίζει άγονες γραμμές, μόνο ανασταλτικούς ανέμους. Καιρού θέλοντος και στομάχου επιτρέποντος, όταν γνωρίζεις πώς να χειριστείς τα πανιά σου τότε μπορείς να πας οπουδήποτε λαχταράς εσύ ή η παρέα σου.

Γιατί –και κουνιέμαι και από τη θέση μου- αν ω μη γένοιτο, συμβεί το οτιδήποτε εν πλω, τότε εν αντιθέσει με τα ταχύπλοα, τα ιστιοπλοϊκά έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να βυθιστούν (κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν βυθίζονται ποτέ).

Γιατί κακά τα ψέματα, ένα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό, δένει μια παρέα. Ο καθένας αναλαμβάνει και από κάτι. Ο ένας το τιμόνι, ο άλλος τα πανιά, ο τρίτος την πυξίδα, ο τέταρτος το τσίπουρο (με προσοχή το αλκοόλ στα ανοιχτά), ο πέμπτος το ψάρεμα και πάει λέγοντας. Είναι ωραίο να βλέπεις την παρέα σαν ομάδα σου. Δεν συμφωνείς;  

Γιατί καλό το ποδόσφαιρο, καλό και το μπάσκετ αλλά σαν τους αγώνες στα ανοιχτά της θάλασσας, δεν έχει. Και μεταξύ μας, ζηλεύω αφάνταστα όλους εκείνους που σήμερα άφησαν τον κόλπο της Βουλιαγμένης και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με προορισμό την Άνδρο συμμετέχοντας όπως προανέφερα στον 48 Διεθνή Διαγωνισμό Ιστιοπλοΐας. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις περί τίνος πρόκειται…

Μη σε νοιάζει, η Onemanpedia είναι εδώ…

Παραμένοντας πιστός στο όραμα του εμπνευστή του, Γιάννη Β. Γουλανδρή, ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου, συνεχίζει από το 1967 μέχρι και σήμερα τη σπουδαία ναυταθλητική διοργάνωση, η οποία συγκεντρώνει κάθε χρόνο την αφρόκρεμα της ελληνικής ιστιοπλοΐας. 

Τα πληρώματα θα χρειαστεί να καλύψουν απόσταση περίπου 72 ναυτικών μιλίων, μέχρι να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, τη Χώρα της Άνδρου. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, τα σκάφη, θα διασχίσουν το Σαρωνικό, θα περάσουν κάτω από τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και δια μέσου του ακρωτηρίου Καμπανό θα αφιχθούν στην Άνδρο, έναν προορισμό με πλούσια ναυτική παράδοση. Το πρόγραμμα της 2 ημέρας, περιλαμβάνει τον καθιερωμένο τοπικό αγώνα όρτσα-πρίμα που πραγματοποιείται στον κόλπο της Χώρας, προσφέροντας υπέροχο θέαμα σε όλους τους παρευρισκομένους, ενώ η αυλαία της διοργάνωσης πέφτει με την επιστροφή των ομάδων από το νησί της Άνδρου στον Κόλπο του Σαρωνικού.

Αναπόσπαστο κομμάτι του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου κάθε χρόνο αποτελεί ο τοπικός αγώνας όρτσα-πρίμα που πραγματοποιείται στον κόλπο της Χώρας, κατά τη δεύτερη μέρα των αγώνων, προσφέροντας υπέροχο θέαμα σε όλους τους παρευρισκομένους. Φέτος ο αγώνας θα έχει την επονομασία «Liberty Regatta».  Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί για τις ανάγκες των αγώνων, αθλητές και χορηγοί, θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν από πρώτο χέρι την θερμή φιλοξενία των ντόπιων. Ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου, έχει φροντίσει να υπάρχει μια σειρά εκδηλώσεων, όπως επισκέψεις σε μουσεία, πάρτυ δίπλα στην θάλασσα, με απώτερο στόχο, να μυηθούν οι επισκέπτες στα ομορφιές της Άνδρου, αλλά και να γνωρίσουν καλύτερα την κουλτούρα του τόπου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Άνδρο, θα κορυφωθούν με τη συναυλία του διεθνούς φήμη τενόρου, Μάριου Φραγκούλη, το βράδυ της 30 Μαϊου, ενώ η αυλαία αυτών θα πέσει στην Αθήνα. Στο «SS Hellas Liberty» στην Ακτή Βασιλειάδη, θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης τους 48Διεθνούς Αγώνα Ανδρου με τις απονομές στους αθλητές και θα ακολουθήσει cocktail party με τη συμμετοχή αθλητών, χορηγών και διοργανωτών.

Σημείωσε ότι: Ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου προσφέρει δωρεάν μαθήματα ιστιοπλοΐας σε όλα τα παιδιά και οργανώνει πλήθος αθλητικών εκδηλώσεων κάθε χρόνο με κορυφαίο γεγονός το Διεθνή Ιστιοπλοϊκό αγώνα Άνδρου, ο οποίος αγκαλιάζεται από όλη την τοπική κοινότητα του νησιού.

Επιστροφή στα δικά μας, όμως.

Θα κλείσουμε με μία συμβουλή: Ξεκίνα παρέα με κάποιον φίλο ή την κοπέλα σου ώστε να παρακινεί ο ένας τον άλλο να μην χάνετε μαθήματα και βάλτε στόχο του χρόνου τέτοια μέρα να βρίσκεστε κάπου που δεν θα σας αφορά κανένα σοσιαλμιντιακό check in. Μόνο να έχετε πάρει μαζί το ψαροντούφεκο (χωρίς τις φιάλες).

Exit mobile version