Πρώτο τριήμερο μαζί (της)
Με την αργία του Αγίου Πνεύματος να βρίσκεται προ των πυλών, μία συντάκτρια ανοίγει το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο: Διακοπές και σχέση.
- 24 ΜΑΙ 2015
Ένας φίλος μου, του οποίοι οι γκρίζες τρίχες ξεπερνούν πλέον σε αριθμό τις ερωτικές του συντρόφους και του αρέσει να αυτοαποκαλείται ως «σοφός», υποστηρίζει ότι οι διακοπές για ένα ζευγάρι είναι ό,τι και η συγκατοίκηση πριν το γάμο: Ένα δυνατό crash test. Και μάλιστα, για δυνατούς λύτες.
Γιατί στις διακοπές, και δη στις πρώτες, έρχεσαι -θες δεν θες- σε επαφή και με τα πιο «καθημερινά» στοιχεία του άλλου. Συναντάς τον αναμαλλιασμένο πρωινό εαυτό του περασμένο μέσα από εκείνο το αλά Instagram φίλτρο με τις τσίμπλες και τα πρησμένα μάτια (την έντονη ανάσα δεν την αναφέρω γιατί πρώτες διακοπές σημαίνει πρώτος καιρός μαζί και ως είθισται, την εν λόγω περίοδο μας μυρίζει χρυσάνθεμο μέχρι και το πάτημα μιας βρωμούσας). Αντιμετωπίζεις το πρόβλημα της «τουαλέτας». Και το σημαντικότερο όλων: Το είμαστε μαζί, αποκτά πλέον άλλη διάσταση.
Στις διακοπές, δεν περνάς απλά με τον άλλον (ή την άλλη εν προκειμένω) μερικές ώρες. Στις διακοπές περνάς με τον άλλον όλες σου τις ώρες.
Μην φρικάρεις όμως, μιλάμε για έναν συγκεκριμένο αριθμό ημερών. Και, επειδή φαντάζομαι ότι έχεις αρχίσει να παίρνεις στα σοβαρά το ενδεχόμενο ο φίλος μου παραπάνω, να είναι όντως σοφός, έχω να σου πω ότι σύμφωνα με αυτόν το εν λόγω τεστ, πρέπει να το κάνεις. Γιατί είναι μία καλή ευκαιρία να γνωρίσεις το έτερον σου ήμισυ μακριά από την πίεση της καθημερινότητας. Να δεις εάν πράγματι ταιριάζετε χωρίς να βιάζεσαι να στείλεις εκείνο το επείγον mail για τη δουλειά. Να κάνετε πράγματα μαζί , απερίσπαστος από το γεγονός ότι οι φίλοι σου σε περιμένουν στην μπυραρία.
Επειδή κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις ωστόσο (ναι, ο φίλος μου το λέει και αυτό) για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων και ψάχνεις στην κυριολεξία καράβι να φύγεις, οφείλεις όλα τα παραπάνω να τα κάνεις συγκρατημένα. Ξεκινώντας ας πούμε με ένα τριήμερο.
Το «Ένα τριήμερο οι δυο μας στην Ύδρα» είναι μακράν καλύτερο του «Δέκα μέρες οι δυο μας στη Μήλο» για τον απλούστατο λόγο ότι η «διάρκεια» των διακοπών και η «ηλικία» μιας σχέσης δεν είναι μέρη αντιστρόφως ανάλογα. Εφόσον, είστε στη φάση της λεγόμενης γνωριμίας και όπως ίσως της έχεις πει «Θέλεις να το πάτε αργά», οι τρεις μέρες είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.
Και τώρα που συμφωνήσαμε στη διάρκεια, ας μιλήσουμε και λίγο για την συμπεριφορά. Γιατί πράγματι, τι ψυχή έχουν τρεις μέρες;
Τι ψυχή έχουν δεν ξέρω, τι ψυχή μπορούν να βγάλουν όμως, καλύτερα να μην το συζητήσουμε.
Γι αυτό, ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή και ας αναφέρουμε τους υποτυπώδεις κανόνες καλής συμπεριφορας στο -πρώτο- τριήμερο με το άλλο σου μισό.
Κανόνας Νούμερο 1: Δεν είσαι μόνος σου
Τα παντελόνια στο κρεβάτι και τα λερωμένα σώβρακα (κυρίως αυτά) στο πάτωμα, παρακαλούνται όπως απομακρυνθούν από το δωμάτιο πριν απομακρυνθεί εκείνη μαζί με το ωραίο της ψάθινο καπελάκι. Ακόμα και αν δεν είσαι τακτικός, εφόσον μοιράζεστε ένα δωμάτιο, οφείλεις αν μη τι άλλο να μην είσαι τσαπατσούλης.
Κανόνας Νούμερο 2: Άσε κάτω το -ρημάδι- το τηλέφωνο
Είσαι μαζί της. Για μόλις τρεις ημέρες. Τα social media, θα το αντέξουν. Οι φίλοι σου, θα το αντέξουν. Η μάνα σου, δεν θα το αντέξει αλλά καλά θα κάνει γιατί λείπεις ΜΟΛΙΣ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ.
Κανόνας Νούμερο 3: Προεπισκόπηση
Πριν προτείνεις jet ski, τσέκαρε ότι της αρέσει η ταχύτητα.
Πριν προτείνεις ρακέτες, τσέκαρε πόσα βιβλία έχει πάρει μαζί της.
Πριν προτείνεις τάβλι, τσέκαρε ότι μπορείς να την κερδίσεις.
Η αναλογία τρεις κανόνες-τρεις ημέρες, μου φαίνεται και δίκαιη και καλή. Χωρίς να θέλω ωστόσο να διαταράξω την ισορροπία, θα ήθελα να σου επισημάνω κάτι τελευταίο αλλά εξόχως σημαντικό: Τη θεματολογία των συζητήσεών σας.
Προς Θεού, μην αρχίσεις να της μιλάς για πρώην σχέσεις σου, για τον Ολυμπιακό ή για τη μάνα σου. Πίστεψέ με, όχι μόνο δεν την ενδιαφέρει τίποτα από τα τρία, αλλά μπορεί και τα τρία να τα χρησιμοποιήσει κάποτε εναντίον σου. Δεν το θέλουμε αυτό. Εμείς για ένα ούζο βγήκαμε.
Καλό ταξίδι!