FITNESS

Πώς θα μειώσεις το χρόνο αποθεραπείας

Δύσκολα θα φτάσεις τα επίπεδα των επαγγελματιών αθλητών αλλά μία προπόνηση την ημέρα γίνεται και για εσένα.

Όταν πηγαίνεις στο γυμναστήριο και το μόνο που σε νοιάζει είναι να γεμίσουν τα χέρια σου μπορείς θα πάθεις διάφορα. Θα τραυματιστείς. Να πέσεις σε πλατό και θα βαρεθείς.  Θα πιάνεσαι όλη την ώρα και θα κάνεις μεγαλύτερα διαστήματα αποθεραπείας.  Δε θα βλέπεις αποτελέσματα. Και  θα βαρεθείς.

Εδώ που τα λέμε οι πιο συχνές εγκαταλείψεις είναι γι’ αυτό το λόγο.

Και ξέρεις ποιος φταίει;

Εσύ. Εσύ κι η αποθεραπεία σου. Ή μάλλον εσύ κι η ανύπαρκτη αποθεραπεία σου. Γιατί με το που τελειώνεις το σπλιτάκι στήθος-δικέφαλοι πας κατευθείαν για φαγητό και Breaking Bad. Εκείνη την ώρα, αρχίζουν οι φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού, την επόμενη μέρα οι μύες είναι πιασμένοι και χρειάζονται 4-5 πέντε μέρες για να ανακάμψουν. Ενιότε και καμιά εβδομάδα μέχρι να ξανανιώσεις φρέσκος, εντελώς ξεκούραστος, έτοιμος για άσκηση.

Και δε σου λέω εδώ ότι θα φτάσεις τα επίπεδα επαγγελματιών αθλητών που κάνουν δύο προπονήσεις την ημέρα αλλά μία προπόνηση την ημέρα -αν το θες- γίνεται και για σένα.

Κρύο μπάνιο

Όσο πιο κρύο αντέχεις για την ακρίβεια. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης τραυματίζονται οι ιστοί και ο οργανισμός θα βάλει μπρος τις αναγεννητικές διαδικασίες. Την ίδια στιγμή γίνονται φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Ένα κρύο μπάνιο θα καταστείλει τις φλεγμονές και τα πρηξίματα επιταχύνοντας την ανάκαμψη.

To the point: Ο πιο απλός τρόπος είναι το κρύο ντους. Το χειμώνα αυτό θα είναι αρκετό. Για το καλοκαίρι μπορείς να ετοιμάσεις παγοκυψέλες και μια μπανιέρα γεμάτη νερό. Όχι πάνω από μισή ώρα και προσοχή μη μας λιποθυμίσεις. Μπορείς να ρίξεις τη θερμοκρασία του σώματος σιγά σιγά πριν γεμίσεις τη μπανιέρα και βάλεις τα παγάκια.

Διακλαδισμένα αμινοξέα

Για να ανακάμψουν οι μυς σου χρειάζονται αμινοξέα και ειδικά αυτά της κατηγορίας των διακλαδισμένων αμινοξέων. Το πρόβλημα με αυτά τα αμινοξέα είναι ο αργός μεταβολισμός τους. Καλύτερα δηλαδή να τα παίρνεις έτοιμα με τη διατροφή από το να περιμένεις ο οργανισμός να τα συνθέσει. Μιλάμε για τα αμινοξέα ισολευκίνη, λευκίνη, βαλίνη.

To the point: Επειδή σαν ιστοσελίδα δε μας αρέσουν τα συμπληρώματα και να θυμήσω για πολλοστή φορά ότι δε μιλάμε για serious bodybuilders, θα πρέπει να δώσεις στον οργανισμό σου τις απαραίτητες τροφές. Η σόγια κάνει θαύματα από αυτή την άποψη. Στη δική μας αγορά όμως είναι πιο εύκολο να βρεις φακές, γαλακτοκομικά και καρπούς κάσιους. Και όλα αυτά τα καλά μέχρι 45 λεπτά μετά την προπόνηση.

Νερό – Ηλεκτρολύτες-Σάκχαρα

Το νερό είναι προϋπόθεση για τα πάντα που αφορούν τη ζωή. Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για τη μυική σύσπαση και οι κράμπες και κάποιοι τραυματισμοί οφείλονται σε μικρό ή μεγάλο βαθμός στην εξάντληση τους. Τα σάκχαρα είναι το καύσιμο των μυών. Χρειάζεται να πω παραπάνω;

To the point: Η αναπλήρωση αυτών των συστατικών πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της προπόνησης ειδικά όταν μιλάμε για μεγάλες προπονήσεις. Κοινώς ένα διάλυμα φρουτοχυμού με άλατα ή ενός ισοτονικού ποτού σε μικρές γουλιές. Αυτό όμως είναι κυρίως για αερόβια αθλήματα. Για δυναμικά και βάρη το νερό αρκεί αρκεί να φροντίσεις να φας και να πιεις νερό μετά την προπόνηση.

Αποθεραπεία

Κατά βάση είναι αυτό που ξεχνάς μετά την προπόνηση γιατί βαριέσαι/δεν προλαβαίνεις/δεν γνωρίζεις/είσαι πολύ κουρασμένος (διάλεξε τη δικαιολογία σου). Είναι αυτό που σου φώναζε ο προπονητής σου στα εφηβικά και τον έγραφες. Τότε, όμως, ήσουν 17 και τα κύτταρα σου ήταν τουρμπισμένα λόγω ορμονών και τώρα είσαι 32. 35. 37.

To the point: 5 -10 λεπτά τρέξιμο για να κυκλοφορήσει το αίμα και να απομακρύνει το γαλακτικό από τους μυς και 5-10 λεπτά διατατικές για να χαλαρώσουν οι μυικές ομάδες που γύμνασες. Ακριβώς μετά το τέλος της προπόνησης. Στα καπάκια που λένε. Πριν το φαγητό.

Μασάζ

Ένα καλό μασάζ μπορεί ακόμα να αντικαταστήσει τις διατατικές, τα συμπληρώματα και τα κρύα μπάνια μαζί. Αν δεν πιστεύεις εμένα ρώτα τίποτα ορειβάτες για το πως καταφέρνουν να περπατούν εξάωρα και οκτάωρα για μέρες ολόκληρες.

To the point: Εκεί που φτάνεις μπορείς να κάνεις μασάζ και μόνος σου. Εκεί που δεν φτάνεις, στους ώμους ας πούμε, ή αν θες επαγγελματικά αποτελέσματα… καταλαβαίνεις. Θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω.

Μην ξεχάσεις

Ο ύπνος είναι το άλφα και το ωμέγα για την ανάρρωση

48 ώρες μεταξύ προπονήσεων της ίδιας μυικής ομάδας μίνιμουμ

Ο όγκος των προπονήσεων πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στο επίπεδο σου