Reverse running: Η τάση της χρονιάς στο τρέξιμο
Σύμφωνα με έρευνα, οι online αναζητήσεις για την οπισθοδρομία έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα κατά 50%, καθιστώντας την ένα από τα μεγαλύτερα fitness trends για το 2022.
- 30 ΙΑΝ 2022
Θα έχεις ακούσει να λένε ότι για να βελτιώσεις κάποια πτυχή της ζωής σου ή και τη ζωή σου γενικότερα, πρέπει να δεις τα πράγματα αλλιώς. Ακόμα και από την ανάποδη πλευρά. Αυτό φαίνεται να ισχύει στην κυριολεξία στην περίπτωση που ο τρόπος που γυμνάζεσαι είναι το τρέξιμο.
Εκτός από το συμβατικό τρέξιμο/jogging, υπάρχει και το reverse running/retro running, σε απλά ελληνικά το ανάποδο τρέξιμο/οπισθοδρομία.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η λονδρέζικη αλυσίδα γυμναστηρίων PureGym, καταγράφεται μία ραγδαία αύξηση στο ενδιαφέρον των ανθρώπων που τρέχουν ή θέλουν να τρέξουν ή ψάχνουν καινούργιους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους εκγύμνασης για το reverse running. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι online αναζητήσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα κατά 50%, καθιστώντας την οπισθοδρομία ένα από τα μεγαλύτερα fitness trends για το 2022.
Παράλληλα, το TikTok έχει αναπτύξει μία σχέση εμμονής με το ανορθόδοξο αυτό τρέξιμο. Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και έχουν το hashtag #backwardsrunning έχουν προβληθεί πάνω από 150 χιλιάδες φορές.
Αποδεικνύεται όμως ότι καθόλου τυχαία το ανάποδο τρέξιμο χαίρει τέτοιας δημοφιλίας. Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
Τι είναι το reverse running
Το reverse running είναι μία παραλλαγή του συμβατικού τρεξίματος. Αντί να τρέχεις προς τα μπροστά, τρέχεις προς τα πίσω. Στην Κίνα και στην Ιαπωνία αποτελεί εδώ και αιώνες μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές καθημερινής άσκησης, ενώ σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο ήρθε στο προσκήνιο τις τελευταίες δεκαετίες.
Σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, μάλιστα, διοργανώνονται διαφόρων ειδών κούρσες: από ανάποδα σπριντ μέχρι ανάποδους Μαραθώνιους που αναδεικνύουν σχεδόν κάθε χρόνο πρωταθλητές. Ο 50χρονος σήμερα Βρετανός Nigel Holmes είναι ένας από τους χρυσούς πρωταθλητές. Όπως ο ίδιος δηλώνει στην standard.co.uk, το ανάποδο τρέξιμο τον έμαθε να τρέχει πιο γρήγορα προς τα εμπρός, να αναπτύξει μεγαλύτερη αντοχή και δύναμη, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία άσκηση που καίει θερμίδες σαν διάολος.
Πού πλεονεκτεί συγκριτικά με το συμβατικό τρέξιμο
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα πλεονεκτήματα του να τρέχεις προς τα πίσω είναι πολλά περισσότερα από όσα φανταζόμαστε.
Αποτρέπει τους τραυματισμούς
Δύο μελέτες του Πανεπιστημίου του Μιλάνου (2011) και του Κάρντιφ (2017) έδειξαν ότι οι δρομείς που τρέχουν με την όπισθεν, εκτελούν τους διασκελισμούς τους με τα δάχτυλα των ποδιών και όχι με τις φτέρνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μειώνονται σημαντικά οι ισχυροί κραδασμοί στα πέλματα, τους αστραγάλους και τα γόνατα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται ελάχιστα και να μην τραυματίζονται εύκολα.
Καίει πολλές θερμίδες
Το ανέφερε και ο Holmes, το έχει αποδείξει και παλαιότερη έρευνα που μας έρχεται από πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής. Με 15 έως 45 λεπτά reverse running μπορείς να κάψεις κατά 30% περισσότερες θερμίδες από τους αντίστοιχους χρόνους κανονικού τρεξίματος. Παράλληλα, αν τρέχεις ανάποδα τρεις φορές την εβδομάδα για διάστημα έξι εβδομάδων μειώνεις το σωματικό βάρος σου κατά 2,5%.
Βελτιώνει τη στάση του σώματος
Όταν τρέχεις κανονικά, τείνεις να κυρτώνεις το σώμα και την πλάτη σου. Όταν όμως τρέχεις προς τα πίσω, κρατάς ασυναίσθητα την πλάτη σου σε ευθεία θέση.
Οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις
Σύμφωνα με μελέτες, η οπισθοδρομία αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου κατά 84%, αντί του 60% της συμβατικής πορείας προς τα εμπρός. Αυτό από μόνο του αρκεί για να σε κάνει καλύτερο, πιο αποδοτικό στην προπόνηση, αλλά κυρίως πιο υγιή σαν οργανισμό.
Από εκεί και πέρα, το ανάποδο τρέξιμο δυναμώνει τους κοιλιακούς, αυξάνει την περιφερειακή σου όραση και την ισορροπία, τονώνει τα πόδια -από τις κνήμες και τις γάμπες μέχρι τους τετρακέφαλους- και βελτιώνει την αντοχή και την ταχύτητα.
Τι πρέπει να προσέξεις
Αν θέλεις να δοκιμάσεις το ανάποδο τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο, τέσσερα πράγματα πρέπει να έχεις υπόψιν:
- Να επιλέξεις ένα ασφαλές μέρος. Μην τρέξεις δηλαδή στον δρόμο, αλλά σε ένα στάδιο.
- Να ξεκινήσεις πρώτα με ανάποδο περπάτημα, ώστε να συνηθίσει το μυαλό, οι αισθήσεις και το σώμα σου.
- Να μην κοιτάς προς τα πίσω, αλλά να αφήνεις να σε καθοδηγούν οι γραμμές που χωρίζουν τους διαδρόμους στον στίβο.
- Να μη γέρνεις την πλάτη σου και να μη λυγίζεις υπερβολικά τα γόνατα.